Zakładanie skrzynek z pliku GPX - import wszystkich informacji
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowy na forum
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Zakładanie skrzynek z pliku GPX - import wszystkich informacji
EDIT: finalnie po kilku projektach stworzyłem za pomocą AI program w python, który robi konwersję csv na gpx.
Na początku Dzień dobry wszystkim.
Moje próby importowania pliku GPX do tworzenia nowej skrzynki zbiegły się w czasie z tym, że RT włączyła obsługę wszystkich atrybutów skrzynki.
Moją zmorą było ciągłe zaznaczanie tych samych pól w czasie tworzenia geościeżki i teraz mamy na to rozwiązanie.
Mogę w kilkanaście minut stworzyć jeden plik GPX dla całej ścieżki:
1. Nazwa skrzynki
2. Współrzędne (również z kordami przesuniętymi o losową odległość - żeby tworzyć np. zagadkowe kesze)
3. Data utworzenia
4. Opis skrzynki (jak się ktoś uprze to nawet może być w HTML)
5. Typ skrzynki
6. Rozmiar skrzynki
7. Trudność
8. Teren
9. Podpowiedź
10. Atrybuty skrzynki
Po przygotowaniu szablonu GPX, przygotowałem excela a dokładniej googlesheets z odpowiednimi kolumnami, a potem to już jak się pewnie domyślacie dobrze pogadałem z AI i ona mi generuje plik.
Jeżeli będą chętni do czytania/dyskusji w tym wątku, to mogę szerzej opisać jak to zrobić, mogę podrzucić swoje pliki i cały leśny algorytm który zadziałał na 4 ścieżkach których premiera będzie w najbliższy piątek.
- Mirek vel Agrajaga
Na początku Dzień dobry wszystkim.
Moje próby importowania pliku GPX do tworzenia nowej skrzynki zbiegły się w czasie z tym, że RT włączyła obsługę wszystkich atrybutów skrzynki.
Moją zmorą było ciągłe zaznaczanie tych samych pól w czasie tworzenia geościeżki i teraz mamy na to rozwiązanie.
Mogę w kilkanaście minut stworzyć jeden plik GPX dla całej ścieżki:
1. Nazwa skrzynki
2. Współrzędne (również z kordami przesuniętymi o losową odległość - żeby tworzyć np. zagadkowe kesze)
3. Data utworzenia
4. Opis skrzynki (jak się ktoś uprze to nawet może być w HTML)
5. Typ skrzynki
6. Rozmiar skrzynki
7. Trudność
8. Teren
9. Podpowiedź
10. Atrybuty skrzynki
Po przygotowaniu szablonu GPX, przygotowałem excela a dokładniej googlesheets z odpowiednimi kolumnami, a potem to już jak się pewnie domyślacie dobrze pogadałem z AI i ona mi generuje plik.
Jeżeli będą chętni do czytania/dyskusji w tym wątku, to mogę szerzej opisać jak to zrobić, mogę podrzucić swoje pliki i cały leśny algorytm który zadziałał na 4 ścieżkach których premiera będzie w najbliższy piątek.
- Mirek vel Agrajaga
Ostatnio zmieniony piątek 06 czerwca 2025, 07:23 przez Agrajaga, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Centrum Obsługi Geocachera
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Zakładanie skrzynek z pliku GPX - import wszystkich informacji
Ciekawe, chętnie zapoznam tajniki 

-
- Bywalec
- Podziękował;: 4 razy
- Kontakt:
Myślę, że ten wątek to dobre miejsce na moje pytanie.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, do czego w OC mają służyć GPX-y? Wiem tyle, że taki plik może wygenerować GPS. To ma pomóc w zakładaniu skrzynek?
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, do czego w OC mają służyć GPX-y? Wiem tyle, że taki plik może wygenerować GPS. To ma pomóc w zakładaniu skrzynek?
- krystiant
- Forumator
- Podziękował;: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 79 razy
Według https://www.google.com/search?q=plik+gpx
Skrzynki nie założy, ale import pliku przygotowanego wcześniej może hurtem dodać opisy zakładanych keszy...
