Ranwers pisze:Ile kosztowało Cię zbudowanie Twojej drukarki i jaką masz dostępną przestrzeń roboczą?
Jeśli zbudujesz sam, to wyniesie cię to ok. 2000-2500zł (mówiąc o polu roboczym takie jak moje, czyli 20x20x12), jednak nawet jak zbudujesz, musisz potem oprogramować elektronikę i dogadać się z drukarką (dobrać do niej ustawienia). U mnie zajęło to 2-3 miesiące. Czemu wspomniałem o polu roboczym? Bo im większe pole robocze, tym większa grzałka na stół i już na 24v nie na 12v, mocniejsze, większe silniki i przez to potężniejsza elektronika, co ciągnie za sobą dodatkowe koszty.
Rob pisze:Hmm. Na mój gust to chyba nie było takie proste? Jak skombinowałeś głowicę drukująca? Jak ją sterujesz? Sterowniki na system napisałeś sam? Generalnie to szacunek za zbudowanie czegoś takiego:)
Nie było wcale proste

Zestaw kompletnych części kupiłem od u-design (pioniera druku 3d w Polsce)
Głowica to też samoróbka, lecz nie moja (również u-design) plus na końcu dysza gazowa fi 0.4mm
Sterowana jest open source'ową elektroniką teensylu. Z resztą cały projekt jest open source i jest stale bardzo prężnie rozwijany