[Java] TrekBuddy dla geocachingu

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Rydzol
Wyjadacz
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Re: [Java] TrekBuddy dla geocachingu

Post autor: Rydzol »

Czy wersja dla androida (najnowsza) ma też ekran komputera podróży? Bo u mnie nie ma. Albo coś trzeba jeszcze dodatkowego zrobić, bo zwykłe przełączanie nie działa.
Tam skarb twój gdzie serce twoje

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9542][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9542.jpg[/img][/url]
KamilDG
Nowy na forum
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: KamilDG »

Ranger pisze:@KamilDG
Wersja TB z inną obsługą długich opisów dla UIQ - do sprawdzenia
http://www.trekbuddy.net/beta/2010-10-3 ... ymbian.jad
http://www.trekbuddy.net/beta/2010-10-3 ... ymbian.jar
Napisz jak to wygląda po zmianach.
Pozdrawiam
Ranger
Super, wielkie dzieki Ranger za pomoc. Opisy wyswietlaja sie juz cale i troche wieksza czcionka chyba niz wczesniej. Ale wreszcie mozna caly przeczytac. Zauwazylem tez, ze po wczytaniu bazy punktow przy przewijaniu suwakiem dziala on skokowo i przeskakuje jakby co strone lista, wczesniej dzialal chyba plynnie i tak bylo moim zdnaiem lepiej ale to szczegol. Wazne, ze juz wszystko dziala. jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc.
Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Ranger »

Na forum aplikacji i w Android markecie jest dostępna nowa wersja angielska 1.0.1.
Zawiera głównie zbiór różnego rodzaju poprawek.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec

TrekBuddy doczekał się, w wersji angielskiej wydania 1.07. Zawiera m.in. tegoroczny certyfikat.
A na ekranie kompasu w Treku, dla telefonów z Androidem wyposażonych w ten przyrząd, występuje żółta strzałka wskazująca północ magnetyczną :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Podziękował;: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Rob »

A czy w tej wersji przy tropieniu kesza waypoint jest pozycjonowany wzgledem zoltej czy czerwonej/niebieskiej strzalki? Bo z tego co pamientam w starszej wersji owszem zolta pokazywala odczyt wewnetrznego kompasu elektronicznego ale waypoint byl ustawiany wzgledem czerwonej/niebieskiej strzalki czyli z odczytu danych z gps. Co sie mijalo z celem, gdyz zeby sprawdzic faktyczny kierunek gdzie kesz jest schowany trzeba bylo byc w ruchu.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec

To trochę zależy od wybranych ustawień w aplikacji dla ekranu kompasu :-)
Azymut do punktu może być odniesiony do kierunku północy (True North) lub kursu. W tym pierwszym przypadku odchylenia u nas pomiędzy True North a kierunkiem północy magnetycznej to +/- 2 stopnie, co przy podejściu do skrzynki i skalowanej odległości nie ma jakiegoś większego znaczenia. Stąd mając wskazanie kompasu magnetycznego i azymut do punktu odniesiony do kierunku północy - ruszać się jakoś specjalnie nie potrzeba :-)
Pozdrawiam
Ranger
Za ten post autor Ranger otrzymał podziękowanie:
Rob
Awatar użytkownika
Rob
Forumator

Czyli "zablokowac" azymut na polnoc i doprowadzic do pokrycia sie wskazan kompasow. To ma sens. Dzieki
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Podziękował;: 51 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: lavinka »

Ranger pisze:Na forum aplikacji i w Android markecie jest dostępna nowa wersja angielska 1.0.1.
Zawiera głównie zbiór różnego rodzaju poprawek.
Pozdrawiam
Ranger
Chyba faktycznie coś nie coś poprawili, bo tę wersję udało mi się uruchomić i nawet mapa się wgrała (oczywiście musiałam wyguglać co ustawić i co odhaczyć, ale i tak parę rzeczy musiałam wyłączyć/włączyć na chybił-trafił). Naprowadzanie na skrzynkę bezproblemowo, pazki waypointów włażą tylko małe, ale to chyba wina mojego samsunga monte, nie samego programu.

Widoki przełącza się krzyżykiem i tu mi się pojawiło parę pytań. Mapa rozumiem, kompas niebieski i czerwony muszę doczytać, bo wiem że coś tam znaczą, ale mam pytanie o widok trzeci. Czarny ekran z napisem No profile(s) found. Co to jest i do czego służy? Wyguglałabym, gdybym znała nazwę, a tak...
sześć zero siedem sześć jeden dwa trzy dwa siedem mejl: lavinka gazetowa
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Podziękował;: 74 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: r00t7 »

może wykres wysokości ?

ale samo no profiles może oznaczać że coś nie jest obsługiwane
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Kontakt:

r00t7 pisze:może wykres wysokości ?

ale samo no profiles może oznaczać że coś nie jest obsługiwane
Być może powinnam dograć tam jakieś pliki, których podobnie jak map nie ma oczywiście w wersji instalcyjnej. Czytam po kolei na głównym forum, może na coś wpadnę.

