Baza z podziałem na regiony

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » niedziela 10 stycznia 2010, 12:26

konia z rzędem temu co wymyśli i zautomatyzuje cały w/w proces np:

-szukam na stronie OC.pl wszystkich skrzynek w promieniu powiedzmy 100 km od miejsca zamieszkania

-pobieram te skrzynki w formie pliku - powiedzmy .wpt

-i teraz robie coś co powoduje, że na karcie SD w bazie filipsa pozostają tylko te skrzynki, które są w zassanym pliku .wpt

no przecież nie ma bola - to się da zrobić - wymyślcie coś - bo ja jestem za cienki :D

Dodano po 2 minutach:

-lub może zmusić tego rsynca do pobierania opisu TYLKO tych skrzynek, które wcześniej sobie pobrałem w pliku .wpt :?:

no filps - powiedz coś :!:

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » niedziela 10 stycznia 2010, 12:47

Odebralbym tego konia, ale nie mialby gdzie stac, wiec odpuszczam 8)

Program powstal dobrze ponad rok temu i na razie jest bezuzyteczny, bo serwis zostal zamkniety na pobieranie danych z zewnatrz, a pisany byl dla otwartego systemu... Na poczatku byly wzmianki, zeby dane udostepnic, ale rozeszlo sie to po kosciach, wiec temat odpuscilem.

Wiecej jest tu:
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?p=51049#51049

a szczegolnie:
... rozmiar bazy Filipsa i jej aktualizacja na karcie pamieci. Jak wgrac tylko czesc bazy Filipsa (BF). Mozna wiec na podstawie wlasnych kryteriow (np. rozne obszary, okragle i prostokatne) + ewentualny import z pliku loc lub gpx (pobierane sa wylacznie nazwy skrzynek) zrobic wyciag z BF dla interesujacego nas obszaru lacznie z indeksami -> wtedy na karte nie trzeba wgrywac calej Polski, skoro poruszam sie np. po Mazurach lub Polsce polnocnej.


W miedzyczasie byly tez rozmowy o podziale bazy na regiony, zeby kazdy mogl pobrac interesujacy go obszar, wiec wszystko sie rozmywa...

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Lokalizacja: między lasem a centrum miasta
Kontakt:

Post autor: picek » niedziela 10 stycznia 2010, 13:03

Dajmy jednak Filipsowi trochę czasu. Dużo robi. BARDZO dużo robi dla geocachingu w Polsce, i za to mu trzeba oddać należny szacunek.
Brak kogoś kto ma chociaż kilka procent wiedzy Filipsa żeby to zaprogramować... Ja widzę jak to działa i rozumiem, ale jestem "lewy" w programowaniu. Po prostu mnie to nie interesuje :)
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1915
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Post autor: krystiant » niedziela 10 stycznia 2010, 13:07

Bas pisze:Program powstal dobrze ponad rok temu i na razie jest bezuzyteczny, bo serwis zostal zamkniety na pobieranie danych z zewnatrz, a pisany byl dla otwartego systemu...
To może znowu działa, bo czytałem, że dla niezalogowanych jest znowu dostęp - no chyba, że niezalogowani nie mogą ściągać plików gpx...
Czy to naprawdę taki duży problem żeby do programu dodać logowanie na podstawie własnego loginu i hasła podanych w jakimś pliku konfiguracyjnym?
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » niedziela 10 stycznia 2010, 13:08

Bas - no ok - ale ja pisze o czymś co bedzie korzystać z bazy filipsa a nie ze str OC.pl :D

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » niedziela 10 stycznia 2010, 15:41

Na razie nie ma dostepu do OC z zewnatrz- w kazdym razie nie mozna pobierac plikow gpx. Byla kiedys mowa o skryptach i logowaniu, ale temat umarl. Nie ma sensu pobierac pelnego pliku gpx skrzynek w Polsce - wystarczy pobrac tylko nowsze. Mozliwosci sa duzo wieksze, bo oprocz wydzielenia z bazy Filipsa czesci danych (na podstawie zadanych kryteriow) mozna pobrac pliki gpx (to juz z serwisu OC, prawda?), obrazki z OC zamiast z BF (dla tych, ktorzy maja duzo wieksze ekrany i obrazki w bazie Filipsa sa za male) czy wreszcie eksport danych gpx w postaci ostatnich 5 logow (lub innej ich ilosci), eksport obrazkow w postaci strawnej dla SmartGPX. Oddzielenie czesci bazy Filipsa to tylko fragment mozliwosci tego programu... Dane pobierane sa tylko raz i przechowywane na dysku.

Zdaje sie, ze Cache Wolf buduje strony html na podstawie pliku gpx...

Trzeba chyba poczekac na Filipsa, bo na pewno ma co robic ;)

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » niedziela 10 stycznia 2010, 16:21

Hej,
kurczę, chwilowo nie mam czasu,a by to zrobić. Idea marwaldora jest dobra i łatwo ją wprowadzić w życie. Schemat byłby taki:
- klient pobiera plik np wpt z OC ze skrzynkami, które chce mieć
- skrypcik u niego na kompie konwertuje w/w na plik zrozumiały przez rsync
- rsync zasysa tylko te skrzynki, które mu się każe.

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » niedziela 10 stycznia 2010, 17:03

no filips...no wymyśł coś :D :!:

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » niedziela 10 stycznia 2010, 17:05

Umiecie przekonywać :)

Robię podział na regiony, więc zachowajcie czujność.

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » niedziela 10 stycznia 2010, 17:22

już się wzmożyłem :D
i czuwam :D

i nieeee dam Ci już spokoju :!:

Dodano po 7 minutach:

i może coś zasugeruję - nie ma co zmieniać interfejsu/formuły Twej bazy - poprostu jeśli klikniesz w link niezassanych danych to niech wyskoczy komunikat, że... nie ma takiej strony :D - chyba najprostsze rozwiązanie.

boewulf
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek 09 marca 2009, 11:41

Re: Baza z podziałem na regiony

Post autor: boewulf » poniedziałek 26 lipca 2010, 08:43

Przepraszam, czy cos w temacie moze sie zmienilo (podzial bazy na regiony)

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Re: Baza z podziałem na regiony

Post autor: filips » wtorek 27 lipca 2010, 11:23

Powinno dzialac (?)

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Re: Baza z podziałem na regiony

Post autor: marwaldor » środa 28 lipca 2010, 06:48

nie działa - jakieś problemy z brakiem nowych skrzynek - a co za tym idzie: niepewność :?

Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Posty: 1353
Rejestracja: czwartek 12 lutego 2009, 22:31

Re: Baza z podziałem na regiony

Post autor: Highlander » środa 28 lipca 2010, 09:24

filips pisze:Powinno dzialac (?)
Jeśli to już działa, to gdzie można znaleźć instrukcję jak przyciąć update do określonego rejonu?
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