Powitanie, powitania ;) - TU SIĘ WITAMY

Zaczynasz zabawę, tu znajdziesz pożyteczne informacje. Tu również możesz się przywitać...

Moderator: Moderatorzy

poktam
Nowy na forum
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Powitanie, powitania ;) - TU SIĘ WITAMY

Post autor: poktam »

Witam wszystkich,
co prawda powitanie nie nastąpiło od razu, bo już jakiś czas poniuchamy to tu to tam z Młodą (czyli moją córką - aktualnie lat 2 z hakiem). Pierwszą skrzyneczkę wyniuchaliśmy w sierpniu 2009 i od tej pory Młoda nie daje mi spokoju. Nasza "baza wypadowa" jest w Radzyminie.
Pozdrawiamy wszystkich, tych starszych stażem i tych dopiero przyłączających się.
Obrazek
hagi7777
Nowy na forum

Post autor: hagi7777 »

Cześć Wszystkim,

parę dni temu moja druga - "lepsza połowa" wedle panów
pokazała mi coś w necie - co nazywa się garmin xxxx i co Wy z tym robicie.
Słuchałam, słuchałam i patrzyłam - coraz bardziej rozdziawiałam dziobala :idea:
Tak całkiem oficjalnie - można pobawić się i mieć z tego dużą radochę.
Odstawię na jakiś czas gierki - bo jak na razie nie ma takiej drugiej
jak Syberia - a pojawiła się alternatywa GC

No i już zaczęłam - czytam i czytam i czyt......
rozszyfrowuję słownik caching-owy :)

W następny weekendu startujemy.
Wiem, że idąc na spacer z naszym bulisiem już po drodze blisko domu jest skrzynka ze "skarbami"

Ale żeby niczego nie spaprać - poczytamy, pomyszkujemy na stronie,
a i z garmisiem musimy się zapoznać.

No to na razie tyle - pozdrawiamy
Ewa i Arek
PMilla
Nowy na forum

Post autor: PMilla »

Witam wszystkich,

Mam na imię Przemek i jestem z Bydgoszczy, choć obecnie studiuję w Krakowie. Geocachingiem interesuję się od... wczoraj :D Przypadkiem znalazłem o tym stronę i od razu mnie to zaintrygowało :)

Mam nadzieję, że przede mną owocne poszukiwania i ukrywania skrzynek.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Re:

Post autor: Hern »

tuchlin pisze:Jeśli jest w mieście, to używając programu Google Earth da się za pomocą punktów odniesienia i maksymalnego zbliżenia ustalić precyzyjnie miejsce położenia skrzynki
Nie da się. Na przykład na Śląsku machniesz się o jakieś 70-90 metrów. To raczej o wiele za dużo.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...
Awatar użytkownika
rushcore
Forumator
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Re: Re:

Post autor: rushcore »

Hern pisze:
tuchlin pisze:Jeśli jest w mieście, to używając programu Google Earth da się za pomocą punktów odniesienia i maksymalnego zbliżenia ustalić precyzyjnie miejsce położenia skrzynki
Nie da się. Na przykład na Śląsku machniesz się o jakieś 70-90 metrów. To raczej o wiele za dużo.
Z ciekawości, testowałeś empirycznie czy taka miejska legenda? :-)
W Trójmieście to spotkałem się z 20m różnicy, np. przy molo w Brzeźnie.
[img]http://opencaching.pl/statpics/8595.jpg[/img]
skandal, cenzura i zgrzytanie zębów :)
[url=http://rushbase.net:5580/opencaching/index.php?page=logbook]generator logbook[/url]
Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Hern »

rushcore pisze:
Hern pisze:
Jako swoje zdanie nigdy nie opowiadam bajek usłyszanych od "niewadomokogo". Sprawę badałem empirycznie, w dodatku zainteresowałem się dlaczego tak jest, że przesunięcia są raczej stałe, ale różne dla różnych regionów (od 10-30 m), a największe właśnie dla Śląska(70-90m). Przesunięcia zresztą widać na samych mapach, wystarczy wyświetlić zdjęcie i ulice wektorowo jednocześnie - dla Śląska to tragedia. Gdzieś na tym forum pisałem już o tym, podałem też źródło o ile się nie mylę. Tu myślę nie jest miejsce o dyskusji o tych błędach.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...
Awatar użytkownika
Rydzol
Wyjadacz
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: Rydzol »

no właśnie, czy można tą dyskusję przenieść w inne miejsce na forum? - sama w sobie ciekawa, ale obawiam się, że "nowi" będą mieć wątpliwości co do tego czy to tu się mają przywitać.
Tam skarb twój gdzie serce twoje

