Virtuale do niczego - kolejna runda

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Podziękował;: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Saracen »

soosa pisze: Nie widzę sensu dalszego utrzymywania wirtuali
Po prostu na nie nie patrz... albo lepiej: jedź do takiego kiepskiego witruala i załóż tam tradycyjną, najlepiej mikro d...wkręta :lol:
etnamars
Forumator
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy

Post autor: etnamars »

Hern pisze:Cóż, opis tłumaczy dlaczego mnie pchnęło, ale i tak żałuję, że nie klasyczna.
Czego żałować? Bardzo fajny wirtual, zachęca do zobaczenia drzewka.
Co bardzo ważne jest niegooglalny. "Wymusza" przybycie na miejsce = nie powoduje kontrowersji i rozwlekłych dyskusji na forum.

PS. Link może by tak usunąć (?) bo watek jest o wirtualach do niczego, a ten się do takich nie zalicza...
Ostatnio zmieniony piątek 15 maja 2009, 12:21 przez etnamars, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rushcore
Forumator
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: rushcore »

soosa no właśnie Ty nie widzisz sensu wirtuali i z pewnościa sprawa nie była by kontrowersyjna gdyby każdy podzielał to stanowisko, ale tak nie jest. Wniosek? Każdy trochę inaczej odbiera Geocaching w Polsce - czy błędnie? Kto określa czym jest ta zabawa? Chyba właśnie my.
[img]http://opencaching.pl/statpics/8595.jpg[/img]
skandal, cenzura i zgrzytanie zębów :)
[url=http://rushbase.net:5580/opencaching/index.php?page=logbook]generator logbook[/url]
Awatar użytkownika
soosa
Wyjadacz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: soosa »

@saracen - i nie zaliczam takich skrzynek (zdażyły się dwie - @Starego Popa, bo uważam że dobre skrzynki robi a że i blisko pracy była, a druga jaculo - kiedy był pomysł na niskie ocenianie wirtuali). D...wkręty może są Twoją specjalnością - ja ich nie stosuję. Pomysł wymiany wirtualnych na tradycyjne zgłosiłem.

@rushcore, zacytuj już całość mojej wypowiedzi, bo wygląda na to że neguję potrzebę istnienia wirtualnych skrzynek a nie taka przyświeca mi idea.

Więcej tematu nie poruszam - chcecie śmieci, miejcie śmieci - przecież tego właśnie my (lecz nie ja) chcemy.

Przypomnę tylko - dla osób dla których istotne jest tylko znalezienie hasła na ścianie w określonym miejscu są waypoint games - nie ma potrzeby zbierania zawartości skrzynki i skomplikowanego myślenia nad uatrakcyjneniem - podjeżdżasz na rowerze, szukasz wlepy, spisujesz hasło i odmeldowujesz się na stronie - jak znaczna część wirtuali w OC i większość nowo powstałych.

W związku z powyższym - skoro brak jest przyzwolenia społecznego, proponuję zamknąć wszystkie tematy w kwestii writualów, jakości skrzynek, zaliczania pomimo założenia skrzynki wspólnie z założycielem - rodzą się niepotrzebne konflikty, ludzie tracą niepotrzebnie czas próbując ustalić satysfakcjonujące stanowisko. W sumie przeciez jak komuś nie pasuje może założyć własny serwis ze skrzynkami...
Awatar użytkownika
loslos
Wyjadacz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: loslos »

Voit pisze: Jeśli ktoś odwiedził Farmę, karmił łosia marchewką i stwierdził że to jest fajne miejsce, to nie musi mi udowadniać że tam był.
Jeśli ktokolwiek będzie chciał skrzynkę zaliczyć, pojedzie na miejsce, łosie poobserwuje, zrobi zdjęcie ale zapomni hasła, proszę o info - podam, a co mi tam...
Kurczę, a myśmy karmili jabłkami... :lol:
[url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=2205][img]http://geokrety.org/statpics/2205.png[/img][/url]
Awatar użytkownika
Voit
Forumator
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Voit »

...Chwileczkę, soosa napisał coś bardzo ważnego:
soosa pisze:(...)Nie widzę sensu dalszego utrzymywania wirtuali poza wyjątkami w których po prostu nie da się założyć tradycyjnej. Po dniu wczorajszym jedyny wniosek się nasuwa, że czeka nas zalew biedaskrzynek a może lenioskrzynek, bo inaczej się nazwać tego zjawiska nie da.
I z tym zgadzam się w całej rozciągłości tematu.
Sam pisałem juz o tym kilkakrotnie.
Tam gdzie nie można założyć skrzynki tradycyjnej, zakładajmy wrtuale.
Skrzynka którą podlinkowałem pierwotnie miała mieć pojemnik, logbook i fanty na wymianę.
Ale Farma Łosi to teren prywatny, na teren Farmy wpuszczane są tylko grupy poruszające się po wyznaczonej scieżce. Nie widzę możliwości odłączenia się od grupy i ukrycia/wyjęcia skrzynki tradycyjnej.
Uznałem, że wirtual w tym przypadku jest wpełni uzasadniony.

