Klopoty z WinXP

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Kontakt:

Klopoty z WinXP

Post autor: ted69 »

Zachcialo mi sie wczoraj lazic po roznych dziwnych stronach (nie pytajcie - jakich :) ) i podlapalem jakies paskudztwo. Efekt jest taki ze loguje sie do systemu i po sekundzie jestem automatycznie wylogowywany. Tak sie dzieje i na koncie zwyczajnym i na Adminie. Podobnie w trybie awaryjnym - pojawia sie ekranik logowania i podoba zabawa. Zapuscilem na noc jeden CD z antywirusem - znalazl, czesc plikow wywalil, czesc zmienil nazwe - nic nie pomoglo. Dzisiaj zapuscilem CD z TrinityRescue Kit (3.2) - zablokowal jeden pliczek - ale .... nadal nie mam mozliwosci dobrania sie do systemu.

Czy ma ktos jakies pomysly co mozna wiecej zrobic - oprocz oczywiscie format c: ?
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Bas »

Jakie konkretnie paskudztwo zlapales? Wiesz? Doslownie sekunda, czy 30 sekund? To nie zart - powaznie pytam. Jakies komunikaty na ekranie?

W ogole polecam robienie kopii partycji systemowej. Oszczedza mnostwo czasu. Kilka dni temu Nero odmowil nagrywania plyt. Tak po prostu. Nic nie bylo instalowane, system dzialal jak zwykle... Gdzie szukac problemu? Co tam sie porobilo?? Hmmm, przywrocenie obrazu partycji zajelo mniej niz zrobienie herbaty i po problemie. Docelowo warto i polecam goraco.

Kod: Zaznacz cały

nadal nie mam mozliwosci dobrania sie do systemu. 
Bieda.
Jesli masz w kompie tylko XP nie zaszkodzi wystartowac z plyty instalacyjnej XP -> wybrac opcje naprawy (R) -> fixmbr i fixboot (potwierdzic, bo zapyta) -> restart systemu.
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Jakis Sniffer - jak jeszcze dzialal (przed pierwszym restartem) objaw byl taki ze w Ustawieniach Lokalnych/Temp tworzyly sie kolejne pliki 1234.exe (nazwa to zawsze jakis numerek 4 lub 5 cyfrowy) i system zabezpieczen Win zglaszal ze ten program dokonal niedozwolonej operacji i tp.

Teraz mam tak - wlaczam kompa, POST przechodzi (wiec MBR chyba OK) dochodze do ekranu logowania, loguje sie, pojawia sie doslownie na sekunde. moze dwie - pulpit z tapetka, niektore ikonki i po chwili niebieskawy ekran z informacja ze user sie wylogowal i moge znowu sie logowac.

Z obrazami partycji jest ten problem ze kompa kupilem z preinstalowanym Windowsem wiec mam dysk 80 - jedna partycja Bylem za leniwy by instalowac wszystko od nowa. Robilem backupa ale dosc dawno temu - tez lenistwo.

fixmbr i fixboot - nic nie zmienilo :(
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Forumator

Mozna skorzystac z Partition Magica - zaklada partycje bez utraty danych na dysku, choc zawsze trzeba sie liczyc z klopotami.

Jesli fixy nie pomogly, to ten dziad musi byc w autostarcie...

Poszukaj w sieci "Winternals Erd Commander" - mialbys dostep do rejestru XP z plyty lub cofniecia systemu do punktu przywracania systemu.
Mozna sprobowac przywrocic system wg tego punktu z innej plyty BootCD, o ile ma taka opcje...
Probowales programu antywirusowego z plyty?

(innych mozliwosci nie widze)
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Dwa rozne antywirusy z CD - pisalem w pierwszym poscie.
Przy starcie - F8 i "wczytaj poprzednia konfiguracje" czy jakos tak - tez nic nie pomoglo
Sprawdze jeszcze to co polecasz. Na razie pod najnowszym TRK przezucam wazne pliki na zewnetrzny dysk
Awatar użytkownika
Bas
Forumator

