NOKIA E5-00 WBUDOWANY GPS

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
gary i izek
Nowy na forum
Posty: 21
Rejestracja: niedziela 17 kwietnia 2011, 12:09
Lokalizacja: Szczecin

NOKIA E5-00 WBUDOWANY GPS

Post autor: gary i izek » poniedziałek 04 lipca 2011, 20:38

ma ktoś może nokie z wbudowanym odbiornikiem gps bo moja jakoś dziwnie nie znajduje satelit. czekam i czekam i nic może ktoś miał podobny problem ??
"Walczący z potworami powinien uważać, aby samemu nie stać się jednym z nich.
(...) Kiedy patrzysz w otchłań ona także patrzy w ciebie. (...)" - Friedrich Nietsche
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ranwers
Forumator
Posty: 807
Rejestracja: wtorek 30 marca 2010, 15:52
Lokalizacja: Wrocław

Re: NOKIA E5-00 WBUDOWANY GPS

Post autor: Ranwers » poniedziałek 04 lipca 2011, 21:07

Mam N97 i jeżeli nie znajdzie satelitów za pierwszym podejściem to w większości przypadków nie złapie już wcale namiaru. Oznacza to, że nie mogę uruchomić aplikacji GPS pod dachem, bo nawet jeżeli po chwili wyjdę pod czyste niebo, to i tak telefon nie złapie fixa. W około 1/5 przypadków telefon po prostu nie łapie fixa, nawet jeżeli aplikacja zostaje uruchomiona w momencie, kiedy teoretycznie powinno być widocznych wiele satelitów. Jedynym rozwiązaniem, które ja znalazłem, to restart aplikacji i/lub telefonu. Najdłuższa seria, to 3 "nieznalezienia" pod rząd.

Co ciekawe, po dłuższej pracy (np. jako nawigacja samochodowa), jeżeli na chwilę traci namiar (np. tunel), to potem bez problemu łapie fixa. Problem występuje jedynie przy wstępnym łapaniu pozycji.
Jeśli góra idzie do Ciebie, a Ty nie jesteś Mahometem - spieprzaj, to lawina!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35

Re: NOKIA E5-00 WBUDOWANY GPS

Post autor: Krysiul » poniedziałek 04 lipca 2011, 21:11

Używałeś już wcześniej GPS-a do poszukiwań, czy dopiero zaczynasz? Oprócz tego, co napisał Ranwers: w zależności od odbiornika pierwszy, zimny fix (czyli ustalenie pozycji) może nastąpić po upływie od kilkunastu sekund, do kilku, a nawet kilkunastu minut, więc musisz być cierpliwy. Poza tym pamiętaj, że sygnał GPS jest propagowany inaczej niż przy połączeniach telefonicznych i w większości przypadków nie będziesz miał zasięgu w zadaszonych pomieszczeniach, więc jakby co wyjdź na zewnątrz i dopiero próbuj ;) Napisałem to z założeniem, że jesteś w temacie nowy, wybacz, jeśli napisałem coś, co jest dla Ciebie oczywiste ;)
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Ranwers
Forumator
Posty: 807
Rejestracja: wtorek 30 marca 2010, 15:52
Lokalizacja: Wrocław

Re: NOKIA E5-00 WBUDOWANY GPS

Post autor: Ranwers » poniedziałek 04 lipca 2011, 21:41

Krysiul poruszył ważną sprawę pierwszego, tak zwanego "zimnego" fixu. Jeżeli odbiornik był sprowadzany z innego rejonu świata, to teoretycznie pierwszy fix może zająć nawet 40 minut (jeżeli dobrze pamiętam, to tyle czasu zajmuje satelitom wysłanie od pierwszej do ostatniej ramki) (może to również mieć miejsce, jeżeli urządzenie było przenoszone w stanie wyłączonym pomiędzy kontynentami). Jest to jednak przypadek ekstremalny... Jeżeli trafiło akurat na Ciebie, to od razu leć zagrać w totka ;). Inną kwestią jest to, że w telefonach prawie zawsze masz do czynienia ze wspomaganiem GPSa poprzez namiar z BTSów, co w praktyce eliminuje problem "zimnego" fixu w nowszych telefonach.

Brrrrr.... wykłady ze studiów mi się przypomniały :P
Jeśli góra idzie do Ciebie, a Ty nie jesteś Mahometem - spieprzaj, to lawina!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1927
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: NOKIA E5-00 WBUDOWANY GPS

Post autor: krystiant » poniedziałek 04 lipca 2011, 22:09

Ja miewałem czasem problem jak uruchamiałem trekbuddy, że nie chciał złapać fiksa - na ekranie satelitów było totalne zero. Włączałem wtedy nokiowy program, na tym łapał sygnał i później w trekbuddy też widział satelity...
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Re: NOKIA E5-00 WBUDOWANY GPS

Post autor: Bas » poniedziałek 04 lipca 2011, 22:44

Nowsze wersje TB wspieraja AGPS. W Nokii mam wtedy pozycje wyznaczona w ciagu sekund.

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32

Re: NOKIA E5-00 WBUDOWANY GPS

Post autor: Stryker » wtorek 05 lipca 2011, 09:28

Kiedyś próbowałem na e52 bez agps'a.. zanim gieps zatrybił to czasami kesza po spoilerach znalazłem.. albo cierpliwość albo agps ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
gary i izek
Nowy na forum
Posty: 21
Rejestracja: niedziela 17 kwietnia 2011, 12:09
Lokalizacja: Szczecin

Re: NOKIA E5-00 WBUDOWANY GPS

Post autor: gary i izek » wtorek 05 lipca 2011, 10:29

wyłączyłem wspomaganie agps i wszystko zaczęło działać nie wiem dlaczego tak ale najważniejsze że działa
"Walczący z potworami powinien uważać, aby samemu nie stać się jednym z nich.
(...) Kiedy patrzysz w otchłań ona także patrzy w ciebie. (...)" - Friedrich Nietsche
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ranwers
Forumator
Posty: 807
Rejestracja: wtorek 30 marca 2010, 15:52
Lokalizacja: Wrocław

Re: NOKIA E5-00 WBUDOWANY GPS

Post autor: Ranwers » wtorek 05 lipca 2011, 10:32

Może masz zablokowany dostęp do sieci dla GPSa. Przy pierwszym uruchomieniu GPSu nokia pytała o pozwolenie na dostęp do sieci i ostrzegała o dodatkowych kosztach (?).
Jeśli góra idzie do Ciebie, a Ty nie jesteś Mahometem - spieprzaj, to lawina!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
gary i izek
Nowy na forum
Posty: 21
Rejestracja: niedziela 17 kwietnia 2011, 12:09
Lokalizacja: Szczecin

Re: NOKIA E5-00 WBUDOWANY GPS

Post autor: gary i izek » wtorek 05 lipca 2011, 15:24

Już wszystko działa zaktualizowałem soft i ruszyło :) dzieki za pomoc
"Walczący z potworami powinien uważać, aby samemu nie stać się jednym z nich.
(...) Kiedy patrzysz w otchłań ona także patrzy w ciebie. (...)" - Friedrich Nietsche
Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