Kloniarstwo na GC

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
łowca
Forumator
Podziękował;: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy

Kloniarstwo na GC

Post autor: łowca »

http://www.geocaching.com/seek/cache_de ... wp=GC33W6H jako klon http://opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=11234 OK, skrzynka z OC jest zarchiwizowana.
http://www.geocaching.com/seek/cache_de ... wp=GC33XDB kilka metrów od http://opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=3264
A na deser maksymalnie po całości, czyli http://www.geocaching.com/seek/cache_de ... wp=GC33XDE na bezczela nałożone na http://opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=6191

Formalnie z punktu widzenia GC jest wszystko OK.
Z mojego, OC-centrycznego punktu widzenia - nie. Nie wierzę w 'przypadkowość' lokalizacji skrzynek z GC.
Obrazek Obrazek
Jeśli hobby koliduje ci z pracą - zmień pracę.
etnamars
Forumator
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy

Re: Kloniarstwo na GC

Post autor: etnamars »

łowca pisze: Z mojego, OC-centrycznego punktu widzenia - nie. Nie wierzę w 'przypadkowość' lokalizacji skrzynek z GC.
Hm...rzeczywiście sytuacja nieciekawa. Pewnie mnóstwo pomylonych wpisów, bo znalazcy wpisują się przypadkowo i krzyżowo.
Tylko do Ciebie pytanie: co chciałeś wnieść tym postem? Nie podejrzewam żeby którykolwiek z zamieszanych w skrzynki GC na to forum zaglądał.
W związku z tym możesz tu sobie jedynie pobiadolić, a znajdą się może i tacy co Ci przyklasną.

Moim prywatnym zdaniem to sprawa między samymi właścicielami skrzynek OC a GC. Jak dla GC skrzynki OC "są niewidoczne" - tak samo działa to w drugą stronę.
Awatar użytkownika
łowca
Forumator

Co chciałem? Ano, o ile wiem, to my tu na OC nie udajemy pępka świata i istnieje zwyczaj nie zakładania skrzynek na miejscach, gdzie już jest coś z GC. Tymczasem GC ... no jak widać. Ale ponieważ sporo osób z OC na GC nie zgląda, więc chciałem potencjalnym znalazcom i właścicielom zasygnalizować problem.

Tak, wiem, zaraz mi ktoś zarzuci że biję pianę, turlam groszka itp. ;)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Podziękował;: 74 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: r00t7 »

ogólnie problem tylko będzie w znalezieniach co już etnamars napisał.

edit: coby niezdrowej sytuacji dalej nie tworzyć post zmieniłem
Ostatnio zmieniony czwartek 15 września 2011, 16:31 przez r00t7, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
łowca
Forumator

Ja się tylko zastanawiam, czy na Południku są teraz dwie skrzynki, czy też została ta 'jedynie słuszna' :/
Obrazek Obrazek
etnamars
Forumator

łowca pisze:istnieje zwyczaj nie zakładania skrzynek na miejscach, gdzie już jest coś z GC. Tymczasem GC ... no jak widać.
:shock: A to ciekawe, pierwsze słyszę o takim zwyczaju.
Czy ten dobry zwyczaj dotyczy również terracaching, gpsgames, navicache, czy choćby opencaching.de/se i innych?
r00t7 pisze:ogólnie "kolega" xxx i jego wesoła brygada wyrastają na kolejnych toczących. ale na buractwo
Jak dotąd trzymają się z dala od tego forum. Mają swój świat, my mamy nasz OC. Czyli nie toczą (w każdym razie tutaj)
Poza tym na ich forum nie zauważyłem, żeby ktoś naszym użytkownikom robił koło d...łoni, i fair wydaje mi się jednak, aby i na tym forum nie pisać brzydko o kimś kto tu nie zagląda.
Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Podziękował;: 74 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: r00t7 »

etnamars pisze:
r00t7 pisze:ogólnie "kolega" xxx i jego wesoła brygada wyrastają na kolejnych toczących. ale na buractwo
Jak dotąd trzymają się z dala od tego forum. Mają swój świat, my mamy nasz OC. Czyli nie toczą (w każdym razie tutaj)
Poza tym na ich forum nie zauważyłem, żeby ktoś naszym użytkownikom robił koło d...łoni, i fair wydaje mi się jednak, aby i na tym forum nie pisać brzydko o kimś kto tu nie zagląda.
oj zaglądają zaglądają ;) świadczy o tym prywatny mail który przed chwilą otrzymałem ;)

