Moje obserwacje sa nastepujace:
- z punktu widzenia szukajacego - nie ma praktycznie zadnych roznic, nie jest wazne czy znajduje skrzynke z GC czy z OC
- z punktu widzenia zakladajacego skrzynke jest kilka roznic. Na OC PL zakladasz sam w ciagu kilku minut a na GC trzeba czekac na akceptacje reviewera, co u poczatkujacych (wiem to po sobie) rodzi pewne frustracje i niepokoj.
Ale jest inna, wg mnie wazniejsza roznica. Zaklada sie skrzynki dla innych i "nagroda" za skrzynke sa wpisy znajdujacych. Na GC nie spotkalem sie jeszcze ze zlosliwymi uwagami, komentarzami typu - "mogla by byc wieksza, slabo zaopatrzona i w ogole do kitu". Albo jest tylko wpis ze znalazl (ja to odbieram wlasnie jako informacje ze znajdujacy skrzynke uznal za slaba), albo klasyczne TFTC badz jakies mile slowa.
Niewiele na razie skrzynek z GC znalazlem ale mam juz pewne obserwacje. Sporo z nich to wylacznie pudelko i logbook, czasami nawet bez czegos do pisania. I takie skrzynki tez zbieraja mile wpisy, jakos to ludziom nie przeszkadza ze w srodku nie ma "skarbow".
Wniosek z tego taki - jesli chcesz miec co czytac i ogladac (a np w czeskich logbookach sporo roznych fajnych pieczatek) - zakladaj na GC. Jesli bawia Cie utarczki slowne, wojenki na wpisy do logu - dobrym miejscem na to jest OC.
EDIT
Pamietajmy ze serwis - OC czy GC czy inny sklada sie z dwoch zasadniczych czesci: bazy i systemu oraz ludzi ktorzy z tego korzystaja.
Baza i system na OC PL jest bardzo dobry i z kazdym dniem coraz lepszy, dochodza nowe funkcje, nowe mozliwosci - a ludzie, no coz - jestesmy jacy jestesmy