Zakładanie skrzynek- A może by tak założyć OCeka obok GC? Albo nie? I inne....
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowy na forum
- Podziękował;: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Zakładanie skrzynek- A może by tak założyć OCeka obok GC? Albo nie? I inne....
Siemka!
Mam kilka pytań dotyczących szeroko pojętego zakładania skrzynek, łączenia ich między systemami, archiwizacji itd. Planuję zrobić z mojej okolicy prawdziwe Zagłębie keszerskie, ale niestety wygląda ona słabo. Dlatego potrzebuję pomocy w odpowiedziach na kilka pytań, aby móc wyczyścić okolicę z martwych i pustych przestrzeni keszerskich.
Chciałbym zadać kilka pytań, które mogą być przydatne nie tylko dla mnie, ale i dla innych nowych keszerów – żeby nie musieli przekopywać się przez lata archiwów w poszukiwaniu odpowiedzi.
1. Kesz z GC jest w ciekawym miejscu i chciałbym zrobić tam też OCeka. Jak to zrobić?
2. Co, jeśli kesz z GC wisi od kilku lat jako DNF i chcę tam założyć OCeka?
3. Łączenie skrzynek między systemami: co i jak należy wykonać?
4. Co w przypadku archiwizacji kesza na OC? Czy wystarczy założyć podobnego kesza w tym samym miejscu?
Czy właściciel poprzedniego kesza oddaję zarchiwizowanego i przewracam go do żywych ?
5. Jak radzić sobie z keszami użytkowników nieaktywnych od kilkunastu lat?
a) Co zrobić, gdy właściciel kesza od dawna się nie loguje?
b) Co, jeśli ktoś wyraził sprzeciw wobec reaktywacji, a jednocześnie jest od dawna nieaktywny? A kesz wisi
6. Jak wygląda sprawa adopcji? Jeszcze nie mam własnych keszy, więc nie mogę adoptować, a jestem ciekaw.
7. Czy rada OC, może w jakiś sposób pomóc w wyżej wymienionych przypadkach
Ciekawostki dotyczące Maine okolicy
Okolica raczej marna – są kesze, które ostatnio ktoś odwiedził lata temu, w kilkunastu przypadkach mamy już 10 lat od ostatniej wizyty.
Nawet DNF-a nikt nie zgłosił przez tyle lat.
Widziałem kesze, które czekały kilka lat na FTF.
Trudno popularyzować to hobby w tej okolicy, skoro keszy jest mało, odległości między nimi duże i najprawdopodobniej wiele z nich już nie istnieje.
Trochę dramatyzowane, wiadomo. Ale wiem jak to jest startować w takiej okolicy. Skrzynek aktywnych brak, a jechać 10 km po dnf też słabo
Mam kilka pytań dotyczących szeroko pojętego zakładania skrzynek, łączenia ich między systemami, archiwizacji itd. Planuję zrobić z mojej okolicy prawdziwe Zagłębie keszerskie, ale niestety wygląda ona słabo. Dlatego potrzebuję pomocy w odpowiedziach na kilka pytań, aby móc wyczyścić okolicę z martwych i pustych przestrzeni keszerskich.
Chciałbym zadać kilka pytań, które mogą być przydatne nie tylko dla mnie, ale i dla innych nowych keszerów – żeby nie musieli przekopywać się przez lata archiwów w poszukiwaniu odpowiedzi.
1. Kesz z GC jest w ciekawym miejscu i chciałbym zrobić tam też OCeka. Jak to zrobić?
2. Co, jeśli kesz z GC wisi od kilku lat jako DNF i chcę tam założyć OCeka?
3. Łączenie skrzynek między systemami: co i jak należy wykonać?
4. Co w przypadku archiwizacji kesza na OC? Czy wystarczy założyć podobnego kesza w tym samym miejscu?
Czy właściciel poprzedniego kesza oddaję zarchiwizowanego i przewracam go do żywych ?