po drugie pragnę przytoczyć pewnego kesza we Wrocławiu gdzie jawnie użytkownik OC został oskarżony o wyrzucenie kesza z GC i założenie swojego.
niestety nie wygląda to u nas jak na oc.de i raczej tego nie zmienimy, tymczasem kończę swój udział w dyskusji.
Obrazek Obrazek
etnamars
Forumator

r00t7 pisze: oj zaglądają zaglądają ;) świadczy o tym prywatny mail który przed chwilą otrzymałem ;)
Również wyiksowałem nicka w cytowanym tekście. :wink:
Nawet jeśli zaglądają, to się nie wypowiadają.
r00t7 pisze: po drugie pragnę przytoczyć pewnego kesza we Wrocławiu gdzie jawnie użytkownik OC został oskarżony o wyrzucenie kesza z GC i założenie swojego.
Stara sprawa, z tego co pamiętam, to wszystko zakończyło się to ugodą pomiędzy użytkownikami i każdy swoje miejsce na kościele znalazł.

A wniosek z całej historii: forum to nie jest lek na całe zło. Są sprawy, które lepiej by były dogadywane między użytkownikami za pomocą emaili, bo forum nie sprzyja pokojowemu załatwieniu sprawy, w szczególności gdy do dyskusji włącza się wiele osób o skrajnie odmiennych poglądach.
Można inny wniosek wyciągnąć: rejestrować dwusystemowo.

I ja również dziękuję, ale wątku nie zamykam :D
wantsky
Nowy na forum
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: wantsky »

Niejako wywołany do odpowiedzi pozwoliłem sobie zarejestrować się na tym forum, żeby krótko się wypowiedzieć.
Żaden z tych keszy nie był kopią kesza z OC. Wyobraźcie sobie, że ludzie czasami wpadają na takie same pomysły.
Dwusystemowości nie można wymagać od nikogokolwiek, jest to pomysł ciężki do zrealizowania.
Są osoby (np. ja), które z OC nie korzystały, nie korzystają i nie będą korzystać. Bo jest im tak wygodniej, bo podróżują do krajów, w których nie ma OC, bo OC może im się nie podobać i mają do tego prawo.
Macie też prawo do namawiania do dwusystemowości, takiej akcji przyklasnę i choć nie będę w niej uczestniczył mogę pomóc w promowaniu tego pomysłu. Decyzję czy ktoś się na to zdecyduje czy nie trzeba jednak pozostawić użytkownikom.
Dissowanie ludzi, którzy nie wypowiadają się na forum (a do tej pory nawet na nie nie zaglądali) i rzucanie epitetami w ich kierunku jest co najmniej mało eleganckie, ale do tego też każdy ma prawo. Pytanie tylko czy rozwiązuje to problem, czy go wirtualnie zaostrza, bo o faktycznym zaostrzaniu nie ma mowy. My nie traktujemy OC jak wroga i traktowanie nas jak wrogów specjalnie nie pomaga. Nawet Wam.
Gwarantuję, że gdyby osoba, która odkryła niedogodności związane z dwiema kolidującymi umiejscowieniem skrzynkami skontaktowałaby się z właścicielem "kopii" nie byłoby najmniejszego problemu z jej przesunięciem. Tak też postąpimy jeszcze dzisiaj. Skrzynka południkowa zostanie przeniesiona w miejsce nie do pomylenia. Tak też jest przy Muzeum Techniki i innych. Jeśli ktoś pomyli, to musi być naprawdę kiepskim keszerem :)
Serdecznie Was pozdrawiam, życzę wielu znalezień i gdyby ktokolwiek z Was miał w przyszłości jakikolwiek problem związany z "konfliktem" skrzynek OC/GC, pomysły, pytania lub skargi chętnie przyjmę je pod adresem email geocaching@karolchecinski.com. Obiecuję, że żadna z wiadomości nie będzie zignorowana.
Za ten post autor wantsky otrzymał podziękowania (total 2):
Żywcumaryush
Awatar użytkownika
łowca
Forumator

wantsky pisze:Niejako wywołany do odpowiedzi pozwoliłem sobie zarejestrować się na tym forum, żeby krótko się wypowiedzieć.
Żaden z tych keszy nie był kopią kesza z OC. Wyobraźcie sobie, że ludzie czasami wpadają na takie same pomysły.