edit: Chyba już wiem, to coś nazywa się profil cms. I jak podejrzewałam, trzeba to coś gdzieś wgrać.
Awatar użytkownika
Rob
Forumator

Re: Re: [Java] TrekBuddy dla geocachingu

lavinka pisze:
edit: Chyba już wiem, to coś nazywa się profil cms. I jak podejrzewałam, trzeba to coś gdzieś wgrać.
Są to różne informacje o parametrach gps. Np. prędkość, średnia prędkość, moc nadajników gps, w zależności jak plik(i) sa przygotowane.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Kontakt:

Re: Re: [Java] TrekBuddy dla geocachingu

Rob pisze:
lavinka pisze:
Są to różne informacje o parametrach gps. Np. prędkość, średnia prędkość, moc nadajników gps, w zależności jak plik(i) sa przygotowane.
Tyle się zorientowałam po wgraniu pierwszego z brzegu w guglach, tylko już nie pisałam, bo byl środek nocy. Mam pewien problem. Na zrzutach ekranu autora (domyślnie jest ich chyba 4 - 2 dotyczą gpsa i sygnału, ale część pokazuje parametry drogi do skrzynki w stosunku do aktualnej pozycji), widać nazwę waypointa i nawet zdjęcie spoilerowe (cały czas na zrzutach autora). Jak uzyskać taki widok? Przełączam je klawiszm 6, 2 wychodzą dobrze w dwóch pozostałych nawet tło się nie wczytuje. Z poziomu opisu kesza już wiem, że spoilera nie odpalę, to już chyba wina mojego telefonu, który linki do zdjęć wyświetla jako tekst. No trudno, mam bazę Filipsa, tam się fotki otwierają bez większych problemów. Ale byłoby fajnie, gdyby tu też coś się otworzyło. W pewnym momencie doprowadziłam do sytuacji, gdy widzę Waypoint i współrzędne kesza. Ale fotki już nie. Być może to kwestia nie dość dobrze napisanego cmsa, popróbuję z innym i zobaczę (chyba żebyś jakiś sprawdzony polecił).

BTW przypadkiem odkryłam, że klawisz 0 na mapie włącza nazwy keszy na mapie, ale tylko gdy nawiguje. WTF? :)

edit: Do czegoś się dogrzebałam: http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=3197 Poczytam i zobaczę :)

edit nr 2: No to już wiem, że to chodzi o odpowiednią konfigurację tras. Czyli najpierw lavinka nauczy się robić trasy z serwisu opencaching.pl a potem będzie wymyślać jak to użyć. Link zostawiam, bo w zakładkach komputerowych nie znajdę :)

edit nr3: Nauczyłam się robić trasę punkt po punkcie z poziomu TB. Kiedy ma się milion wayp w pliku - lepiej robić oddzielny z trasą tylko tych, które się planuje. Im mniejszy plik, tym szybciej wsio działa, więc warto. Zdjęcia w cmsie sobie odpuściłam na razie, za to muszę się pochwalić, że bez niczyjej pomocy udało mi się skonfigurować mapę (źródło UMP) Żyrardowa. A nawet atlas dokładniej, a on zwiera kilka map z różnymi powiększeniami. Dla mnie bomba, zwłaszcza że UMP ma działy leśne. Użyłam MOBILE ATLAS CREATOR. Dla blondynek idealne ustrojstwo. Zanim zacznę skanować sztabówki i bawić się kalibracją w Ozim - myślę że mi wystarczy :)

Zostawiam ślad - może się komuś na coś przyda. Jednak jak człowiek dojdzie do wielu rzeczy samodzielnie, to więcej pamięta ;)
Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec

Gratuluję i tak trzymaj :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Kontakt:

Nu, mam pewien problem techniczny. Co kilka dni aplikacja mi się wywala i muszę ją wgrywać od nowa, a na karcie powstają pliki i katalogi o dziwnych nazwach, które nie dają się usunąć. Mam nadzieję, że to nie problem z kartą, że to tylko nowa aplikacja jest niestabilna. Spróbuję wgrać starszą wersję i zobaczę.
Awatar użytkownika
Ranger
Stały bywalec

To trochę dziwna sytuacja.
Trek tworzy foldery robocze jedynie przy instalacji i wyłącznie w sytuacji, gdy na karcie w domyslnym folderze o nazwie TrekBuddy ich nie ma. Wykaz folderów roboczych znajduje się w pkt.3 poniższego opisu
http://wiki.trekbuddy.net/index.php/Installation
Jeżeli chodzi o pliki, to aplikacja je wyłącznie odczytuje; tu jedynym wyjątkiem jest plik settings.dat z konfiguracją (w najnowszych wersjach domyślnie nie jest zapisywany, trzeba wybrać odpowiednie ustawienie w Settings/Misc by to miało miejsce).
Może rzeczywiście coś się dzieje niedobrego z kartą pamięci, takie zachowanie jak konieczność reinstalacji aplikacji co kilka dni, nie jest typowe. Najnowsza wersja TB 1.010, jest dosyć stabilna.
Pozdrawiam
Ranger
ODPOWIEDZ