zresztą jak to było wyżej napisane idea open idzie w..
Moderator: Moderatorzy
Android 2.2.2 na Dell Streak, skrzynkę otworzyłem odhaczyłem gwiazdkę, zamknąłem program, wyłączyłem WiFi i 3g i ponownie uruchomiłem program, kliknięcie na skrzynkę dodaną wcześniej zaowocowało komunikatem o błędzie.b64team pisze:@zbyszaci - nie da się zrobić od razu aplikacji, która podobałaby się wszystkim użytkownikom i posiadała wszystkie upragnione przez nich funkcje. Dlatego pierwszy okres po publikacji jest najtrudniejszy i to właśnie w nim oczekujemy na Wasze sugestie. Tryb offline POWINIEN działać, był testowany i nie było problemów. Jaką wersję Androida posiadasz i jakie urządzenie?
Czy po wyłączeniu WiFi i 3G po uruchomieniu aplikacji pojawił się komunikat o trybie offline?zbyszaci pisze:Android 2.2.2 na Dell Streak, skrzynkę otworzyłem odhaczyłem gwiazdkę, zamknąłem program, wyłączyłem WiFi i 3g i ponownie uruchomiłem program, kliknięcie na skrzynkę dodaną wcześniej zaowocowało komunikatem o błędzie.b64team pisze:@zbyszaci - nie da się zrobić od razu aplikacji, która podobałaby się wszystkim użytkownikom i posiadała wszystkie upragnione przez nich funkcje. Dlatego pierwszy okres po publikacji jest najtrudniejszy i to właśnie w nim oczekujemy na Wasze sugestie. Tryb offline POWINIEN działać, był testowany i nie było problemów. Jaką wersję Androida posiadasz i jakie urządzenie?
Wiem,że się nie da zrobić aplikacji idealnej:) Opinia, którą wyraziłem jest subiektywna, ale taka być musi skoro to ja mam używać programu. Merytorycznie wykazałem to co mi nie odpowiada i tyle. Pozdrawiam
Sent from my Dell Streak using Tapatalk
nie zauważyłem takiego komunikatuCzy po wyłączeniu WiFi i 3G po uruchomieniu aplikacji pojawił się komunikat o trybie offline?
Aplikacja sprawdza przy uruchamianiu czy jest połączenie z OKAPI. Jeżeli go nie ma to przechodzi w tryb offline. W Twoim przypadku proces uruchamiania musiał się załapać na 'ostatki' działającego internetu, a przy wybieraniu skrzynki już go nie było, więc wyswietliło błąd. W trybie offline skrzynki odczytywane są z karty pamięci.zbyszaci pisze:nie zauważyłem takiego komunikatuCzy po wyłączeniu WiFi i 3G po uruchomieniu aplikacji pojawił się komunikat o trybie offline?
Sent from my Dell Streak using Tapatalk
No właśnie - żeby dostać sugestie , to trzeba mieć użytkowników. A żeby mieć użytkowników to trzeba ich jakoś przekonać,że testy o których mowa na stronie: "Aplikacje, które tworzymy, poddawane są dokładnym testom aby uniknąć jakichkolwiek błędów i niedogodności podczas ich użytkowania."Dlatego pierwszy okres po publikacji jest najtrudniejszy i to właśnie w nim oczekujemy na Wasze sugestie.
To chyba co innego nazywamy wersją demo.Wolimy poświęcić czas na rozwój aplikacji niż na tworzenie wersji demo
Można wykorzystać ten parametr jednak i tak trzeba się połączyć z internetem. Dochodzi do tego też wiele operacji i czynników: zapis w pamięci, odczyt, sprawdzenie z API, dodatkowo zajmowane miejsce. Wszystko to wpływa na szybkość działania aplikacji na starszych telefonach. Zastanowimy się jednak nad tym.miklobit pisze: 1. Po wybraniu opcji "Najbliższe" program za każdym razem pobiera listę skrzynek od nowa - czyżby nie był wykorzystywany parametr API "ostatnia modyfikacja" ?
Działa. W przykładzie jest nawet pokazane, aby użyć znaku *miklobit pisze: 2. Szukanie po nazwie nie działa przy podaniu fragmentu nazwy - jakie są ograniczenia/możliwości API w tym zakresie ?
Jeżeli są dostępne dobre i dopracowane aplikacje (Google Maps, Google Navigation) to dlaczego mielibyśmy tworzyć od nowa program do nawigacji i go implementować?miklobit pisze: 3. Nawigacja do skrzynki jest tylko na ekranie kompasu bo nawigacja ma mapie to de facto wywołanie zewnętrznego programu ( ew wybór jeśli jest kilka zainstalowanych).
