Zdaje się, że to nie dżok, nasz Lark też nie żyje

Moderator: Moderatorzy
Lark 35.6Spider pisze:Sprawa nie dotyczy Sirfa tylko MStar, bo nie działają tylko nawigacje z chipsetem MStar (te Larki są w nie wyposażone, a także np. Navibe GB 337).
Mój Navibe GB735 działa bez problemu (Sirf III).
Potwierdzam, że mój odbiornik z SiRF Star III działa prawidłowo (Eten Glofiish X500).Spider pisze:Sprawa nie dotyczy Sirfa tylko MStar, bo nie działają tylko nawigacje z chipsetem MStar (te Larki są w nie wyposażone, a także np. Navibe GB 337).
Mój Navibe GB735 działa bez problemu (Sirf III).
Wygląda to na związek z GPS Week rollover (pad larków to jakiś bug w firmware chipsetu bo zaczął się 512 tydzień)... Ciekawych rzeczy człowiek się przy okazji dowiadujeSerwis LARK pisze: Szanowni Państwo,
W związku z pracami naprawczymi na satelitach GPS prowadzonymi przez administrację USA, uprzejmie informujemy, że modele nawigacji 35.0 / 35.4 / 35.6 / 43.0 mogą mieć przejściowe problemy z ustaleniem pozycji (‘złapaniem fixa’) na mapie. Przepraszamy za zaistniałą sytuację i prosimy o uzbrojenie się w cierpliwość. Problem nie wynika z wady urządzenia, ale jest rezultatem wprowadzania niezbędnych modyfikacji do światowego systemu GPS. Planowane usunięcie usterki nastąpi do dnia 20.06.2009.
Serwis LARK pisze:Szanowni Państwo,
W związku z pracami naprawczymi na satelitach GPS prowadzonymi przez administrację USA, uprzejmie informujemy, że modele nawigacji 35.0 / 35.4 / 35.6 / 43.0 mogą mieć przejściowe problemy z ustaleniem pozycji (‘złapaniem fixa’) na mapie. Przepraszamy za zaistniałą sytuację i prosimy o uzbrojenie się w cierpliwość. Problem nie wynika z wady urządzenia, ale jest rezultatem wprowadzania niezbędnych modyfikacji do światowego systemu GPS. Planowane usunięcie usterki nastąpi do dnia 20.06.2009.
Zaraz, zaraz, ale zgodnie z oficjalnym komunikatem serwisu LARK to wypadałoby spaczować satelity. :)Calineczka pisze:jest już lekarstwo, sprawdziłem, działa:
www.lark.com.pl/pliki/dopobrania/gps.zip