Wirtuale

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Highlander »

Whatever pisze:Coś Ty się tak uparł z tymi powrotami ? Myślę że ich i tak już jest wystarczająco...
A wg mnie jeszcze jest wiele miast gdzie można zrobić ciekawe "Powroty". Zdaję sobie sprawę że "Powroty" są mocno niszowym elementem serwisu OCPL - wystarczy spojrzeć na ilość znalezień. Niemniej skoro to jest serwis OPENcaching to chyba można tolerować taki nieszkodliwy odchył od geonormy. Zdobycie takiej skrzynki mi osobiście daje dużo więcej radości niż wykopki nieszczelnego pudełka ze śmieciowymi fantami pozostawionego ot tak sobie na trasie spaceru.

Wiele czasu spędziłem zastanawiając się nad tym czy można w jakiś zgrabny sposób połączyć taką fotozagadkę z fizyczną skrytką, tak żeby cykl mógł być kontynuowany. Takie fotozagadki musiałyby zdjęcie za zdjęciem tworzyć podpowiedź odnośnie finalnej lokalizacji skrytki. Myślałem o tym żeby na historycznych zdjęciach umieścić kolorowe kropki, gdzie współcześnie jest np tablica z pojedynczą cyfrą. Komplet cyfr ze wszystkich lokacji tworzy koordy. Ale i tak należy przedstawić fotki do weryfikacji.
ObrazekObrazekObrazek
Spider
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Spider »

Post usuniety na prosbe autora.
Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: Pawel brasia »

Maciej eŚ pisze: Wiele czasu spędziłem zastanawiając się nad tym czy można w jakiś zgrabny sposób połączyć taką fotozagadkę z fizyczną skrytką, tak żeby cykl mógł być kontynuowany. Takie fotozagadki musiałyby zdjęcie za zdjęciem tworzyć podpowiedź odnośnie finalnej lokalizacji skrytki.
Może nie do końca tak, bo nie trzeba robić fotek, a zdjęcia są współczesne, ale podobnie można zrobić "Powrót":
http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=7672
W każdym razie jest to zmuszenie do wykonania przez poszukiwacza spaceru.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Podziękował;: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: krystiant »

O kurcze... a ja chciałem zrobić "Domy mają numery", tylko ze współrzędnymi, a nie zdjęciami i później tak samo - końcowe współrzędne wyliczone z numerów posesji.
Cóż ktoś mnie ubiegł, ale mam nadzieję, że nie opatentował pomysłu.
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)
Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Highlander »

Spider pisze:
Maciej eŚ pisze:Niemniej skoro to jest serwis OPENcaching to chyba można tolerować taki nieszkodliwy odchył od geonormy.
Wiele razy zostało to już powiedziane: słowo "open" w nazwie opencaching nie ma nic wspólnego z dowolnością bo wzięło się od Open Source.
Masz rację, wiedziałem o tym. Argument nietrafny ale oddający moje pierwsze odczucie odnośnie nazwy serwisu zanim dowiedziałem się o istnieniu forum.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Mider
Wyjadacz
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Mider »

Dokładnie tak jak powiedział przedmówca. Geneza nazwy nie dokładnie pokrywa się z aktualnym wydźwiękiem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Bas »

Pokrywac to sie pokrywa, tylko niektorzy slysza to, co chca uslyszec, a jak nie slysza to sami glosno mowia "po swojemu" 8)
Awatar użytkownika
Mider
Wyjadacz
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Mider »

To znaczy, że Open nie wywodzi się od otwartego kodu. Patrz pan, a ja głupia nimfomanka dałem się przekonać :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: Pawel brasia »

krystiant pisze:O kurcze... a ja chciałem zrobić "Domy mają numery", tylko ze współrzędnymi, a nie zdjęciami i później tak samo - końcowe współrzędne wyliczone z numerów posesji.
Cóż ktoś mnie ubiegł, ale mam nadzieję, że nie opatentował pomysłu.
Spokojnie kopiuj, to i tak nie będzie to samo ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