[windows mobile] russa + UMP
Moderator: Moderatorzy
- filips
- Forumator
- Podziękował;: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 81 razy
- Kontakt:
[windows mobile] russa + UMP
od jakiegoś czasu program russa (http://sim77.ws/en/russa) jest darmowy.
Mam przeto pytanie: czy komuś udało się otworzyć plik GMAPSUPP.IMG pobrany z ump.waw.pl tym programem? Bo mi mieli mieli ale wyskakuje błąd nic nie mówiący.
Ew pytanie dodatkowe: jak przekonwertować tego IMGa do danych czytanych przez russę (.rus)?
Mam przeto pytanie: czy komuś udało się otworzyć plik GMAPSUPP.IMG pobrany z ump.waw.pl tym programem? Bo mi mieli mieli ale wyskakuje błąd nic nie mówiący.
Ew pytanie dodatkowe: jak przekonwertować tego IMGa do danych czytanych przez russę (.rus)?
GeoKrety.org - darmowa alternatywa dla travelbugów
Mapa (prawie) wszystkich keszy na świecie ;) - dla garmina
Status WWW geokretów, opencaching, geocaching
- ted69
- Forumator
- Podziękował;: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
- Kontakt:
GPSManiak (Lechu) na swojej stronie pisal o starej wersji RUSSY tak:
http://gpsmaniak.com/new/MAPY-PDA-Teren.htm#rus# Podczas korzystania z map z serwera mapowego polecam pobieranie pliku źródłowego w formacie *.mp. Plik MP należy wczytać do darmowej (niezarejstrowanej) wersji GPS_MapEDit i zapisać w formacie RUS. Korzystanie z gotowych plików IMG może spowodować, że nie wszystkie funkcje programu (Find) będą działały prawidłowo.
- filips
- Forumator
- Kontakt:
Cześć,
wczoraj trochę powalczyłem i chyba wyszło co następuje:
- MapEdit nie supportuje plików rus większych niż (bodajże) 16MB
- russa nie supportuje plików większych niż pewna wartość, która dla UMPpcPL jest stanowczo większa...
czyli reasumując: odpuszczam russę...
wczoraj trochę powalczyłem i chyba wyszło co następuje:
- MapEdit nie supportuje plików rus większych niż (bodajże) 16MB
- russa nie supportuje plików większych niż pewna wartość, która dla UMPpcPL jest stanowczo większa...
czyli reasumując: odpuszczam russę...
- filips
- Forumator
- Kontakt:
Do mnie? Hmmm... No to piszę w takim razie tu i teraz 

- marwaldor
- Forumator
- Podziękował;: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
może zróbmy tak: podaj mi nazwy dużych miast, których okolice chciałbyś mieć w formacie .rus (w projekcie UMP Polska jest podzielona na 32 części-miasta) - wyślę Ci kilka tych części , które otworzysz jako atlas w russie - potestujesz - jak spasi to zaczniemy tłumaczenie.... chyba, że odrazu zaczynami od opisywania co i jak - wybór należy do Ciebie...
- filips
- Forumator
- Kontakt:
Generalnie chciałbym mieć całą UMP-pl - wszystkie miasta, z routingiem. Jeśli Ci się chce, opisz tu mniej wiecej co i jak.
Czy ten proces da się zautomatyzować za pomocą ogólnodostępnych, darmowych narzędzi?
Czy ten proces da się zautomatyzować za pomocą ogólnodostępnych, darmowych narzędzi?
- marwaldor
- Forumator
- Podziękował;: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
---zautomatyzowanie mozliwe - tylko przez napisanie skryptow ( o tym na koncu)
---mozna robic na piechote: trzeba wykonac 3 ruchy na kazde z 32 miast
---do obrobki wystarczy wersja demo gpsmapedita
WAŻNE: zamiast Russy zalecam jej mlodszego brata Navitela - oba programy są z ,jednego ojca' ale dzieli je przepasc (Russa to kamien lupany)...
1. W Russie jak i Navitelu są ograniczenia co do wielkosci pliku ok 16 Mb dlatego duze mapy jak UMP Polska dzielimy na male zlepki, nastepnie otwieramy je wszystkie jako atlas.
2. W UMP najlepiej skorzystac ze zrodel (Polska juz tam jest podzielona na 32 zlepki)
WAZNE: zrodla UMP udostepnione sa po to, aby mozna bylo dzieki nim wysylac poprawki i aktualizacje map do ,Sztabu Dowodzenia', gdzie dodawane sa do mapy Polski czy tez Eu. Dlatego zrodla pobierajmy TYLKO RAZ (200-300 Mb) a aktualizujmy je poprzez uruchamianie pliczkow cvs_update.bat a nie poprzez pobieranie od nowa calych zrodel !!!! - po co chlopakom z UMP konsumowac transfer - jeszcze sie zdenerwuja i zakreca kurek...