Opcja szukaj posiada wiele różnych kryteriów wyszukiwania, nie da się jej umieścić pod jednym klawiszem, który wywołuje pojedyncze pole. A klawisza "Ustawienia" nie spotkaliśmy do tej pory w telefonach z Androidemmiklobit pisze: 4. "Ustawienia" i "Szukaj" nie są aktywne na standardowych klawiszach, trzeba za każdym razem wrócić do głównego menu, żeby z nich skorzystać .
Testy są przeprowadzane PRZED publikacją aplikacji i wykonywane przez TESTERÓW.miklobit pisze: No właśnie - żeby dostać sugestie , to trzeba mieć użytkowników. A żeby mieć użytkowników to trzeba ich jakoś przekonać,że testy o których mowa na stronie: "Aplikacje, które tworzymy, poddawane są dokładnym testom aby uniknąć jakichkolwiek błędów i niedogodności podczas ich użytkowania."
to nie te testy którzy oni sami będą dopiero robić.
Jeżeli mielibyśmy okroić aplikację z funkcji to użytkownicy zaczęliby narzekać na brak możliwości poznania wszystkich funkcji...miklobit pisze: To chyba co innego nazywamy wersją demo.
Dla mnie demo to ta sama aplikacja tyle, że że niektóre funkcje będą okrojone np. czas pracy programu po włączeniu, dokładność pozycji , ilość wczytywanych danych itp.
Nawet wrzucenie pod klawisz szukania tylko jednej funkcji ( np po nazwie ) już skraca i ułatwia obsługę.b64team pisze: Opcja szukaj posiada wiele różnych kryteriów wyszukiwania, nie da się jej umieścić pod jednym klawiszem, który wywołuje pojedyncze pole. A klawisza "Ustawienia" nie spotkaliśmy do tej pory w telefonach z AndroidemW kolejnej wersji zostaną umieszczone dodatkowe opcje przy przeglądaniu mapy pod klawiszem "Menu".
Toteż właśnie zasugerowałem wam takie ograniczenia, które nie przeszkadzają użytkownikowi bez pospiechu sprawdzić program, a jednocześnie są zbyt uciązliwe do normalnej pracy.b64team pisze: Jeżeli mielibyśmy okroić aplikację z funkcji to użytkownicy zaczęliby narzekać na brak możliwości poznania wszystkich funkcji...
Wprowadziłem do naszego API możliwość szukania kesza po nazwie, z użyciem właśnie znaku *. Uznałem, że tak można bardziej precyzyjnie decydować o wynikach wyszukiwania, tak więc to szukanie działa nieco inaczej niż to dostępne na stronie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by autorzy aplikacji zrobili takie szukanie jak na stronie głownej oc.pl - wystarczy automatycznie dodawać gwiazdki ("*xxx*") do wpisanego słowa w programie, przed wysłaniem żądania do OKAPI. Dokładnie to przemyślałem zanim dodałem tą funkcjonalność, bo późniejsza zmiana po publikacji OKAPI nie byłaby już możliwa, ze względu na konieczność zachowania kompatybilności wstecznej. Gdybym zastosował szukanie takie jak na stronie głównej (tzn. że nazwa zawiera w dowolnym miejscu słowo wpisane w pole szukania), to nie byłoby możliwości zrobienia szukania wyłącznie prefiksowego, albo postfiksowego w konkretnych aplikacjach. Użycie gwiazdek to zapewnia, a poprzez możliwość sztywnego dodawania gwiazdek przez autora aplikacji wedle uznania, zachowana jest pełna dowolność - b64 team akurat zostawili szukanie po nazwie tak jak jest oryginalnie, tzn konieczne są gwiazdki, co nie oznacza, że jakiś inny program nie bedzie dodawał do żądania gwiazdek na początku i końcu automatycznie.b64team pisze:Działa. W przykładzie jest nawet pokazane, aby użyć znaku *miklobit pisze: 2. Szukanie po nazwie nie działa przy podaniu fragmentu nazwy - jakie są ograniczenia/możliwości API w tym zakresie ?
A mógłbyś coś dopisać w dokumentacji API ?Limak pisze: Wprowadziłem do naszego API możliwość szukania kesza po nazwie, z użyciem właśnie znaku *.
miklobit pisze:A mógłbyś coś dopisać w dokumentacji API ?Limak pisze: Wprowadziłem do naszego API możliwość szukania kesza po nazwie, z użyciem właśnie znaku *.
Zanim napisałem poprzedniego posta, to najpierw tam zaglądałem i nic nie było o szukaniu przez wzorzec
No faktycznie. Zwracam honor ...Limak pisze: Informacja o wzorcu jest tam od 22 września... źle szukałeś widocznie;) Są przykłady nawet podane.