Moderator: Moderatorzy
Nie do końca w tym przypadku.toczygroszek pisze:To tak zwany "syndrom postkolonialny", typowy objaw dla krajów, które niedawno wyszły spod okupacji. Dwocyjne odnoszenie się do symboli narodowych, szukanie zdrajców narodowych, mesjanizm itd. Polecam ksiązkę M. Janion "Niesamowita Słowiańszczyzna"
Ciekawy przykładfilips pisze: PS2: mam zużytą kartę telefoniczną z obrazkiem Jana Pawła II (wydanie TP SA) . Kiedyś myślałem, żeby ją ukretowić - w dobrej wierze - byłby to "Papież Pielgrzym". Całkiem ciekawe mi się to zdawało. Ale stwierdziłem, że niektórym mogło by się to nie spodobać, więc odpuściłem...
Porownaj wizerunek Papieza na karcie do guzika z lilijka albo z orzelkiem.loslos pisze:Ciekawy przykładfilips pisze: PS2: mam zużytą kartę telefoniczną z obrazkiem Jana Pawła II (wydanie TP SA) . Kiedyś myślałem, żeby ją ukretowić - w dobrej wierze - byłby to "Papież Pielgrzym". Całkiem ciekawe mi się to zdawało. Ale stwierdziłem, że niektórym mogło by się to nie spodobać, więc odpuściłem...
- umieszczenie wizerunku Papieża na karcie telefonicznej nie przeszkadza, a zrobienie z takiej karty GK mogłoby przeszkadzać ???
Ciekawe ile takich kart po zużyciu impulsów wyladowało w koszu na smieci, na bruku, czy nawet w muszli klozetowej jakiegoś klubu.
Na pewno jako GK karta byłaby mniej poniewierana.
Może trochę za daleko posunięte porównanie, ale coś w tym jest...ted69 pisze:Krzyz Harcerski wypadaloby porownac do oplatka swiatecznego czy hostii.
Wiem, troche mocne porownanie - ale jakos lepszego nie znalazlem.Wanoga pisze:Może trochę za daleko posunięte porównanie, ale coś w tym jest...ted69 pisze:Krzyz Harcerski wypadaloby porownac do oplatka swiatecznego czy hostii.
No więc właśnie...Wanoga pisze:Może tylko taka mała analogia do krzyża i przyrzeczenia - blacha przewodnicka albo ratownika górskiego i ich ślubowanie, rozumiecie o co chodzi?
Krzyża się nie wiesza do sznurka w charakterze wisiorka.Nannette pisze:Skrzynka przedstawia zdrowy stosunek do symboliki harcerskiej.