Problem z kluczem USB

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Kontakt:

Problem z kluczem USB

Post autor: ted69 »

Zupelnie nie na temat GPSow i geocachingu - ale to przeciez Hyde Park :)

Uzywam od dluzszego czasu roznych programikow ktore nie instaluja sie pod Win XP. Wszystko zainstalowane na penie. Jako menadzera uzywam takiego czegos:
http://www.pegtop.net/start/
Z roznych programow z http://portableapps.com/ mam m.in. specjalny backup danych z pena. Dotychczas wszystko dzialalo jak trzeba. Dzisiaj zachcialo mi sie zrobic kolejny backup (poprzedni robilem we wrzesniu) i nagle mam taki cudaczny komunikat:
Obrazek
W trakcie robienia backupa odlacza pena USB i za chwila stara sie go znowu zainstalowac i tak w kolko. Backupa wywalilem, zainstalowalem od nowa i ciagle to samo.
Backup tradycyjnie robie na twardy dysk kompa
Obrazek

Ma ktos moze jakies pomysly - gdzie tego szukac i co z tym zrobic ?
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Bas »

PStart uzywam - dobry program :)

Backup:
1) mozesz normalnie zapisywac i odczytywac dane z pen drive'a, tak? Moze go zdefragmentowac (tak przy okazji i dla porzadku)?
2) ten program do backupu jest na penie?
3) na penie, czy nie - skopiuj go gdzies i zainstaluj jeszcze raz. Moze w innej lokalizacji?

Jaki to pendrive?
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Ad 1 - tak, przynajmniej nie mialem zadnych problemow. Dzisiaj robilem upgrady kilku rzeczy, doinstalowywalem nowe i dlatego zachcialo mi sie backupa.

Ad 2. Tak - program do backupa jest na penie i zawsze byl - program specjalnie do instalacji na penie - wyciety dokladnie z tego:
http://portableapps.com/download (Platform only) i dzisiaj go nie zmienialem nim sie pojawily problemy.

Ad 3. Juz go przeinstalowalem - to znaczy wywalilem stary, sciagnalem i zainstalowalem nowy - niestety, to samo.

PEN - pqi 4 GB - uzywam go juz dosc dlugo (ponad rok)
Przy defragmentacji pokazuje ze pojemnosc 3,84 , wolnego jest 2,64

W sieci znalazlem taka porade:
This is a bug associated with Quick Time Tray Icon.
Go to Start > Run and type Msconfig. Select Start up and remove Quick
Time Related entry. Apply and Restart.

This will resolve the issue
http://www.pcreview.co.uk/forums/thread-98231.php
tylko ze ja QT nie mam wsrod startujacych programow
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Forumator

Przyznam, ze do programow instalowanych na penie podchodze z rezerwa. Mam, uzywam, ale dzialaja wolniej (w porownaniu z wersja do instalacji na twardzielu) nawet po przeniesieniu na twardy dysk i uruchamianiu z takiej lokalizacji. Wtedy bez zalu mozna przeskoczyc na inny program do backupu ;)

QT - na pewno nie masz go w autostarcie? Zwykle w autostarcie jest w 2 plikach: jeden z widoczna ikonka obok zegarka, a drugi siedzi cicho w tle. Moze, idac dalej tym tropem, cos jest innego a autostarcie, co gryzie sie z tym programem? Czym sprawdzasz autostart?
Zerknij jeszcze na:
http://www.mlin.net/files/StartupCPL_EXE.zip
http://live.sysinternals.com/autoruns.exe

Pqi - zerknij na ATTO Disk Benchmark. Szok gwarantowany :(
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Bas pisze:Przyznam, ze do programow instalowanych na penie podchodze z rezerwa. Mam, uzywam, ale dzialaja wolniej (w porownaniu z wersja do instalacji na twardzielu) nawet po przeniesieniu na twardy dysk i uruchamianiu z takiej lokalizacji. Wtedy bez zalu mozna przeskoczyc na inny program do backupu ;)
Moje upodobanie do programow z pena to troche takie stare przyzwyczajenia mamuta - z czaow jak wystarczylo miec w torbie pudelko z kilkoma dyskietkami a na nich wiele roznych narzedzi dzialajacych pod DOSem. Moj kolega, jak zmieniono klawiatury i klwisze funkcyjne wywalono na gore (kiedys byly w bloku z lewej strony) jeszcze przez kilka lat skupowal stare klawiatury i reanimowal je i przystosowywal :)
QT - na pewno nie masz go w autostarcie? Zwykle w autostarcie jest w 2 plikach: jeden z widoczna ikonka obok zegarka, a drugi siedzi cicho w tle. Moze, idac dalej tym tropem, cos jest innego a autostarcie, co gryzie sie z tym programem? Czym sprawdzasz autostart?
W trayu nie mam ikonki QT - sprawdzam tak jak radza - msconfig - i tam w zakladce Uruchamianie - nic qt-podobnego nie widze.
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Bas pisze: Pqi - zerknij na ATTO Disk Benchmark. Szok gwarantowany :(
Robie wlasnie defragmentacje - przeinstalowywalem dzisiaj np nowego OO na penie - trwalo to ponad pol godziny i Gimpa. Teraz defragmentacja leci juz tez pponad 30 minut a w okienku mam radosna informacje ze zrobil juz ..... cale 2% :lol:
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Forumator

OO faktycznie dlugo sie "laduje"... Na penie trzymam mnostwo narzedzi, bo nigdy nie wiadomo co bedzie akurat potrzebne ;)

30 minut i 2%... tu jest wyjasnienie:
Obrazek
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Sprawa sie wyjasnila. Na penie mialem kilka roznych katalogow - jeden z nich byl walniety. Proba skopiowania tego katalogu na PC a nawet wejscia w podkatalogi konczyla sie podobnie - to znaczy komunikatem o niemozliwosci zapisu na Device\harddisk\DRx i odlaczeniem a pozniej podlaczeniem pena.
Jak ja kocham te precyzyjne komunikaty MS - wrrrrrr
Na szczescie dla mnie - rzeczy w tym falernym katalogu byly malo istotne a cala reszte dalo sie przerzucic na PC. Pen sformatowany, reszta wrzucona znowu na niego i teraz backup sie robi juz bez zadnych problemow.
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Forumator

pomoglo :)
ODPOWIEDZ