Może go wygenerować GPS, a może go wygenerować strona OC. Można go też samemu stworzyć w notatniku lub innej aplikacji.jest to zestandaryzowany schemat XML, ułatwiający wymianę danych nawigacyjnych między różnymi aplikacjami i urządzeniami.
Skrzynki nie założy, ale import pliku przygotowanego wcześniej może hurtem dodać opisy zakładanych keszy...
Poczytaj zanim się zapytasz
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

-
- Nowy na forum
Wyszedł z tego długi tekst i chyba zbyt chaotyczny, ale może ktoś coś zrozumie.
gdy jestem w punkcie schowania to kordy kopiuję z app i wklejam np. do whatsappa albo innego pliku z notatkami. Tam już dopisuję nazwę kesza, podpowiedź z terenu. (kordy są w systemie "stopnie dziesiętne" DD)
Przy komputerze puszczam to przez AI (albo GPT albo Deepseek). Kopiuje mu zapis notatek.
mam wtedy już tabelę tego typu:
uzyskane dane kopiuje do arkusza kalkulacyjnego i uzupełniam o dane które chcę zamieścić (dane z innej ścieżki):
Niezbyt ładna tu ta tabelka, ale macie załącznik.
Numery atrybutów skrzynek są do pobrania z OC, mogę je potem tu wkleić.
Stworzyłem szablon do importu, kilka prób, jakieś błędy, ale już mam to. w tym pliku należy zmienić rozszerzenie na GPX i można go otwierać i sprawdzać. (np. programem: notepad++)
Teraz już tylko kopiowanie z arkusza kalkulacyjnego do AI, on generuje plik GPX ze wszystkimi skrzynkami.
w OC klikamy załóż skrzynkę, wczytujemy plik, z listy wybieramy który waypoint nas interesuje, zaznaczamy zasady reaktywacji i zapisujemy.
Za każdym razem należy sprawdzić plik. dobrze wcześniej wkleić AI tekst z zasadami budowy pliku z OC, wtedy AI może załapać lepiej o co nam chodzi.
Chyba nie mam ręki do pisania poradników, ale może coś zrozumieliście.
Pierwszy etap zebrania kordów w terenie to każdy ma już jakiś swój. Ja ostatnio używam "GPS Locker" bo on nawet z zablokowanym ekranem lub inną aplikacją na wierzchu utrzymuje połączenie z satelitami.
gdy jestem w punkcie schowania to kordy kopiuję z app i wklejam np. do whatsappa albo innego pliku z notatkami. Tam już dopisuję nazwę kesza, podpowiedź z terenu. (kordy są w systemie "stopnie dziesiętne" DD)
Przy komputerze puszczam to przez AI (albo GPT albo Deepseek). Kopiuje mu zapis notatek.
mam wtedy już tabelę tego typu:
Kod: Zaznacz cały
Współrzędne | Nazwa | Opis
-------------------------|-----------|---------------------------------------------------------
54.15112113, 22.96143042 | Słupek 61 | Mikro w pniu, sporo kroków do przodu i w prawo.
54.1537749, 22.9675442 | Słupek 64 | W korzeniu wisielec. Do przodu i w prawo.
54.15685594, 22.9652918 | Słupek 65 | Mikro mikro w ogrodzeniu, zaklinowany.