[...] My nie traktujemy OC jak wroga i traktowanie nas jak wrogów specjalnie nie pomaga.
Zwracam honor, przepraszam.
Co do wrogości, to było już ze strony osób z GC parę nieprzyjemności w stronę OC, nawet w tym miesiącu, i dlatego zareagowałem rzeczywiście trochę podejrzliwie.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Podziękował;: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: krystiant »

łowca pisze:Co do wrogości, to było już ze strony osób z GC parę nieprzyjemności w stronę OC
Niestety takie wrogie wycieczki zdarzają się w obie strony, bo to nie zależy od używanego serwisu tylko od człowieka... A potem następuje eskalacja i zamiast się dobrze bawić (najlepiej razem) to jakieś wojenki...
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)
Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Podziękował;: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: marwaldor »

krystiant pisze:A potem następuje eskalacja i zamiast się dobrze bawić (najlepiej razem) to jakieś wojenki...
Bawić się razem? No my tak: mamy nawet opcję informowania "Zarejestrowana także na GC". Próżno szukać tego u kompanów do zabawy...(Przykłady można mnożyć)
krystiant pisze:A potem następuje eskalacja i zamiast się dobrze bawić (najlepiej razem) to jakieś wojenki...
Lepiej być chłopcem do bicia?

P.S. Temat klonów skrzynek znam z autopsji. Jeden taki nawet policją/prokuraturą straszył mnie i cały serwis OC (służę majlami). A wszystko to za moje obiekcje co do odległości dzielących moje skrzynki od jego skrzynek, oraz nazwanie przeze mnie tych skrzynek podróbkami czy klonami (nie pamiętam dokładnie) :)
A już zacząłem działać na GC, jednak po tym incydencie jakoś straciłem zapał oraz usunąłem logi. Chyba nikogo to nie dziwi.

P.S. 2 Miałem też pomysł i wspaniałe miejsce do zorganizowania spotkania 2 dniowego (spanie, grill, alkohol i co dusza zapragnie). Jednak zrezygnowałem z próby organizacji obawiając się kogoś z dyktafonem w towarzystwie. I kolejnej afery policyjno/prokuratorskiej...
Chyba nikogo to nie dziwi.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 września 2011, 21:09 przez marwaldor, łącznie zmieniany 1 raz.
Za ten post autor marwaldor otrzymał podziękowanie:
r00t7
Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Podziękował;: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: krystiant »

marwaldor pisze:Bawić się razem? No my tak: mamy nawet opcję informowania "Zarejestrowana także na GC". Próżno szukać tego u kompanów do zabawy...(Przykłady można mnożyć)
Ale to Groudspeak ogranicza, keszerzy może by i chcieli (przynajmniej część z nich)...
marwaldor pisze:Jeden taki nawet policją/prokuraturą straszył mnie i cały serwis OC (służę majlami). A wszystko to za moje obiekcje co do odległości dzielących moje skrzynki od jego skrzynek, oraz nazwanie przeze mnie tych skrzynek podróbkami czy klonami
I dlatego, że trafił się jakiś nawiedzony to skreśliłeś wszystkich?
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)
Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Podziękował;: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: marwaldor »

krystiant pisze:I dlatego, że trafił się jakiś nawiedzony to skreśliłeś wszystkich?
Tylko jeden?
krystiant pisze:I dlatego, że trafił się jakiś nawiedzony to skreśliłeś wszystkich?
Skreśliłem tylko serwis.
etnamars
Forumator

Moderacja: wątek przenoszę do hyde parku, bo zmienia się w tradycyjne narzekanie co lepsze - Wielkanoc czy Boże Narodzenie.

Zastanawiam się jeszcze nad utworzeniem specjalnego działu, gdzie można by wylewać żale na inne serwisy...
Za ten post autor etnamars otrzymał podziękowanie:
łowca
ODPOWIEDZ