5. Jak radzić sobie z keszami użytkowników nieaktywnych od kilkunastu lat?
b) Co, jeśli ktoś wyraził sprzeciw wobec reaktywacji, a jednocześnie jest od dawna nieaktywny? A kesz wisi
6. Jak wygląda sprawa adopcji? Jeszcze nie mam własnych keszy, więc nie mogę adoptować, a jestem ciekaw.
7. Czy rada OC, może w jakiś sposób pomóc w wyżej wymienionych przypadkach
Ciekawostki dotyczące Maine okolicy
Okolica raczej marna – są kesze, które ostatnio ktoś odwiedził lata temu, w kilkunastu przypadkach mamy już 10 lat od ostatniej wizyty.
Nawet DNF-a nikt nie zgłosił przez tyle lat.
Widziałem kesze, które czekały kilka lat na FTF.
Trudno popularyzować to hobby w tej okolicy, skoro keszy jest mało, odległości między nimi duże i najprawdopodobniej wiele z nich już nie istnieje.
Trochę dramatyzowane, wiadomo. Ale wiem jak to jest startować w takiej okolicy. Skrzynek aktywnych brak, a jechać 10 km po dnf też słabo
- keram58
- Centrum Obsługi Geocachera
- Podziękował;: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Zakładanie skrzynek- A może by tak założyć OCeka obok GC? Albo nie? I inne....
Cześć
Zapraszam do prywatnej rozmowy po weekendzie. Postaram się wyjaśnić wszystkie poruszone kwestie.
Pozdrawiam
Zapraszam do prywatnej rozmowy po weekendzie. Postaram się wyjaśnić wszystkie poruszone kwestie.
Pozdrawiam
- krcr
- Wyjadacz
- Podziękował;: 57 razy
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
Re: Zakładanie skrzynek- A może by tak założyć OCeka obok GC? Albo nie? I inne....
Cześć. To po co jest to forum, skoro odpowiedzi mają być w rozmowie prywatnej?keram58 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 06:09 Cześć
Pozdrawiam
Chłop zadał publicznie pytania - to chyba można publicznie mu odpowiedzieć, tak żeby inni szukając podobnego zagadnienia mieli już odpowiedź...
Czy się jednak może mylę?
- Za ten post autor krcr otrzymał podziękowania (total 4):
- maciej.rutecki • Domino1 • lupi • Piostu
- bartek-111
- Wyjadacz
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 41 razy
Normalnie. 10 metrów obok. Tak żeby się nie myliły. Ale jak dasz metrów obok to nikomu nie będzie to przeszkadzać.Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 1. Kesz z GC jest w ciekawym miejscu i chciałbym zrobić tam też OCeka. Jak to zrobić?
Nie dotyczy osób majacych kij tam gdzie słońce nie dochodzi.
Na GC nie wiszą. Na OC wiszą. Jak na GC tak wisi, to doprowadź do jego zawieszenia na GC, jeśli ci on zawadza.Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 2. Co, jeśli kesz z GC wisi od kilku lat jako DNF i chcę tam założyć OCeka?
Nie da się. Na OC możesz oznaczyć że dany OC_KOD ma swój GC_KOD. Na GC nie możesz nawet wspomnieć o OC.Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 3. Łączenie skrzynek między systemami: co i jak należy wykonać?
Kesz zarchiwizowany - nie ma go, wolne miejsce. Zakładaj własnego OCeka a nie podtrzymuj trupa przy życiu.Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 4. Co w przypadku archiwizacji kesza na OC? Czy wystarczy założyć podobnego kesza w tym samym miejscu?
Znajdź kolegów którzy powiedzą ci jak kesz wyglądał i czy jest go sens podtrzymywać. Jak nie ma sensu - wysyłaj do archiwum i załóż własnego kesza.Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 5. Jak radzić sobie z keszami użytkowników nieaktywnych od kilkunastu lat?
Zrób kilka pdejść. Zapytaj innych jak kesz wyglądał. Jak masz 100% pewność że kesza nie ma - zgłosoznko i archiwizacja.Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 b) Co, jeśli ktoś wyraził sprzeciw wobec reaktywacji, a jednocześnie jest od dawna nieaktywny? A kesz wisi
Taki zonkuś. Jak nie masz 3 keszy aktywnych, to nie możesz przejść adopcji. Tak więc zakładaj własne kesze, a adopcją martw się później.Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 6. Jak wygląda sprawa adopcji? Jeszcze nie mam własnych keszy, więc nie mogę adoptować, a jestem ciekaw.