uzyskane dane kopiuje do arkusza kalkulacyjnego i uzupełniam o dane które chcę zamieścić (dane z innej ścieżki):
Nazwa skrzynki | Współrzędne (lat,lon) | Data utworzenia | Opis skrzynki | Typ skrzynki | Rozmiar skrzynki | Trudność | Teren | Podpowiedź | Atrybuty skrzynki | Krótki opis
<groundspeak:name> | lat, lon | <time> | <groundspeak:long_description> | <oc:type> | <oc:size> | <groundspeak:difficulty> | <groundspeak:terrain> | <groundspeak:encoded_hints> | <groundspeak:attributes> | <groundspeak:short_description>
[SM] Mural Suwałki dla Niepodległej | 54.095365, 22.928510 | 17.05.2025 | | Other Cache | Micro | 1,5 | 1,5 | Pod namiotem | 6,32,201,203,204 | test
[SM] Mural Biblioteka ze smakiem | 54.104963, 22.924518 | 17.05.2025 | | Other Cache | Micro | 1,5 | 1,5 | Parapeciak | 6,32,201,203,204 | test
[SM] Mural Baśniowy Świat | 54.102506, 22.931634 | 17.05.2025 | | Other Cache | Micro | 1,5 | 1,5 | taki z kopertą | 6,32,201,203,204 | tt
Stworzyłem szablon do importu, kilka prób, jakieś błędy, ale już mam to. w tym pliku należy zmienić rozszerzenie na GPX i można go otwierać i sprawdzać. (np. programem: notepad++)
Teraz już tylko kopiowanie z arkusza kalkulacyjnego do AI, on generuje plik GPX ze wszystkimi skrzynkami.
w OC klikamy załóż skrzynkę, wczytujemy plik, z listy wybieramy który waypoint nas interesuje, zaznaczamy zasady reaktywacji i zapisujemy.
Za każdym razem należy sprawdzić plik. dobrze wcześniej wkleić AI tekst z zasadami budowy pliku z OC, wtedy AI może załapać lepiej o co nam chodzi.
Chyba nie mam ręki do pisania poradników, ale może coś zrozumieliście.
-
- Nowy na forum
Jawor1OCF pisze: sobota 24 maja 2025, 06:03 Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, do czego w OC mają służyć GPX-y? [...] To ma pomóc w zakładaniu skrzynek?
Ja używam przede wszystkim do pobrania całej geościeżki żeby łatwo móc w C:GEO wyświetlić tylko daną ścieżkę. Przy planowaniu wyjazdu pobieram 3-5 geościeżek miejskich i wiem na których keszach się skupić gdy brakuje już siły lub czasu żeby całe miasto zwiedzić.
Pomaga to też do określania tras. pobrane GPX, mogę wrzucić we własne mapy googla i przygotować marszrutę gdzie będę wiedział ile czasu zajmie same chodzie po mieście. Mogę dołożyć niekeszerskie miejsca do odwiedzenia, knajpy z szybką zupą itp. Albo dla zwykłej zabawy, żeby zrobić filmik pokazujący jak jeden z keszerów zakładał skrzynki po calym kraju. Na mapie Polski w osi czasu pojawiają się punkty ze skrzynkami.
-
- Centrum Obsługi Geocachera
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Jakie komendy wpisujesz w GPT żeby stworzył taką tabelkę?Pierwszy etap zebrania kordów w terenie to każdy ma już jakiś swój. Ja ostatnio używam "GPS Locker" bo on nawet z zablokowanym ekranem lub inną aplikacją na wierzchu utrzymuje połączenie z satelitami.
mam wtedy już tabelę tego typu
-
- Nowy na forum
dane to zapis z whatsappa gdzie w wiadomościa w terenie piszę notatki, a komendy np takie:JohnyLambada pisze: czwartek 29 maja 2025, 12:50 Jakie komendy wpisujesz w GPT żeby stworzył taką tabelkę?
Poniżej wkleję tabelę z danymi, gdzie będą współrzędne, nazwa skrzynki, podpowiedź. zrób z tego tabelę którą mogę wkleić do excela.
[16:42, 5/8/2025] M: 54.15723398, 22.93884975
Słupek 55. Wisielec lewy że średnich. Daleko do przodu trochę po prawej.
[17:00, 5/8/2025] M: 54.15162762, 22.9393377
Słupek 56. Na ziemi, fake, bardzo po prawej, ale blisko.
