UP Warszawa 7 lutego

Wszystko o organizowanych przez Was dla Was imprez keszerskich...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Cebulka
Wyjadacz
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Cebulka »

Ale nawet zakładając, że punkty nie są rozmieszczone linearnie, możemy się domyślać, że nie będziemy dymać z jednego końca planszy na drugi. A nawet jeśli będziemy, to nie wiemy, jakie są granice planszy i czy np. złota teresa nie leży na jej brzegu, a punkt nr 9 na jakimś innym brzegu. W związku z tym tak czy inaczej nie ma co się kurczowo trzymać saturna, bo 9 może być w jego pobliżu, ale nie równie dobrze może być zupełnie gdzie indziej.

Przykłady z norca:
a. kiedy się idzie wzdłuż smyka od strony orbisu, mija się najpierw jedno wejście (szpaler kolumn), potem drugie (drugi szpaler). kiedy skręcić w kruczą i podejść kawałek, widać budynek, w którym jest sphinx na skrzyżowaniu chmielnej i szpitalnej - białe balkony. nie wiem, jak uśmietnikowienie tych okolic. jeśli zaczęła się rozbudowa smyka (jakoś nie bywam tam ostatnio), to metalowa konstrukcja również na swoim miejscu
b. dworzec centralny - od metra kolumn (te od dworca i te od żółtych megawiat autobusowych), masa rzeczy wydających dziwne dźwięki, rozmaite konstrukcje metalowe i na kilka sposobów da się minąć 2x kolumny po prawej, żeby w oddali zobaczyć białe balkony (choćby od mariotta)
c. w krótkie szpalery kolumn następujące po sobie obfituje budynek poczty głównej i ogólnie okolice typu ul. jasna - tam nie dało się dobrze rozejrzeć, bo norc nie jeździł wszędy. ogólnie właśnie w wielu zakamarach (np. ulice odchodzące od marszałkowskiej, jak się idzie w str. placu konstytucji) widać różnego rodzaju kolumny, a technicznie nie ma opcji, żeby podejść bliżej i sprawdzić, na ile się zgadza reszta. niestety.

A dźwięki? Macie jakieś pomysły na dźwięki? Sądząc po hałasie w finalnym punkcie, obstawiałabym trochę mniej uczęszczane przez samochody miejsce (w sensie nie przelotowe), ale położone niedaleko alej lub marszałkowskiej - słychać dużo samochodów, tylko że dość daleko.
Nie macie wrażenia że jakieś 2 sekundy po "śmietniki, śmietniki" na początku tekstu słychać zatrzymujący się tramwaj?
Ja pier... :x
martuś
Bywalec
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: martuś »

Możliwe że źle robię sugerując się UP, ale właśnie tak było na nich, ze punkty byly rozlozone dokola startu, wlasnie specjalnie po to aby czlowiek jak najwiecej sie nabiegal i dymal z jednej strony na druga (jakby z zalozenia nikt nie mial zrobic wszsytkich punktow). Dlatego punktow kontrolnych nalezy doszukiwac sie we wszelakie strony od ronda Dmowskiego, nie tylko w strone Centralnego.

marriot ma biale balkony?

trzebaby jeszcze raz posiedzieć nad punktem nr 7. wiem, ze to nie moze byc takie mistrzostwo zeby dalo sie to na dwojaki sposob rozszyfrowac, ale ma to byc w koncu punkt kontrolny...
Awatar użytkownika
Cebulka
Wyjadacz

Ano ma białe balkony - w tej dolnej części, takie długie.
Też mi się zdaje, że nie zakodował w tym samym tekście 2 informacji - mam podejrzenia, że jedyna przydatna rzecz z tego nagrania to będzie klucz "bitwa o chmury".
martuś
Bywalec

tez mnie to zastanawiało czemu wlasnie taki deszyfrator dobrał... moze jakies skupisko wiezowcow?
Awatar użytkownika
Cebulka
Wyjadacz

E nie, aż tak bym się nie rozdrabniała. Raczej (trak se myślę) dostaniemy kolejny plik mp3 (np. przez wifi w saturnie) i trzeba go będzie rozwalić tym samym kodem.
martuś
Bywalec

nie uwazacie ze wysylanie czegokolwiek przez wifi w saturnie to zbyt duza akcja? :P
Awatar użytkownika
Cebulka
Wyjadacz

Ja tam nie wiem, czy za duża, czy nie za duża, ale w tekście o symbolu, który unosi się w powietrzu, jest jak wół IEEE 802.11:
http://pl.wikipedia.org/wiki/802.11

Czy we wszystkich punktach kontrolnych trzeba się zjawiać w komplecie? Bo jak nie, to można w pewnym momencie się na chwilę podzielić i posłać do saturna delegację po ten plik, żeby było szybciej.

