Pewnie się narażam pytając o sprawy względnie oczywiste, ale nie chcę błądzić, ani nikogo w błąd wprowadzać - w myśl "kto pyta nie błądzi" zatem:
1.
a) Nie ulokowałem jeszcze fizycznie kesza, ale mam gotowy opis (na dysku jeszcze), oraz niemal wszelkie inne sprawy (logbook, pojemnik, fanty, kreta itd). Pytanie tyczy się właśnie opisu. Jak się zapatrujecie na dość długie opisy, rzędu 400+ wyrazów? Od zawsze mam "problem" ze streszczaniem myśli, a w tym wypadku wystąpiły czynniki determinujące, czyli opis możliwych warunków które może zastać szukający. Niestety, ale stopień trudności dotarcia do kesza jest zależny od pogody, i o ile raz można wybrać się rodzinnie, to drugim razem dla dorosłego nie będzie z górki.
b) Jak z linkowaniem do stron, na której jest opis danego miejsca (w moim przypadku obiekt historyczny, ale nie turystyczny). Konkretniej, to link prowadzi do wikimapia.org, na której jest opis historyczny mojego autorstwa jak również kilka fotek (nie sugerujących jednak lokacji kesza, wpis i foto popełnione zanim znałem w ogóle pojęcie cachingu). Jak rozumiem, takie coś jest dopuszczalne?
2. Poziom trudności dotarcia do kesza jest jak wiadomo kwestią subiektywną. Nie mniej jednak obowiązujące instrukcje jak ustalać poziom trudności jest bardzo ogólnikowy. Jak to się ma do zmiennych warunków pogodowych, długości trasy? Moja trasa np liczy ok kilometra łącznie w obie strony licząc od głównej drogi -szosy. Jest więc zbyt krótka jak na poziom 3, ale trudność determinują zmienne czynniki pogodowe.
3. Troszkę odbiegając od powyższego, mam pytanie odnośnie późniejszej - ewentualnej zmiany skrzynki np. z tradycyjnej na multi. W głowie mam koncepcję, aby skrzynka, którą na dniach chcę założyć zmieniła charakter jak tylko uda mi się wreszcie znaleźć więcej konkretnych info o pozostałych obiektach w których byłyby skrzynki pośrednie. Tym samym końcowa skrzynka była by właściwą z drobnym - symbolicznym zadaniem, a ta - którą chcę zamieścić teraz była by skrzynką początkową. Obecnie tego nie zrealizuję, mam nadzieję uda się na wiosnę, czy więc do tego czasu skrzynka którą założę może funkcjonować jako standardowa i nie będzie problemu z późniejszymi zmianami jej statusu? Dodam, że łączna trasa była by w niewielkim obszarze o długości góra 4-5 km. Całość niemal wyłącznie w kompleksie las-polana-zabytek-jezioro-miejsce historyczne + drobne zadanie.
4. Koncepcję geokreta mam nakreśloną (dzięki za pomoc Voit, Doc_with_the_dog, Krysiul) i wyruszy (chciałbym;)) z pierwszej - póki co jedynej tradycyjnej skrzynki. Jednakże, czy MOGĘ zobligować kogoś, by - przy wyprawie kiedy skrzynka zmieni się na multi - zabrał ze sobą artefakt, który posłuży do wykonania drobnego zadania przy skrzynce finalnej? Wiem, troszkę pokrętnie to brzmi, ale nie chcę za dużo odkrywać. W skrócie względem opisu co zabrać widniałyby np zapałki, w skrzynce startowej koordynaty do skrzynki 2, tam kolejne koordynaty, a w finałowej chodziło by o zapalenie pochodni. Oczywiście to tylko przykład, tylko czy w swoim założeniu ma to sens? A jeśli ktoś zrezygnuje z dotarcia do finałowej skrzynki??
Mam nadzieję, że to co napisałem jest czytelne, oraz, że ktokolwiek wytrwał końca "elaboratu"

Pozdrawiam.