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9542][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9542.jpg[/img][/url]
Awatar użytkownika
lavinka
Forumator
Podziękował;: 51 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: lavinka »

rushcore pisze:
Hern pisze:
Bo dokładnie to się zumi określa. Dokładnośc nieraz +- 2 metry (jeśli obiekt jest dobrze widoczny) :)
Czyli: mniej więcej określamy tu: http://kastamasta.ovh.org/opencaching/
Potem edytujemy podglądając na zumi. Tylko leśne skrzynki odpadają, ale na zumi też łatwiej bo zdjęcia najczęściej robione wiosną, bez liści. Ale GPS w lesie też szaleje, co już na kilku keszach przetestowałam odnajdując je 20-40m w innym miejscu niż ktoś odzytał z urządzenia :)
sześć zero siedem sześć jeden dwa trzy dwa siedem mejl: lavinka gazetowa
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ivanhoe84
Bywalec
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Ivanhoe84 »

Serwus!
Witam wszystkich serdecznie. Z tymi 70-90m. na Śląsku to gruba przesada, z moich pomiarów wynika że jest jakieś 27 metrów przesunięcia pomiędzy realnymi kordami, a tym co sugeruje mapa. Podejrzewam że ma to związek z ukształtowaniem terenu (pionowym) lub zależy od kąta fotografowania powierzchni ziemi. Nie zawsze jest to 90 stopni, co widać na przykładzie wysokich budynków.
Pozdrawiam
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
skipp
Nowy na forum

Post autor: skipp »

Witam wszystkich, mam na imie Krzysiek, mieszkam w Pszczynie i jestem poczatkujacy w tej dziedzinie:)

O geocatchingu uslyszalem pierwszy raz kilka miesiecy temu, gdy przypadkiem trafilem na audycje w radiu TokFM. Temat mnie zaciekawil, ale dopiero teraz postanowilem zaczac "dzialac":) Im wiecej czytam tym bardziej mnie to wciaga.

Narazie nie moge pochwalic sie zadnymi sukcesami, ale mam nadzieje ze to zmieni sie w najblizszym czasie.
Awatar użytkownika
Nannette
Forumator
Podziękował;: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Nannette »

Witam serdecznie - Pszczyna do blisko moich rejonów - miłej zabawy!
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
Awatar użytkownika
skipp
Nowy na forum

Post autor: skipp »

Nannette pisze:Witam serdecznie - Pszczyna do blisko moich rejonów - miłej zabawy!
dzieki:) mam juz na swoim koncie podejscie do jednej ze skrzynek, niestety nieudane. Lecz nie mam zamiaru sie poddawac. Mam zamiar zrobic jeszcze jedno podejscie. Mysle, ze sie uda:) Co nie znaczy, ze mam zamiar znalezc ja za wszelka cene - czyli np.: w bialy dzien, na oczach ludzi, uzbrojony w ciezki sprzet, zryc caly teren w promieniu 100m:)

Nie ukrywam, ze geocatching bardzo mnie wciagnal, i raczej nie jest to chwilowa fascynacja. Jesli mozna to tak nazwac, to jest to tematyka zblizona do moich zainteresowan. Poki co, przegladam forum, czytam posty... Mam nadzieje, ze w najblizszym czasie bede mogl sie pochwalic moim pierwszym sukcesem. Pozdrawiam
maniana
Nowy na forum

Post autor: maniana »

To ja również się przywitam jak nakazuje obyczaj.
Witam wszystkich.
Jestem warszawianką z Wyględowa. Zarażona przez tATo.
Awatar użytkownika
Rydzol
Wyjadacz
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: Rydzol »

Witaj!
Czyli tATo to Twój tato dla geo ;)
Tam skarb twój gdzie serce twoje

[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=9542][img]http://www.opencaching.pl/statpics/9542.jpg[/img][/url]
krysztof
Bywalec

Post autor: krysztof »

Hej!
Witam wszystkich, mam na imię Maciek, a moja ksywka to krysztof a nie krzysztof (od nazwiska, ludzie często myla ;P). Pierwsza skrzynka już za mną, mam nadzieję, że będzie ich powoli przybywać ;)
ODPOWIEDZ