Acha, teraz się przyjrzałam: w wikipedii piszą, że ten standard jest stary i się nie przyjął... Czyli co, mamy się zaopatrzyć w urządzenie na podczerwień, żeby odebrać wiadomość? - muszę zapytać Seba, czy coś wie na ten temat. Ale jeśli faktycznie chodzi nie o klasyczne wifi, tylko jakieś stare, to wyjaśnia, że akcja nie jest za duża.
czajorek
Stały bywalec
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: czajorek »

r00t7 pisze:zielone śmietniki to stoją w okół pałacu - tak mi się wydaje :) no i na tym placyku przy dw śródmieście - bardziej w parkowej części
dziś poszedłem sprawdzić... od strony PKP Śródmieście są betonowe śmietniki, a od strony Świętokrzyskiej metalowe, tylko że czarne... więc ta wersja odpada...

Poszedłem sprawdzić ten budynek co wcześniej pisałem... tylko że od drugiej strony... i takie coś mi się udało znaleźć...
Obrazek
myślicie że to może być końcowa faza joggingu tego gościa??... jest zielony śmietnik (a za rogiem jeszcze jeden - rozmiar 4XL i też zielony), jest rusztowanie, a w oddali białe balkony... co o tym myślicie?
Za ten post autor czajorek otrzymał podziękowanie:
Cebulka
Awatar użytkownika
Cebulka
Wyjadacz

Dobrze rozumiem, że to jest na tyłach E.Plater?
czajorek
Stały bywalec

Seb-Ula pisze:Dobrze rozumiem, że to jest na tyłach E.Plater?
tak, dokładnie...

zastanawiał się ktoś... ile ten gościu metrów przebiegł... albo czy ktoś liczył kroki??... bo mi się wydaje, że więcej jak 100-150 metrów to on nie mógł zrobić...
Awatar użytkownika
Cebulka
Wyjadacz

Wyszło mi, że zrobił ok. 200 kroków :lol: - więc pewnie trochę więcej, bo kiedy gada, nie wszystkie kroki słychać.

Gdyby to było w tym miejscu, o którym mówisz, to jaką trasę musiałby pokonywać? - Wychodziłoby, że startuje spod wieżowca z jedną nóżką, przebiega na drugą stronę ul., biegnie wzdłuż pałacu kultury, z powrotem przebiega na drugą stronę i wbiega za winkiel?

...A miejscówka, pogratulować, faktycznie podobna. I śmietniki, i balkony, i metalowa konstrukcja-rusztowania. Od nas soczek.
czajorek
Stały bywalec

Dzięki za soczek... :) nie bardzo mi pasował tutaj Pekin... gdyż gość musiałby przebiegać przez ulicę... a to zsynchronizować z nagraniem nie byłoby takie proste... ja trochę inaczej to wymyśliłem... wklejam mapkę... problem w tym, że nie sprawdziłem czy na początku skąd zaczyna biec są śmietniki... no ale to nie powinno być problemu...
Obrazek

tylko, że tak...gościu zaczyna biec z jakiegoś miejsca... miejsce nie jest raczej przypadkowe... czy tym miejscem początkowym nie jest punkt kontrolny numer 8 ??

mapka jest poglądowa.. a miejsce może być zupełnie inne, więc za bardzo się nie sugerujcie...
Awatar użytkownika
Cebulka
Wyjadacz

Całkiem prawdopodobnie to wygląda - jeśli w punkcie start jest wyjście ze złotej teresy, to 8 mógłby być saturn. Ale czy on czasem według twojego rysunku nie ma po pierwszym skręcie kolumn po lewej?
czajorek
Stały bywalec

Seb-Ula pisze:Całkiem prawdopodobnie to wygląda - jeśli w punkcie start jest wyjście ze złotej teresy, to 8 mógłby być saturn. Ale czy on czasem według twojego rysunku nie ma po pierwszym skręcie kolumn po lewej?
on po skręcie biegnie pod pierwszym piętrem budynku, które to piętro przytrzymują kolumny (więc ma je z prawej)... żeby mieć kolumny po lewej musiałby iść obok budynku - a tam przejścia nie ma - ogrodzenie budowy...

w miejscu gdzie skręca 2 razy w prawo... przechodzi takim wąskim przesmykiem - to jedyna ścieżka tamtędy... (znana głównie okolicznym mieszkańcom)

jak już jest przy zielonych śmietnikach... ciężko stwierdzić w którą stronę idzie... ale bardzo możliwe że w kierunku E. Plater - bo dźwięki aut się nasilają... i chyba pod koniec da się słyszeć odgłos hamującego autobusu
Awatar użytkownika
Cebulka
Wyjadacz

Ano faktycznie, nie zczaiłam, że idzie pod kolumnami.
Ciekawe czy semp nas zaskoczy i się okaże, że to w ogóle gdzieś na rondzie de Gaulle'a?... :lol:

To niech się martuś wypowie, czy podczas gry wolno się rozłazić i zaliczać checkpointy w niekompletnym składzie. Bo jak tak, to nam sporo przyspieszy sprawę.
ODPOWIEDZ