Może.Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 7. Czy rada OC, może w jakiś sposób pomóc w wyżej wymienionych przypadkach
Welcome in de clubDomino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 Trudno popularyzować to hobby w tej okolicy, skoro keszy jest mało, odległości między nimi duże i najprawdopodobniej wiele z nich już nie istnieje.

Wyrób silną wolę. Inaczej się nie da. Ale na koniec sławy, honoru czy złotych kaleson z tego nie będzie.Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 Trochę dramatyzowane, wiadomo. Ale wiem jak to jest startować w takiej okolicy. Skrzynek aktywnych brak, a jechać 10 km po dnf też słabo
- Za ten post autor bartek-111 otrzymał podziękowania (total 3):
- Domino1 • krcr • MEEvil
Kup mix sałat. Wyrzuć mix sałat. Powtórz!
-
- Nowy na forum
- Kontakt:
Dzięki, trochę mi to rozjaśniło umysł. Trzeba walczyć z dostępność i ilością keszy. Bo OC ma tematyczne kesze i szkoda ich.
Okazuję się że moja okolica nie jest najgorsza. Znalazłem kesza który 15 lat czeka na FTF xD
OP2BBB
Ktoś się tam wpisał nie słusznie, ale już zgłoszone
Okazuję się że moja okolica nie jest najgorsza. Znalazłem kesza który 15 lat czeka na FTF xD
OP2BBB
- bartek-111
- Wyjadacz
Ty chcesz kesze na OC zakładać w Szwecji?!?!?!?!Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 22:35 Dzięki, trochę mi to rozjaśniło umysł. Trzeba walczyć z dostępność i ilością keszy. Bo OC ma tematyczne kesze i szkoda ich.
OP2BBB
Nie no fajnie, ale pewnie z 10 lat będziesz czekał na znalezienie jakiekolwiek ze strony OC.
Jak chcesz mieć jakiekolwiek znalezienia, to (niestety) loguj je też od razu na GC.
-
- Nowy na forum
- Kontakt:
bartek-111 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 23:12Ty chcesz kesze na OC zakładać w Szwecji?!?!?!?!Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 22:35 Dzięki, trochę mi to rozjaśniło umysł. Trzeba walczyć z dostępność i ilością keszy. Bo OC ma tematyczne kesze i szkoda ich.
OP2BBB
Nie no fajnie, ale pewnie z 10 lat będziesz czekał na znalezienie jakiekolwiek ze strony OC.
Jak chcesz mieć jakiekolwiek znalezienia, to (niestety) loguj je też od razu na GC.
Dla beki podałem przykład tego Kesza

A na GC są jakieś wymagania co do zakładania ?
Totalnie nie umiem w GC, nieintuicyjne to wszystko.
- bartek-111
- Wyjadacz
Inny interfejs. Inny proces zakładania kesza. I mocny systemowy nacisk by kesz były w odległości nie mniejszej niż 1/10 mili. Utrudnione zakładanie keszy w urbexaxh. Ale mają fajne checkery, do których można się dopiać i je potem sobie na OC wykorzystać.Domino1 pisze: niedziela 29 czerwca 2025, 02:21bartek-111 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 23:12Ty chcesz kesze na OC zakładać w Szwecji?!?!?!?!Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 22:35 Dzięki, trochę mi to rozjaśniło umysł. Trzeba walczyć z dostępność i ilością keszy. Bo OC ma tematyczne kesze i szkoda ich.
OP2BBB
Dla beki podałem przykład tego KeszaSkrzynek za granicą na razie nie planuje a napewno nie w środku lasu.
A na GC są jakieś wymagania co do zakładania ?
Totalnie nie umiem w GC, nieintuicyjne to wszystko.
- keram58
- Centrum Obsługi Geocachera
- Podziękował;: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Cześć. To po co jest to forum, skoro odpowiedzi mają być w rozmowie prywatnej?
Chłop zadał publicznie pytania - to chyba można publicznie mu odpowiedzieć, tak żeby inni szukając podobnego zagadnienia mieli już odpowiedź...
[/quote]
Bo taką formę zaproponowałem i nie widzę nic w tym złego. Wybór należy do pytającego.
[/quote]
Bo taką formę zaproponowałem i nie widzę nic w tym złego. Wybór należy do pytającego.