[17:20, 5/8/2025] M: 54.15335514, 22.94664374
Słupek 51. Głęboko na patyku w korzeniu
dostaję taką odpowiedź:
Szerokość,Długość,Nazwa,Podpowiedź
54.15723398,22.93884975,Słupek 55,Wisielec lewy że średnich. Daleko do przodu trochę po prawej.
54.15162762,22.9393377,Słupek 56,Na ziemi, fake, bardzo po prawej, ale blisko.
54.15335514,22.94664374,Słupek 51,Głęboko na patyku w korzeniu
w związku z tym że chcę współrzędne mieć w jednej kolumnie oraz nie podoba mi się że dane są po przecinku można doprecyzować:
współrzędne umieść w jednej kolumnie po przecinku i utwórz tabelę do skopiowania a nie format jak pliku csv.
i wynik już jest lepszy:
Współrzędne Nazwa Podpowiedź
54.15723398, 22.93884975 Słupek 55 Wisielec lewy że średnich. Daleko do przodu trochę po prawej.
54.15162762, 22.9393377 Słupek 56 Na ziemi, fake, bardzo po prawej, ale blisko.
54.15335514, 22.94664374 Słupek 51 Głęboko na patyku w korzeniu
taką tabelkę można wkleić do excel lub arkusza googla.
link do tego chatu:
https://chatgpt.com/share/683d54bf-5d90 ... 2bd70ea295
- krcr
- Wyjadacz
- Podziękował;: 54 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Można to jeszcze bardziej zautomatyzować (i uprościć) w pythonie zamieniając dane csv na xlsxAgrajaga pisze: poniedziałek 02 czerwca 2025, 09:39 taką tabelkę można wkleić do excel lub arkusza googla.
Lub w PHP, lub w Launch Excel Action.
Jakieś raspberryPI wpięte do internetu. Na nim działający skrypt. Wysyłasz do skryptu tekst (czy to whatsappem, czy telegramem, czy mailem), skrypt przerabia na tabelkę i odsyła albo pompuje od razu na dysk Google czy gdzie tam sobie zażyczysz

-
- Nowy na forum
Zgadzam się, że tak można, jednak to wymaga przewidzenia w kodzie wszystkich możliwych pomyłek, literówek, zmiany składni w wiadomości.
Pisząc w telefonie, czasem kropka będzie znakiem zapytania i wyjdzie 2? zamiast 2., zebrane kordy mają 8 albo 7 miejsc po przecinku, itp.
Na pewno masz rację, że dobrze napisany skrypt będzie lepszy, a AI z fochami może wygenerować więcej błędnych odpowiedzi. Skrypt wyrzuci błąd a AI będzie kłamać, to zdecydowany plus dla skryptu. Jednak zrobienie skryptu przewyższa moje możliwości.
ps. a napisać Wam dziś chciałem, że właśnie obie AI poległy na długiej tabeli z 44 keszami i kłócę się z nimi jak ze stażystą w robocie co on właściwie ma robić
Pisząc w telefonie, czasem kropka będzie znakiem zapytania i wyjdzie 2? zamiast 2., zebrane kordy mają 8 albo 7 miejsc po przecinku, itp.
Na pewno masz rację, że dobrze napisany skrypt będzie lepszy, a AI z fochami może wygenerować więcej błędnych odpowiedzi. Skrypt wyrzuci błąd a AI będzie kłamać, to zdecydowany plus dla skryptu. Jednak zrobienie skryptu przewyższa moje możliwości.
ps. a napisać Wam dziś chciałem, że właśnie obie AI poległy na długiej tabeli z 44 keszami i kłócę się z nimi jak ze stażystą w robocie co on właściwie ma robić

-
- Nowy na forum
Wygrałem!
