Rozbłyski na słońcu zakłócą pracę odbiorników GPS
Środa, 10 lutego (16:06)
Już wkrótce 11 letni cykl aktywności słonecznej wejdzie w swoją fazę maksymalną. Wraz z rosnącą częstotliwością rozbłysków słonecznych dokładność pomiaru odbiorników GPS może się drastycznie pogorszyć.
System GPS wykorzystuje sieć satelitów wysyłających na Ziemię sygnały w regularnych odstępach czasu mierzonych zegarami atomowymi. Odbiornik GPS oblicza położenie na podstawie różnicy czasu między sygnałami docierającymi z poszczególnych satelitów, a rozbłyski słoneczne zakłócają te sygnały. Niedługo rozpocznie się faza maksymalnej aktywności 11 letniego cyklu, podczas której zakłócenia te staną się szczególnie uciążliwe.
Zjawisko cykli słonecznych po raz pierwszy zauważył w 1843 roku Samuel Heinrich Schwabe po 17 latach obserwacji. Średnia długość cyklu jest szacowana na 11,04 roku przy czym rozbieżności są dość duże.
Najkrótszy zanotowany cykl trwał 9 lat, a najdłuższy 14. Aktywność Słońca źle wpływa na jakość transmisji radiowej, awaryjność sieci energetycznej, a według niektórych klimatologów jest prawdziwą przyczyną globalnego ocieplenia.
No znowu straszą...
Moderator: Moderatorzy
- Żywcu
- Forumator
- Podziękował;: 61 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
- Kontakt:
No znowu straszą...
Przeczytałem wiadomość, pewnie zniknie więc cytat:
- Cebulka
- Wyjadacz
- Podziękował;: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Re: No znowu straszą...
...A wtedy wszystkie te krytykowane skrzynki GPS free okażą się dla geocachingu arką Noego 

- Liszewski.36
- Wyjadacz
- Podziękował;: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Albo ludzie przerzucą się na tradycyjne metody mapa-kompasSeb-Ula pisze:...A wtedy wszystkie te krytykowane skrzynki GPS free okażą się dla geocachingu arką Noego

- marwaldor
- Forumator
- Podziękował;: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
Nie wypowiadaj takich herezji !!!Liszewski.36 pisze: Albo ludzie przerzucą się na tradycyjne metody mapa-kompas
Jak ostatnio wspominałem, że do oznaczenia pozycji wcale nie jest potrzebny gps - zostałem zmieszany z błotem.
Prawdziwy Geocaching (nie wiem jak Opencaching) to tylko z gps-em w ręku !!! (choćby nawet nie działał