Do przeglądania fotek wraz z opisem musisz mieć dodatkowy sprzęt w postaci np. jakiegoś smartfona, który będzie obsługiwał bazę filipsa.
Moderator: Moderatorzy
Fotki z OC.PL mają EXIF'a z pozycją geograficzną więc są jak najbardziej użyteczne w oregonie.Doc_with_the_dog pisze:Najkrócej rzecz ujmując w żadnym garminie nie będziesz widział fotek z opisu. Od Oreona 450 (bodajże) w górę jest przeglądarka zdjęć. Niestety musisz je ręcznie ladować do garniaka, a później gdy masz więcej fotek, musisz je sobie jakoś mądrze skatalogować by wiedzieć, która fotka, do którego kesza.
Do każdego garmina czy tylko do 'turystycznych' ?miklobit pisze: Fotki z OC.PL mają EXIF'a z pozycją geograficzną więc są jak najbardziej użyteczne w oregonie.
Po załadowaniu do garmina będą się po prostu pokazywać na mapie w miejscu skrzynki.
To prawda, niemniej Legend (ani żaden inny stary eTrex) nie ma funkcji 'tryb geocaching bez użycia papieru'. A eTrex 10 machris.fm pisze:eTrex 10 na Azymucie 530 kosztuje a w tej cenie będę miał legenda z allegro.
Nie mają - prawdę powiedziawszy zapomniałem o tym, że miałem to dorobić! Trafia to na szczyt listy TODO. Tzn "dorobić" to za dużo powiedziane, bo już to dorobiłem wcześniej, tyle, że nie jest wdrożone w wersji produkcyjnej, jednak testowałem automatyczne dodawanie kordów do każdej fotki na oc.pl i działa to bardzo dobrze, z tym że zapomniałem wrzucić tą funkcjonalnośc na stałe do kodu oc. W oregonie 450 ładnie się wyświetlają miniaturki na mapie - można kliknąć i fotka się wyświetla. Także przepraszam za zwłokę - kordy w exifach już niebawem:) Dobrze, że w tym wątku o tym wspomniano, to mi się przypomniało!miklobit pisze: Fotki z OC.PL mają EXIF'a z pozycją geograficzną więc są jak najbardziej użyteczne w oregonie.
Po załadowaniu do garmina będą się po prostu pokazywać na mapie w miejscu skrzynki.
A jak to zrobić/załadować? Od kupna oregona ciągle szukamy w zestawie oregon 550 plus nokia ze SmartGPXem gdzie mozna w razie konieczności pobrać zdjęcia. Nie wiedziałam, że do oregona można załadować jakiekolwiek zdjęciamiklobit pisze:Fotki z OC.PL mają EXIF'a z pozycją geograficzną więc są jak najbardziej użyteczne w oregonie.Doc_with_the_dog pisze:Najkrócej rzecz ujmując w żadnym garminie nie będziesz widział fotek z opisu. Od Oreona 450 (bodajże) w górę jest przeglądarka zdjęć. Niestety musisz je ręcznie ladować do garniaka, a później gdy masz więcej fotek, musisz je sobie jakoś mądrze skatalogować by wiedzieć, która fotka, do którego kesza.
Tak, tylko kontury państw. Miasta co najwyżej powiatowe. I to tylko jako kropki. A drogi tylko naprawdę najbardziej główne.chris.fm pisze:w ETREX 10 jest coś takiego jak mapa bazowa. Czy to są tylko kontury państwa, może miasta?
Podstawowe modele GPS (np. stare eTrexy, serie GPSMap 60, GPSMap 76) umożliwiają ręczne wpisanie współrzędnych lub wgranie pliku GPX, a załączone wskazówki i dodatkowe informacje należy wydrukować na papierze.chris.fm pisze:'tryb geocaching bez użycia papieru' Też nie jest sprecyzowane na czym to polega. W vista, legendzie, dakocie, tez chyba papieru nie potrzeba.
No i tutaj jest cały ból, bo musisz to zrobić ręcznie, czyli po podpięciu garniaka do kompa wkładasz fotki do katalogu JPG (czy jakoś tak). Odpalając sprzęt masz zdjęcia w menu pod ikonką przeglądarka zdjęć. Mając Oregona 550 i robiąc nim zdjęcia, z automatu się tam ładują.m2m pisze: A jak to zrobić/załadować? Od kupna oregona ciągle szukamy w zestawie oregon 550 plus nokia ze SmartGPXem gdzie mozna w razie konieczności pobrać zdjęcia. Nie wiedziałam, że do oregona można załadować jakiekolwiek zdjęcia
Ścieżka dostępu do katalogu ze zdjęciami w Oregonie - Napęd:\Garmin\JPGDoc_with_the_dog pisze:po podpięciu garniaka do kompa wkładasz fotki do katalogu JPG (czy jakoś tak)
No i z tym jest drobny problem.m2m pisze:Na garminie miejsce znajdę, ale to mam z każdego kesza zdjecia ładować? PRzepraszam, ja humanista, wiedza informatyczna zdobywana latami łez i potu i dalej zielona jestem...
CacheBox dla WM.miklobit pisze: No i z tym jest drobny problem.
Wprawdzie są różne wynalazki, które na podstawie gpx'a sciągaja zdjęcia ( np GSAK ) ,ale
nie widziałem jeszcze ściągacza , który by mając wielkiego gpx'a ściagał tylko to co nowe albo zmienione.
(...)