Kolejne 44 kesze założone za pomocą pliku GPX. Walka była ciężka, wygrałem ją i nadal mimo tej walki uważam że to lepsze niż przeklikiwać 44 kesze i w każdym klikać trudność kesza, kordy w 4 okienkach.
taki algorytm?:
1. wczytaj plik
2. określ ilość wierszy czyli ilość punktów
3. w pętli zapis danych do tablicy
i co dalej?, stworzyć plik tekstowy, w który wypuszczać po kolei każdą linijkę, czy tworzyć gdzieś w pamięci cały blok <wpt> i potem je dopisywać do jakiegoś pliku?
ogólnie to ciekawe zagadnienie, chyba to będzie kolejny element zabawy.
Kolejne 44 kesze założone za pomocą pliku GPX. Walka była ciężka, wygrałem ją i nadal mimo tej walki uważam że to lepsze niż przeklikiwać 44 kesze i w każdym klikać trudność kesza, kordy w 4 okienkach.
@krcr - jak można przełożyć dane z tabeli (np. csv) do nowego pliku gpx? pewnie jakiś python byłby dobry.
taki algorytm?:
1. wczytaj plik
2. określ ilość wierszy czyli ilość punktów
3. w pętli zapis danych do tablicy
i co dalej?, stworzyć plik tekstowy, w który wypuszczać po kolei każdą linijkę, czy tworzyć gdzieś w pamięci cały blok <wpt> i potem je dopisywać do jakiegoś pliku?
ogólnie to ciekawe zagadnienie, chyba to będzie kolejny element zabawy.
- krcr
- Wyjadacz
Pewnie można i pythonem. Ale prościej będzie GPSBabel użyć (czy to w GUI czy z wiersza poleceń)Agrajaga pisze: środa 04 czerwca 2025, 12:39 @krcr - jak można przełożyć dane z tabeli (np. csv) do nowego pliku gpx? pewnie jakiś python byłby dobry.
gpsbabel -i unicsv -f plik_wsadowy.csv -o gpx -F plik_wynikowy.gpx
-
- Nowy na forum
Czytam dokumentację, sprawdzam co robi, ale nie widzę możliwości żeby poszedł w bardzo zaawansowane elementy, takie jak trudność skrzynki albo atrybuty type magnetyczny. Nawet w nagłówku nie ładuje np. biblioteki Groundspeak. (to mogę wstawić ręcznie na końcu)krcr pisze: środa 04 czerwca 2025, 14:06Pewnie można i pythonem. Ale prościej będzie GPSBabel użyć (czy to w GUI czy z wiersza poleceń)Agrajaga pisze: środa 04 czerwca 2025, 12:39 @krcr - jak można przełożyć dane z tabeli (np. csv) do nowego pliku gpx? pewnie jakiś python byłby dobry.
gpsbabel -i unicsv -f plik_wsadowy.csv -o gpx -F plik_wynikowy.gpx
Podsumowując nie umiem go jeszcze użyć żeby wczytał coś więcej niż kordy i nazwę..... ale się jeszcze nie poddaję.
ps. rewelacyjne narzędzie do pierwszej obróbki ścieżki, żeby sprawdzić kordy.
- krcr
- Wyjadacz
Przyznam się że akurat z tej funkcji nie korzystałem.Agrajaga pisze: czwartek 05 czerwca 2025, 07:49 Czytam dokumentację, sprawdzam co robi, ale nie widzę możliwości żeby poszedł w bardzo zaawansowane elementy, takie jak trudność skrzynki albo atrybuty type magnetyczny.
Pobierz plik gpx jakiegoś kesza i go przemagluj babelem w drugą stronę (na csv), wtedy może coś wyniknie

-
- Nowy na forum
krcr pisze: czwartek 05 czerwca 2025, 20:33 Przyznam się że akurat z tej funkcji nie korzystałem.
Pobierz plik gpx jakiegoś kesza i go przemagluj babelem w drugą stronę (na csv), wtedy może coś wyniknie![]()
Wczoraj poświęciłem czas na pythona i mam już program do tego. Z czystego i dokładnego csv program robi mi gpx.
wniosek: lepiej AI zaprząc do zrobienia stabilnego narzędzia niż używać go kilka razy do tej samej fukncji - bo jednak co jakiś czas coś im odwala i wymyślają głupoty.