No znowu straszą...

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Żywcu
Forumator
Podziękował;: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy
Kontakt:

No znowu straszą...

Post autor: Żywcu »

Przeczytałem wiadomość, pewnie zniknie więc cytat:
Rozbłyski na słońcu zakłócą pracę odbiorników GPS
Środa, 10 lutego (16:06)

Już wkrótce 11 letni cykl aktywności słonecznej wejdzie w swoją fazę maksymalną. Wraz z rosnącą częstotliwością rozbłysków słonecznych dokładność pomiaru odbiorników GPS może się drastycznie pogorszyć.

System GPS wykorzystuje sieć satelitów wysyłających na Ziemię sygnały w regularnych odstępach czasu mierzonych zegarami atomowymi. Odbiornik GPS oblicza położenie na podstawie różnicy czasu między sygnałami docierającymi z poszczególnych satelitów, a rozbłyski słoneczne zakłócają te sygnały. Niedługo rozpocznie się faza maksymalnej aktywności 11 letniego cyklu, podczas której zakłócenia te staną się szczególnie uciążliwe.

Zjawisko cykli słonecznych po raz pierwszy zauważył w 1843 roku Samuel Heinrich Schwabe po 17 latach obserwacji. Średnia długość cyklu jest szacowana na 11,04 roku przy czym rozbieżności są dość duże.

Najkrótszy zanotowany cykl trwał 9 lat, a najdłuższy 14. Aktywność Słońca źle wpływa na jakość transmisji radiowej, awaryjność sieci energetycznej, a według niektórych klimatologów jest prawdziwą przyczyną globalnego ocieplenia.
Awatar użytkownika
Cebulka
Wyjadacz
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: No znowu straszą...

Post autor: Cebulka »

...A wtedy wszystkie te krytykowane skrzynki GPS free okażą się dla geocachingu arką Noego :D
Za ten post autor Cebulka otrzymał podziękowanie:
Żywcu
Awatar użytkownika
Liszewski.36
Wyjadacz
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Liszewski.36 »

Seb-Ula pisze:...A wtedy wszystkie te krytykowane skrzynki GPS free okażą się dla geocachingu arką Noego :D
Albo ludzie przerzucą się na tradycyjne metody mapa-kompas :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Podziękował;: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: marwaldor »

Liszewski.36 pisze: Albo ludzie przerzucą się na tradycyjne metody mapa-kompas :)
Nie wypowiadaj takich herezji !!!
Jak ostatnio wspominałem, że do oznaczenia pozycji wcale nie jest potrzebny gps - zostałem zmieszany z błotem.
Prawdziwy Geocaching (nie wiem jak Opencaching) to tylko z gps-em w ręku !!! (choćby nawet nie działał :D )
ODPOWIEDZ