...Aby uspokoić geocacherskie sumienie, tuż obok (choć to całkiem spory kawał drogi) założyłem inną skrzynkę:
http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=3378
Tradycyjną.
..."Im bardziej jej szukam, tym bardziej jej tam nie ma"... trójmiasto, Kępa Redłowska (OP18B6), 29/05/2009 godz 22.30
Awatar użytkownika
rushcore
Forumator

No chyba nie ma wątpliwości, że skrzynki tradycyjne są ciekawsze, ale kto by miał oceniać, który virtual jest rzeczywiście konieczny, a który nie? Sam mocno optujesz Voit za brakiem jakiejkolwiek kontroli ze względu na ryzyko cenzury - wyobraź sobie, że musiałbyś tłumaczyć się ze swojego virtuala ... Warto według mnie po prostu doedukować ludzi, choćby przez wyświetlenie jakiejś informacji przy zakładaniu, np. "Czy na pewno chcesz założyć skrzynkę wirtualną? { i tutaj zalety skrzynek tradycyjnych }"
[url=http://rushbase.net:5580/opencaching/index.php?page=logbook]generator logbook[/url]
Awatar użytkownika
Voit
Forumator
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Voit »

Oczywiście, najlepszym sposobem uniknęcia zalewu biedaskrzynek wirtualnych jest edukacja i uświadamianie wyższości skrzynek tradycyjnych.
I jak najbardziej jestem za wprowadzeniem ograniczeń podczas zakładania wirtuali. Ale ostateczna decyzja czy założyć wirtuala czy dać sobie spokój powinna należeć do zakładającego.
Kategorycznie sprzeciwiam się całkowitej blkadzie wirtuali, lub na wywalanie "z automatu" wirtuali już istniejących.
Nie podoba mi się pomysł wprowadzenia cenzury, bo niby kto miałby to robić.
W innym wątku zaproponowałem dość logiczny (moim zdaniem :wink: ) i prosty sposób na samooczyszczenie się Serwisu ze skrzynek powszechnie nieakceptowanych przez ogół użytkowników.
..."Im bardziej jej szukam, tym bardziej jej tam nie ma"... trójmiasto, Kępa Redłowska (OP18B6), 29/05/2009 godz 22.30
Spider
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Spider »

Post usuniety na prosbe autora.
Awatar użytkownika
burak
Wyjadacz
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: burak »

Spider pisze:Ja jestem za tym aby na OC był taki odsetek wirtuali jaki jest na GC w Czechach.
i taki odsetek mi się podoba.. wirtuale, tam gdzie nie da rady założyć tradycyjnego kesza..
Obrazek
Obrazek
Skąd w ludziach tyle zła, że używają tyle różowego koloru??
Awatar użytkownika
fck
Wyjadacz
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: fck »

No nie przesadzajmy, chociaż te 3%... :wink:
ObrazekObrazekObrazek
Spider

Post autor: Spider »

Post usuniety na prosbe autora.
Awatar użytkownika
rushcore
Forumator

To może jakieś takie ograniczenie że można założyć jedną skrzynkę wirtualną w nagrodę za założenie iluś tam tradycyjnych? Przy czym np. pierwsza wirtualna gratis. ;) Takie wymuszenie statystyki trochę.
Awatar użytkownika
przemozk
Bywalec

Post autor: przemozk »

rushcore pisze:To może jakieś takie ograniczenie że można założyć jedną skrzynkę wirtualną w nagrodę za założenie iluś tam tradycyjnych? Przy czym np. pierwsza wirtualna gratis. ;) Takie wymuszenie statystyki trochę.
Brzmi wyjątkowo sensownie. Tylko czy technicznie wykonalne ?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
burak
Wyjadacz
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: burak »

rushcore pisze:To może jakieś takie ograniczenie że można założyć jedną skrzynkę wirtualną w nagrodę za założenie iluś tam tradycyjnych? Przy czym np. pierwsza wirtualna gratis. ;) Takie wymuszenie statystyki trochę.
5 skrzynek na 100, czuli 1 wirtual za 20 tradycyjnych = 5% - do przyjecia :wink:
Obrazek
Obrazek
Skąd w ludziach tyle zła, że używają tyle różowego koloru??
ODPOWIEDZ