Tu http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Pierwsze czytamy o zrodlach.
A tu http://ump.waw.pl/pliki/instaluj.zip pobieramy pakiet startowy ,ktory odpalamy w katalogu C:\Mapy - on zaladuje nam na hdd zrodla.
Dlaczego w C:\Mapy ?? - bo inaczej pogubimy sie w sciezkach dostepu....
Dalsza strukture katalogow - czyli gdzie i co instalowac zeby robilo (to co wydukałem) podam jutro...
Na dzis tyle: zassij zrodla, poczytaj, potestuj - jutro dalsza zabawa - teraz ide aaa z najmlodszą pociechą
Dodano po 9 godzinach 30 minutach:
edit: na razie nie robimy tego co napisalem nizej poniewaz widze, ze nastapily jakies zmiany w sofcie do zrodel UMP i wszystko dziala bez przenoszenia tych plikow...
rem C:\Mapy\narzedzia - wszystkie 6 plikow z netgen w nazwie przenosimy piętro wyzej czyli do c:\Mapy
rem pobieramy najnowsza wersje GPSmapEdit ze strony autorow, sam plik mapedit.exe wsadzamy do katalogu c:\Mapy
---mozna robic na piechote: trzeba wykonac 3 ruchy na kazde z 32 miast
---do obrobki wystarczy wersja demo gpsmapedita
WAŻNE: zamiast Russy zalecam jej mlodszego brata Navitela - oba programy są z ,jednego ojca' ale dzieli je przepasc (Russa to kamien lupany)...
1. W Russie jak i Navitelu są ograniczenia co do wielkosci pliku ok 16 Mb dlatego duze mapy jak UMP Polska dzielimy na male zlepki, nastepnie otwieramy je wszystkie jako atlas.
2. W UMP najlepiej skorzystac ze zrodel (Polska juz tam jest podzielona na 32 zlepki)
WAZNE: zrodla UMP udostepnione sa po to, aby mozna bylo dzieki nim wysylac poprawki i aktualizacje map do ,Sztabu Dowodzenia', gdzie dodawane sa do mapy Polski czy tez Eu. Dlatego zrodla pobierajmy TYLKO RAZ (200-300 Mb) a aktualizujmy je poprzez uruchamianie pliczkow cvs_update.bat a nie poprzez pobieranie od nowa calych zrodel !!!! - po co chlopakom z UMP konsumowac transfer - jeszcze sie zdenerwuja i zakreca kurek...
Tu http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Pierwsze czytamy o zrodlach.
A tu http://ump.waw.pl/pliki/instaluj.zip pobieramy pakiet startowy ,ktory odpalamy w katalogu C:\Mapy - on zaladuje nam na hdd zrodla.
Dlaczego w C:\Mapy ?? - bo inaczej pogubimy sie w sciezkach dostepu....
Dalsza strukture katalogow - czyli gdzie i co instalowac zeby robilo (to co wydukałem) podam jutro...
Na dzis tyle: zassij zrodla, poczytaj, potestuj - jutro dalsza zabawa - teraz ide aaa z najmlodszą pociechą
Dodano po 9 godzinach 30 minutach:
edit: na razie nie robimy tego co napisalem nizej poniewaz widze, ze nastapily jakies zmiany w sofcie do zrodel UMP i wszystko dziala bez przenoszenia tych plikow...
rem C:\Mapy\narzedzia - wszystkie 6 plikow z netgen w nazwie przenosimy piętro wyzej czyli do c:\Mapy
rem pobieramy najnowsza wersje GPSmapEdit ze strony autorow, sam plik mapedit.exe wsadzamy do katalogu c:\Mapy
Ostatnio zmieniony czwartek 16 lipca 2009, 16:52 przez marwaldor, łącznie zmieniany 3 razy.
- filips
- Forumator
- Kontakt:
Cześć,
dzięki za wstęp - obawiam się jednak, że przed urlopem nie zdążę tego przetestować... ew poczekam na dalsze odcinki
A powiedz proszę - wydawało mi się, że navitel jest niedarmowy. Prawda to, czy fałsz?
dzięki za wstęp - obawiam się jednak, że przed urlopem nie zdążę tego przetestować... ew poczekam na dalsze odcinki

A powiedz proszę - wydawało mi się, że navitel jest niedarmowy. Prawda to, czy fałsz?