Glonas w geocachingu

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
rowerowytomysl
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 34
Rejestracja: sobota 21 kwietnia 2012, 21:50
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Kontakt:

Glonas w geocachingu

Post autor: rowerowytomysl »

Przygotowuję się do zmiany telefonu. Zastanawiam się nad takim który obsługuję GLONASS. Jak wygląda keszowanie z takim systemem, rzeczywiście jest dokładniejszy ?.

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 340 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: parlando »

Hej. Z tego co się orientuję, to glonass jest wykorzystywany wtedy, gdy satelity systemu GPS są nieosiągalne lub mamy słaby odczyt.
Obecnie mam obsługę glonass w swoim telefonie, ale widzę, że stosunkowo rzadko z nich korzysta. Jednak nie zaszkodzi go mieć:) Względem poprzednich tel. widzę znacznie lepszą dokładność (ale to głównie zasługa całego układu SoC).
Natomiast jeśli chodzi o pierwsze uruchomienie gps, to uzyskanie fixa znacznie przyspiesza AGPS.

Awatar użytkownika
Boguś z Polska
Rada Techniczna
Posty: 138
Rejestracja: środa 20 listopada 2013, 22:54
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: Boguś z Polska »

Z jakiej aplikacji korzystasz, i skąd wiesz, które satelity są GLONASSowe? Ja teoretycznie też mam obsługę GLONASS w telefonie, ale nie wiem, jak to zweryfikować.
Post powyżej służy do samodzielnego złożenia. Wstaw wybrane przez siebie emotikony w odpowiednie miejsca.
https://bogus-z-polska.pl/

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 340 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: parlando »

W gps test do nru 31 to satelity gps, powyżej - glonass. Natomiast w gps status widać po kolorze, kształcie i numerku.

Jano
Wyjadacz
Posty: 426
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 83 razy

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: Jano »

Chyba nie do końca to tak jest. Mój Garmin nie obsługuje Glonass, a pojawia się satelita nr 39. Jest to satelita EGNOS.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

rredan
Stały bywalec
Posty: 157
Rejestracja: wtorek 11 października 2011, 19:55
Podziękował;: 107 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: rredan »

Zaciekawiony sprawdziłem u siebie. Telefon, który mam od kilku miesięcy w stosunku do poprzednich zadziwia mnie dokładnością, która nawet w lesie nie odbiega znacząco od Garmina. Wskazania są b. podobne, szwankuje trochę kompas ale ponieważ oprócz kierunków pokazuje też pozycję słońca bardzo łatwo to korygować. Imponująca jest za to szybkość łapania fixa, robi to ekspresowo podczas gdy na Garminie czekać trzeba nawet kilka minut, wydaje mi się, że i kilkanaście, poza tym najlepiej stać w miejscu. Dokładność wtedy pozostawia wiele do życzenia ale telefon łapie też fixa wewnątrz budynków, np. teraz jestem na pierwszym piętrze pięciopiętrowego budynku otoczonego parkiem, gdzie na Dakocie to jest niemożliwe. Zrzucałem to na karb A- przed GPS ale również za granicą, kiedy transfer miałem zupełnie wyłączony fix pojawiał się niemal od razu po włączeniu Locusa. Rzeczywiście, w specyfikacji jest obsługa Glonassa. Na ekranie "Satelity GPS" część wyświetla mi się - jak zawsze - w kółkach i mają niskie numery (np. teraz do 28), a część w kwadracikach. To pewnie te glonassowe, mają w tej chwili numery od 68 wzwyż.

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 340 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: parlando »

Ajger pisze:Chyba nie do końca to tak jest. Mój Garmin nie obsługuje Glonass, a pojawia się satelita nr 39. Jest to satelita EGNOS.
Podawałem z pamięci i z tego, co aktualnie widziałem na ekranie. W każdym razie teraz wyczytałem, że glonass ma numery od 66 do 80.
Wg wiki system GPS ma 31 satelitów.

rredan
Stały bywalec
Posty: 157
Rejestracja: wtorek 11 października 2011, 19:55
Podziękował;: 107 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: rredan »

To co to jest za satelita nr 88, którego pokazuje mi telefon?

Awatar użytkownika
rowerowytomysl
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 34
Rejestracja: sobota 21 kwietnia 2012, 21:50
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Kontakt:

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: rowerowytomysl »

Telefon, który mam od kilku miesięcy w stosunku do poprzednich zadziwia mnie dokładnością
A pochwalisz się co to za telefon ?.

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 340 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: parlando »

parlando pisze:Podawałem z pamięci i z tego, co aktualnie widziałem na ekranie. W każdym razie teraz wyczytałem, że glonass ma numery od 66 do 80. Wg wiki system GPS ma 31 satelitów.
rredan pisze:To co to jest za satelita nr 88, którego pokazuje mi telefon?
Pewnie znowu pomyłka w obliczeniach:) Na wiki jest podany stan na 2012r i wynosi on 24 sat. operacyjnych. Jeżeli tak, to powinno być od 66 do 90. Tak czasem bywa kiedy na szybko się szuka:)

rredan
Stały bywalec
Posty: 157
Rejestracja: wtorek 11 października 2011, 19:55
Podziękował;: 107 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: rredan »

rowerowytomysl pisze:
Telefon, który mam od kilku miesięcy w stosunku do poprzednich zadziwia mnie dokładnością
A pochwalisz się co to za telefon ?.
Sony Xperia Z1 Compact. Z wcześniejszymi (Sony Xperia arc S i kilka Nokii) keszowanie to była męka.

paprotek
Stały bywalec
Posty: 137
Rejestracja: sobota 25 sierpnia 2012, 22:41
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: paprotek »

Ostatnio jak włączyłem tryb GPS+GLONASS to współrzędne mi się przesunęły o kilkaset metrów, wysokość npm też...

Czy to skutki celowych zafałszowań sygnału GLONASS dla cywilów, czy po prostu w Garminie mi się coś poprzestawiało?
ObrazekObrazekObrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: Krysiul »

Bez przesady stary, gdyby sygnał był przesunięty o kilkaset metrów, nie zostałby udostępniony do nawigacji, bo by się do tego nie nadawał.
ObrazekObrazekObrazek

paprotek
Stały bywalec
Posty: 137
Rejestracja: sobota 25 sierpnia 2012, 22:41
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: paprotek »

Krysiul pisze:Bez przesady stary, gdyby sygnał był przesunięty o kilkaset metrów, nie zostałby udostępniony do nawigacji, bo by się do tego nie nadawał.
Zdaje się że GPS też na takie przesunięcie pozwala, gdyby rząd USA się na to zdecydował z jakichkolwiek przyczyn... Więc w przypadku glonassu też się mogło zdażyć...
ObrazekObrazekObrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Re: Glonas w geocachingu

Post autor: Krysiul »

To nie GPS pozwala, tylko każdy sygnał możesz przed odbiorem celowo przekłamać, jeśli sam go generujesz, ale teraz się już tego nie robi. Geocaching narodził się 13 lat temu właśnie z chwilą, gdy Amerykanie przestali sztucznie zaniżać dokładność GPS dla cywili. Przy obiektach ważnych strategicznie sygnał może być zakłócany, ale robi się to "oddolnie", tzn. np. montuje się jammery sygnału, a nie bawi się w modyfikowanie informacji od strony satelity.
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