Dwa antywirusy, ale nie daly rady. Moze da trzeci?
Czasami pomaga wtedy fixmbr i fixboot, ale u Ciebie nie dalo rady, co poniekad jest dobre, bo tam zwykle siedza straszne paskudy ;)
Nie przywracalbym punktu na systemie z zainfekowanego dysku, bo nie wiesz, czy nie infekujesz przy okazji przywroconej kopii - sprobuj to zrobic z plyty.
Wstrzymalbym sie z kopiowaniem plikow na inny dysk, zeby sie nie okazalo, ze przenosisz wirusa na ten drugi dysk...
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Najnowszy F-prot i Bittdeffender - zero wirusow - a sytuacja taka sama jak przedtem.
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Forumator

Re: Klopoty z WinXP

ted69 pisze:Zapuscilem na noc jeden CD z antywirusem - znalazl, czesc plikow wywalil, czesc zmienil nazwe - nic nie pomoglo. Dzisiaj zapuscilem CD z TrinityRescue Kit (3.2) - zablokowal jeden pliczek
Cos tam jednak bylo i moze zamiast naprawic - cos popsulo sie bardziej?
Nie zapisales co znalazl?
Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: nemrodek »

ja zawsze używam windowsowego przywracania systemu, byle tylko zdążyć przed wylogowaniem :-)
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
Awatar użytkownika
Bas
Forumator

@Ted:
Na czym masz ten preinstalowany Windows? W notebookach czesto jest ukryta partycja z obrazem czysciutkiego XP - nic tylko przywrocic plytka recovery (zwykle doalczana w takim przypadku). Jesli tak, to faktycznie najpierw zgraj dane z dysku, bo szlag wszystko trafi na 100%

Oczywiscie gdyby Ci sie chcialo zalozyc druga partycje, ladnie wszystko zainstalowac, itd...................... 8)
Ostatnio zmieniony piątek 20 lutego 2009, 22:57 przez Bas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trojmiasto
Administrator
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: trojmiasto »

Może zerknij jeszcze tu: http://www.tomshardware.com/forum/134451-45-logging - jest kilka odnośników z różnymi sugestiami przyczyn. Może trafisz na jakieś rozwiązanie.
Jest co prawda gorzej niż było, ale za to lepiej niż będzie.
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

@BAS - Toshiba U200 z dyskiem 80. Nie ma ukrytych partycji (takie robi Lenovo, nie wiem, kto jeszcze). Mam recovery CD fir,owe od Toshiby ale ono zaczyna od informacji ze ...... skasuje wszystko z dysku :) fixboota i fixmbr odpalalem zinstalacyjnej XP Prof (mam legalna :) ale za darmo )

Cos czuje ze sie reinstalacja skonczy. Pierwszy raz - zawsze (w95, w98 WMillenium) walczylem do konca i ja wygrywalem - teraz chyba sie poddam. Na razie sciagnalem ERD 2007 i ogladam. W Autostarcie mial program (z mojego TEMPa - 6153.exe o ladnej nazwie Cognac - plik wywalony dawno, usunalem wpis - nie pomoglo)

@trojmiasto - dzieki, poczytam :)

EDIT
W ERD po uruchomieniu System Restore mam niemily komunikacik
The offline OS must be Windows XP SP2
a ja mam (a raczej mialem) juz SP3 :(
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
kasztelan
Stały bywalec
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kasztelan »

Ted, zaciekawił mnie Twój problem. Poszperałem więc w necie i znalazłem coś takiego:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 35&start=0.
Zwłaszcza ostatni post.
Może to coś pomoże...
Zdravím všechny!
Awatar użytkownika
Bas
Forumator

U mnie w Toshibie byla ukryta partycja z obrazem partycji. Jestes pewien, ze u Ciebie nie ma?

ERD - zajrzyj do rejestru na dysku i wywal wszystkie niepotrzebne rzeczy z autostartu.

Przywrocenie obrazu partycji zawsze skutkuje calkowitym skasowaniem wszystkich dotyczasowych danych z tej partycji - nawet jesli obraz ma 5GB, a dysk 80GB. Dlatego trzeba najpierw zrobic backup swoich danych, a docelowo zalozyc druga partycje... ale bardzo sie oplaca cala ta robota.
Awatar użytkownika
kasztelan
Stały bywalec
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kasztelan »

Ted, zobacz jeszcze tu:
http://forum.centrumxp.pl/default.aspx? ... 72509&#w28
Wręcz Twój problem...
Za ten post autor kasztelan otrzymał podziękowanie:
ted69