Ściąganie map z geoportalu

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Thathanka
Wyjadacz
Posty: 499
Rejestracja: niedziela 02 listopada 2008, 08:38
Podziękował;: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Ściąganie map z geoportalu

Post autor: Thathanka »

Proste makro (w MS Excel) zaprezentowane na Pomorskim Forum Eksploracyjnym pozwala ściągnąć interesujące nas mapki, np. topograficzne: http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... 10&t=12894
Mi się przydaje, może przyda się i Wam. :)

bebe
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: piątek 10 października 2008, 15:40
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Kontakt:

Re: Ściąganie map z geoportalu

Post autor: bebe »

Tatanka pisze:Proste makro (w MS Excel) zaprezentowane na Pomorskim Forum Eksploracyjnym pozwala ściągnąć interesujące nas mapki, np. topograficzne: http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... 10&t=12894
Mi się przydaje, może przyda się i Wam. :)
Przydałoby się bardzo! A możesz umieścić gdzieś to makro do ściągnięcia? Bo PFE wymaga rejestracji.
ObrazekObrazekObrazek

Thathanka
Wyjadacz
Posty: 499
Rejestracja: niedziela 02 listopada 2008, 08:38
Podziękował;: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Thathanka »

Za ten post autor Thathanka otrzymał podziękowanie:
bebe

Awatar użytkownika
JohnDoe
Wyjadacz
Posty: 279
Rejestracja: środa 11 marca 2009, 13:28
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: JohnDoe »

Dość mocno rozbudowany wątek o ściąganiu map z geoportalu jest też na forum TrekBuddy.
http://www.linuxtechs.net/kruch/tb/foru ... php?t=2808
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: marwaldor »

cos ten .xls nie robi - moze cos zle robie?

Awatar użytkownika
JohnDoe
Wyjadacz
Posty: 279
Rejestracja: środa 11 marca 2009, 13:28
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: JohnDoe »

A makra włączyłeś?
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

marwaldor pisze:cos ten .xls nie robi - moze cos zle robie?
Sciagnalem i uruchamiam pod OO - zmienilem sciezki oczywiscie - i tez nie widac zadnych efektow jego dzialania :(
Nie tworzy zadnych plikow i nie daje zadnych komunikatow
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Ale stare dane maja na tym geoportalu - w Bialymstoku, nowy tunel oddany do uzytku kilka lat tamu - nadal nie istnieje
Obrazek . Obrazek

Thathanka
Wyjadacz
Posty: 499
Rejestracja: niedziela 02 listopada 2008, 08:38
Podziękował;: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Thathanka »

ted69 pisze:Sciagnalem i uruchamiam pod OO - zmienilem sciezki oczywiscie - i tez nie widac zadnych efektow jego dzialania
Też mnie boli, że to chodzi tylko na sofcie z MS, ale chodzi. Problem polega na tym, że tylko część Polski ma świeże mapy topograficzne i gdy trafimy na obszar "niezmapowany" wygenerowany plik jest białą planszą. Czasami trzeba korzystać z zasobów z 1965 roku.

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: marwaldor »

makra wlaczone - ale ja robie na OO - moze dlatego bania...

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kontakt:

Post autor: picek »

Hmmm a mi nie chodzi - zmieniam sobie ścieżki, wszystko pięknie ładnie, ściąga jpega takiego jak chcę, ale w pliku .map nie ma prawidłowych danych kalibracyjnych. Zamiast mieć tam dane typu 50.0634232 22.4232123 (przykładowe współrzędne lewego dołu) mam współrzędne te "XY" geoportalu... dla SmartComa to jest nieczytelne całkowicie...

koooza
Stały bywalec
Posty: 100
Rejestracja: piątek 21 marca 2008, 11:05
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: koooza »

otwórz plik *map w ozi'm, zapisz za jego pomocą jeszcze raz i będzie śmigało
Za ten post autor koooza otrzymał podziękowanie:
picek
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=1809][img]http://www.opencaching.pl/statpics/1809.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=448][img]http://geokrety.org/statpics/448.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kontakt:

Post autor: picek »

dziala. dzieki :)

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kontakt:

Post autor: picek »

Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Podziękował;: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Dzięki za info Panowie ;-). Super sprawa, znajdę chwilę to się pobawię...

za jednym z forów...:

cyt:

Bardzo dobry program do przeglądania i exportu map do Ozi.
http://sasgis.ru/sasplaneta/

W opcjach ustawiałem Source: Internet+Cache, Maps: Map virtual Earth (chyba najdokładniejsze - sprawdzałem w swoim terenie) lub Google, Yahoo, Jandex itd.


HowTo:

1. Przeglądamy interesujący nas fragment mapy w powiększeniu np. 20x (dane będą zapisywane w cache).
2. Ustawiamy powiększenie np. 13x i wybieramy z menu Operation->Select->Square-Wave area.
3. Zaznaczamy interesujący nas fragment.
4. W zakładce Stick zaznaczamy powiększenie 20x, zaznaczamy "ptaszkiem" [].map
5. Wybieramy Start i dajemy nazwę mapie, którą zapisujemy + wybieramy format (najlepiej .jpg ze względu na wielkość).
6. W Ozi wczytujemy mapę i możemy ją np. exportować do OziCE. (img2ozf)

Kalibracja naprawdę dobra. Niestety aby zapisać sporą mapę trzeba ją najpierw przejrzeć (żeby program zapisał dane do cache skąd składa mapę).

Może są jakieś inne warianty ale ten wydaje się być dosyć prosty.

PS.
Polecam geoportal.gov.pl, mapy Polski najlepsze z możliwych. Ortofotomapy po ręcznym skalibrowaniu w Ozim - super. Polecam
.
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

ODPOWIEDZ