Epidemia zaatakowała navi Lark

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Posty: 1443
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 15.126' E 019° 1.258'

Epidemia zaatakowała navi Lark

Post autor: Saracen » niedziela 14 czerwca 2009, 22:55

Larki serii 35.X nie łapią fixa więcej info TUTAJ
Zdaje się, że to nie dżok, nasz Lark też nie żyje :evil: A co z Waszymi?

Awatar użytkownika
jakub_27
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: środa 03 czerwca 2009, 22:07
Lokalizacja: <*Łódź*> N51°44.806' E19°30.535'

Post autor: jakub_27 » niedziela 14 czerwca 2009, 23:10

Hehe, dobre, wygląda na to, że mój też padł :D Mam model 43.0.... Może to wirus A/H1N1 ??? :D
[color=#4040FF]Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100[/color]
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=10680][img]http://www.opencaching.pl/statpics/10680.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3051][img]http://geokrety.org/statpics/3051.png[/img][/url]
[color=#FF0000][b]Wódka, fason, kultura ...[/b][/color]

Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Posty: 1443
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 15.126' E 019° 1.258'

Post autor: Saracen » niedziela 14 czerwca 2009, 23:16

Na szczęście stary dobry Garminek śmiga. A co do Larków, proszę o ewentualne info dotyczące rozwiązania problemu, wiemy, że problem jest globalny, więc wcześniej czy później rozwiązanie się znajdzie :wink: Oczywiście dla nas lepiej jeśli wcześniej. Wiemy też, że sprawa dotyczy SIRFa, piszczcie jak zachowują się inne giepsy z SIRFem.

Spider

Post autor: Spider » niedziela 14 czerwca 2009, 23:20

Post usuniety na prosbe autora.

Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Posty: 1443
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 15.126' E 019° 1.258'

Post autor: Saracen » niedziela 14 czerwca 2009, 23:34

Spider pisze:Sprawa nie dotyczy Sirfa tylko MStar, bo nie działają tylko nawigacje z chipsetem MStar (te Larki są w nie wyposażone, a także np. Navibe GB 337).

Mój Navibe GB735 działa bez problemu (Sirf III).
Lark 35.6
Dane techniczne urządzenia:
* 3,5" dotykowy monitor LCD
* Rozdzielczość ekranu 320x240 pikseli
* System operacyjny WINCE 5.0 Core
* Procesor Samsung
* Wbudowany, 20 kanałowy odbiornik GPS SiRF Star III
* Pamięci RAM 64 MB SDRAM
* Wbudowana pamięć flash 1GB
* Obsługa kart SD
* Wbudowany głośnik 1,5W
* Zasilanie: akumulator litowo-jonowy
* Pobór mocy: 1.5W
* Wymiary: 90mm x 80mm x 21mm
* Waga: 150g

Sugerowałem się tym co mam... więc nie chodzi pewnie o chipset a o firmware, albo jeszcze coś innego.

Spider

Post autor: Spider » niedziela 14 czerwca 2009, 23:45

Post usuniety na prosbe autora.

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: nemrodek » niedziela 14 czerwca 2009, 23:50

mojego ojca Lark 43,1 śmiga bez problemów
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
trojmiasto
Administrator
Posty: 1945
Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2008, 20:45
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: trojmiasto » poniedziałek 15 czerwca 2009, 00:35

Spider pisze:Sprawa nie dotyczy Sirfa tylko MStar, bo nie działają tylko nawigacje z chipsetem MStar (te Larki są w nie wyposażone, a także np. Navibe GB 337).

Mój Navibe GB735 działa bez problemu (Sirf III).
Potwierdzam, że mój odbiornik z SiRF Star III działa prawidłowo (Eten Glofiish X500).
Jest co prawda gorzej niż było, ale za to lepiej niż będzie.

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » poniedziałek 15 czerwca 2009, 00:55

Mój LArka 35.5c padł. Na pudełku jest info o Sirf Star III ale soft do konfiguracji chipsetu, np. staticnavigation, potrafi JEDYNIE wykryć jakis odbiornik na danym porcie COM, żadne komendy dla SirfStarIII nie sa przyjmowane. prawdopodobnie chipset to Mstar-i ma wadliwe firmware,....
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 15 czerwca 2009, 07:46

A to nie pora, żeby tam gdzieś monetę wrzucić?

;)

tboniasty

Post autor: tboniasty » poniedziałek 15 czerwca 2009, 11:16

Hehe też wczoraj fiksa nie mogłem złapać :D

Zdubluje post z Garniaka:
Serwis LARK pisze: Szanowni Państwo,
W związku z pracami naprawczymi na satelitach GPS prowadzonymi przez administrację USA, uprzejmie informujemy, że modele nawigacji 35.0 / 35.4 / 35.6 / 43.0 mogą mieć przejściowe problemy z ustaleniem pozycji (‘złapaniem fixa’) na mapie. Przepraszamy za zaistniałą sytuację i prosimy o uzbrojenie się w cierpliwość. Problem nie wynika z wady urządzenia, ale jest rezultatem wprowadzania niezbędnych modyfikacji do światowego systemu GPS. Planowane usunięcie usterki nastąpi do dnia 20.06.2009.
Wygląda to na związek z GPS Week rollover (pad larków to jakiś bug w firmware chipsetu bo zaczął się 512 tydzień)... Ciekawych rzeczy człowiek się przy okazji dowiaduje :)

Dodano po 41 sekundach:

No i wychodzi na to, że wszystko wisi na Mstarze...

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Post autor: Calineczka » poniedziałek 15 czerwca 2009, 15:39

jest już lekarstwo, sprawdziłem, działa:
www.lark.com.pl/pliki/dopobrania/gps.zip

alternatywne źródło, gdyby serwer Larka padł ;-)
http://rapidshare.com/files/244808408/n ... S_LARK.zip
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Calineczka za post:
Saracen
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

tboniasty

Post autor: tboniasty » poniedziałek 15 czerwca 2009, 16:01

Jest fix :)

bebe
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: piątek 10 października 2008, 15:40
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: bebe » poniedziałek 15 czerwca 2009, 16:16

Serwis LARK pisze:Szanowni Państwo,
W związku z pracami naprawczymi na satelitach GPS prowadzonymi przez administrację USA, uprzejmie informujemy, że modele nawigacji 35.0 / 35.4 / 35.6 / 43.0 mogą mieć przejściowe problemy z ustaleniem pozycji (‘złapaniem fixa’) na mapie. Przepraszamy za zaistniałą sytuację i prosimy o uzbrojenie się w cierpliwość. Problem nie wynika z wady urządzenia, ale jest rezultatem wprowadzania niezbędnych modyfikacji do światowego systemu GPS. Planowane usunięcie usterki nastąpi do dnia 20.06.2009.
Calineczka pisze:jest już lekarstwo, sprawdziłem, działa:
www.lark.com.pl/pliki/dopobrania/gps.zip
Zaraz, zaraz, ale zgodnie z oficjalnym komunikatem serwisu LARK to wypadałoby spaczować satelity. :)
ObrazekObrazekObrazek

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » poniedziałek 15 czerwca 2009, 16:39

Może spaczowali :)
Fajne są te komunikaty, że wina jest po stronie navstar :D
Brak tylko info, ze to spisek wielkich korporacji typu Garmin :D

ODPOWIEDZ