Zakładanie skrzynek- A może by tak założyć OCeka obok GC? Albo nie? I inne....

Zaczynasz zabawę, tu znajdziesz pożyteczne informacje. Tu również możesz się przywitać...

Moderator: Moderatorzy

Domino1
Nowy na forum
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Zakładanie skrzynek- A może by tak założyć OCeka obok GC? Albo nie? I inne....

Post autor: Domino1 »

Siemka!

Mam kilka pytań dotyczących szeroko pojętego zakładania skrzynek, łączenia ich między systemami, archiwizacji itd. Planuję zrobić z mojej okolicy prawdziwe Zagłębie keszerskie, ale niestety wygląda ona słabo. Dlatego potrzebuję pomocy w odpowiedziach na kilka pytań, aby móc wyczyścić okolicę z martwych i pustych przestrzeni keszerskich.

Chciałbym zadać kilka pytań, które mogą być przydatne nie tylko dla mnie, ale i dla innych nowych keszerów – żeby nie musieli przekopywać się przez lata archiwów w poszukiwaniu odpowiedzi.

1. Kesz z GC jest w ciekawym miejscu i chciałbym zrobić tam też OCeka. Jak to zrobić?

2. Co, jeśli kesz z GC wisi od kilku lat jako DNF i chcę tam założyć OCeka?

3. Łączenie skrzynek między systemami: co i jak należy wykonać?

4. Co w przypadku archiwizacji kesza na OC? Czy wystarczy założyć podobnego kesza w tym samym miejscu?
Czy właściciel poprzedniego kesza oddaję zarchiwizowanego i przewracam go do żywych ?

5. Jak radzić sobie z keszami użytkowników nieaktywnych od kilkunastu lat?

a) Co zrobić, gdy właściciel kesza od dawna się nie loguje?

b) Co, jeśli ktoś wyraził sprzeciw wobec reaktywacji, a jednocześnie jest od dawna nieaktywny? A kesz wisi

6. Jak wygląda sprawa adopcji? Jeszcze nie mam własnych keszy, więc nie mogę adoptować, a jestem ciekaw.

7. Czy rada OC, może w jakiś sposób pomóc w wyżej wymienionych przypadkach

Ciekawostki dotyczące Maine okolicy

Okolica raczej marna – są kesze, które ostatnio ktoś odwiedził lata temu, w kilkunastu przypadkach mamy już 10 lat od ostatniej wizyty.
Nawet DNF-a nikt nie zgłosił przez tyle lat.

Widziałem kesze, które czekały kilka lat na FTF.

Trudno popularyzować to hobby w tej okolicy, skoro keszy jest mało, odległości między nimi duże i najprawdopodobniej wiele z nich już nie istnieje.

Trochę dramatyzowane, wiadomo. Ale wiem jak to jest startować w takiej okolicy. Skrzynek aktywnych brak, a jechać 10 km po dnf też słabo
Awatar użytkownika
keram58
Centrum Obsługi Geocachera
Podziękował;: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Zakładanie skrzynek- A może by tak założyć OCeka obok GC? Albo nie? I inne....

Post autor: keram58 »

Cześć
Zapraszam do prywatnej rozmowy po weekendzie. Postaram się wyjaśnić wszystkie poruszone kwestie.
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
krcr
Wyjadacz
Podziękował;: 57 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy

Re: Zakładanie skrzynek- A może by tak założyć OCeka obok GC? Albo nie? I inne....

Post autor: krcr »

keram58 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 06:09 Cześć
Zapraszam do prywatnej rozmowy po weekendzie. Postaram się wyjaśnić wszystkie poruszone kwestie.
Pozdrawiam
Cześć. To po co jest to forum, skoro odpowiedzi mają być w rozmowie prywatnej?
Chłop zadał publicznie pytania - to chyba można publicznie mu odpowiedzieć, tak żeby inni szukając podobnego zagadnienia mieli już odpowiedź...
Czy się jednak może mylę?
Za ten post autor krcr otrzymał podziękowania (total 4):
maciej.ruteckiDomino1lupiPiostu
Niepraktykujący abstynent
Obrazek Obrazek
Jeżeli chcesz mi wysłać maila - w temacie umieść "[OC]"
Awatar użytkownika
bartek-111
Wyjadacz
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 41 razy

Post autor: bartek-111 »

Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 1. Kesz z GC jest w ciekawym miejscu i chciałbym zrobić tam też OCeka. Jak to zrobić?
Normalnie. 10 metrów obok. Tak żeby się nie myliły. Ale jak dasz metrów obok to nikomu nie będzie to przeszkadzać.
Nie dotyczy osób majacych kij tam gdzie słońce nie dochodzi.
Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 2. Co, jeśli kesz z GC wisi od kilku lat jako DNF i chcę tam założyć OCeka?
Na GC nie wiszą. Na OC wiszą. Jak na GC tak wisi, to doprowadź do jego zawieszenia na GC, jeśli ci on zawadza.
Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 3. Łączenie skrzynek między systemami: co i jak należy wykonać?
Nie da się. Na OC możesz oznaczyć że dany OC_KOD ma swój GC_KOD. Na GC nie możesz nawet wspomnieć o OC.
Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 4. Co w przypadku archiwizacji kesza na OC? Czy wystarczy założyć podobnego kesza w tym samym miejscu?
Czy właściciel poprzedniego kesza oddaję zarchiwizowanego i przewracam go do żywych ?
Kesz zarchiwizowany - nie ma go, wolne miejsce. Zakładaj własnego OCeka a nie podtrzymuj trupa przy życiu.
Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 5. Jak radzić sobie z keszami użytkowników nieaktywnych od kilkunastu lat?
a) Co zrobić, gdy właściciel kesza od dawna się nie loguje?
Znajdź kolegów którzy powiedzą ci jak kesz wyglądał i czy jest go sens podtrzymywać. Jak nie ma sensu - wysyłaj do archiwum i załóż własnego kesza.
Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 b) Co, jeśli ktoś wyraził sprzeciw wobec reaktywacji, a jednocześnie jest od dawna nieaktywny? A kesz wisi
Zrób kilka pdejść. Zapytaj innych jak kesz wyglądał. Jak masz 100% pewność że kesza nie ma - zgłosoznko i archiwizacja.
Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 6. Jak wygląda sprawa adopcji? Jeszcze nie mam własnych keszy, więc nie mogę adoptować, a jestem ciekaw.
Taki zonkuś. Jak nie masz 3 keszy aktywnych, to nie możesz przejść adopcji. Tak więc zakładaj własne kesze, a adopcją martw się później.
Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 7. Czy rada OC, może w jakiś sposób pomóc w wyżej wymienionych przypadkach
Może.
Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 Trudno popularyzować to hobby w tej okolicy, skoro keszy jest mało, odległości między nimi duże i najprawdopodobniej wiele z nich już nie istnieje.
Welcome in de club :)
Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 02:59 Trochę dramatyzowane, wiadomo. Ale wiem jak to jest startować w takiej okolicy. Skrzynek aktywnych brak, a jechać 10 km po dnf też słabo
Wyrób silną wolę. Inaczej się nie da. Ale na koniec sławy, honoru czy złotych kaleson z tego nie będzie.
Za ten post autor bartek-111 otrzymał podziękowania (total 3):
Domino1krcrMEEvil
Kup mix sałat. Wyrzuć mix sałat. Powtórz!
Domino1
Nowy na forum
Kontakt:

Dzięki, trochę mi to rozjaśniło umysł. Trzeba walczyć z dostępność i ilością keszy. Bo OC ma tematyczne kesze i szkoda ich.

Okazuję się że moja okolica nie jest najgorsza. Znalazłem kesza który 15 lat czeka na FTF xD

OP2BBB
Ktoś się tam wpisał nie słusznie, ale już zgłoszone
Awatar użytkownika
bartek-111
Wyjadacz

Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 22:35 Dzięki, trochę mi to rozjaśniło umysł. Trzeba walczyć z dostępność i ilością keszy. Bo OC ma tematyczne kesze i szkoda ich.

Okazuję się że moja okolica nie jest najgorsza. Znalazłem kesza który 15 lat czeka na FTF xD

OP2BBB
Ty chcesz kesze na OC zakładać w Szwecji?!?!?!?!

Nie no fajnie, ale pewnie z 10 lat będziesz czekał na znalezienie jakiekolwiek ze strony OC.

Jak chcesz mieć jakiekolwiek znalezienia, to (niestety) loguj je też od razu na GC.
Domino1
Nowy na forum
Kontakt:

bartek-111 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 23:12
Domino1 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 22:35 Dzięki, trochę mi to rozjaśniło umysł. Trzeba walczyć z dostępność i ilością keszy. Bo OC ma tematyczne kesze i szkoda ich.

OP2BBB

Nie no fajnie, ale pewnie z 10 lat będziesz czekał na znalezienie jakiekolwiek ze strony OC.

Jak chcesz mieć jakiekolwiek znalezienia, to (niestety) loguj je też od razu na GC.

Dla beki podałem przykład tego Kesza :lol: Skrzynek za granicą na razie nie planuje a napewno nie w środku lasu.

A na GC są jakieś wymagania co do zakładania ?
Totalnie nie umiem w GC, nieintuicyjne to wszystko.
Awatar użytkownika
bartek-111
Wyjadacz

Domino1 pisze: niedziela 29 czerwca 2025, 02:21
bartek-111 pisze: sobota 28 czerwca 2025, 23:12

OP2BBB

Dla beki podałem przykład tego Kesza :lol: Skrzynek za granicą na razie nie planuje a napewno nie w środku lasu.

A na GC są jakieś wymagania co do zakładania ?
Totalnie nie umiem w GC, nieintuicyjne to wszystko.
Inny interfejs. Inny proces zakładania kesza. I mocny systemowy nacisk by kesz były w odległości nie mniejszej niż 1/10 mili. Utrudnione zakładanie keszy w urbexaxh. Ale mają fajne checkery, do których można się dopiać i je potem sobie na OC wykorzystać.
Awatar użytkownika
keram58
Centrum Obsługi Geocachera
Podziękował;: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: keram58 »

Cześć. To po co jest to forum, skoro odpowiedzi mają być w rozmowie prywatnej?
Chłop zadał publicznie pytania - to chyba można publicznie mu odpowiedzieć, tak żeby inni szukając podobnego zagadnienia mieli już odpowiedź...
Czy się jednak może mylę?
[/quote]

Bo taką formę zaproponowałem i nie widzę nic w tym złego. Wybór należy do pytającego.
Za ten post autor keram58 otrzymał podziękowanie:
Domino1
Obrazek
ODPOWIEDZ