Kilka pytań laika - proszę o pomoc

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Piking
Nowy na forum
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Kilka pytań laika - proszę o pomoc

Post autor: Piking »

1. Mam telefon Samsung omnia z GPSem, ma on WM 6.1, jaki program do geocachingu byłby najlepszy, które polecacie(chciałbym aby był razem z mapą) ?

2. Zainstalowałem sobie takie coś jak NoniGPSPlot, testowaliście już go kiedyś? Co o nim sądzicie?

3. Chciałem dograć do powyższego programu mapę, mam takie coś: GPMapa Topo 2008. Da się ją jakoś przekonwertować?

4. Wpisując ręcznie lokalizację w BasicGps wyskakuje błąd o ustawieniach regionalnych(zamiast przecinka w systemie dziesiętnym ma być kropka), ustawiłem jak ma być i dalej to samo. Znacie ten problem?
Ostatnio zmieniony środa 12 sierpnia 2009, 14:16 przez Piking, łącznie zmieniany 1 raz.
kwieto
Forumator
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Re: Kilka pytań laika - proszę o pomoc

Post autor: kwieto »

Piking pisze:1. Mam telefon Samsung omnia z GPSem, ma on WM 6.1, jaki program do geocachingu byłby najlepszy, które polecacie(chciałbym aby był razem z mapą) ?
Tuż nad Twoim jest przyklejony wątek "soft wygooglowany w sieci".
Piking pisze:3. Chciałem dograć do powyższego programu mapę, mam takie coś: GPMapa Topo 2008. Da się ją jakoś przekonwertować?
Jeśli wydałeś pięć stówek na mapę, to rozumiem, że masz do niej soft lub odpowiednie urządzenie? :")
Piking pisze: 4. Wpisując ręcznie lokalizację w BasicGps wyskakuje błąd o ustawieniach regionalnych(zamiast kropki w systemie dziesiętnym ma być kropka), ustawiłem jak ma być i dalej to samo. Znacie ten problem?
Tzn. wstawiłeś kropkę zamiast przecinka, czy zmieniłeś ustawienia regionalne?
AFAIK przy wpisywaniu koordynatów zawsze używamy kropek (lub spacji lub znaków stopni, minut i sekund - zależnie od programu)
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]
Awatar użytkownika
Piking
Nowy na forum

Kurka, naprawdę bardzo mi pomogłeś, jeszcze może ktoś ma takie odpowiedzi na odwal się?????????
Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Podziękował;: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: marwaldor »

myśle, że tego softu nikt nie uzywa, dlatego zero odpowiedzi, a jeśli są to niestety w tonie kolegi kwieto...(mógłby oszczędzić sobie złośliwości)

jesli chodzi o mnie to uzywam Navitela jako czytnika map garminowskich z mapa UMPpcPL (mapa jest free)

oraz oziexplorera jako czytanika map skanowanych (zeskanowalem sobie kilka)

oba programy bardzo lubia pliki ze skrzynkami w formacie .wpt

pzdrw
Ostatnio zmieniony środa 12 sierpnia 2009, 09:57 przez marwaldor, łącznie zmieniany 1 raz.
zyr
Forumator
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: zyr »

Ale Kwieto ma rację.
ad 1. W kilku przynajmniej wątkach w dziale software są opisane różne programy.
ad 2. Nie mam, nie używałem, nie znam się.
ad 3. Jest to przede wszystkim mapa wektorowa a nie raster - http://aeguerre.free.fr/Public/PocketPC ... L/faqs.php - na podstawie tych informacji można wysnuć wniosek, że do programu z pktu 2. podczytywać można jedynie rastry. Do obsługi map w formacie garmina, są odpowiednie programy, o których również informacje są na forum, garmin mobile XT, i garmin que. Więcej na garniak.pl
ad 4. Program pisze, że powinna być kropka i wystarczy go słuchać. Bez problemu przyjął dane wpisywane w formacie N SS(st) MM.MMM
Problem z kropką i przecinkiem jest znany, ja mam w Win XP zmienione ustawienia regionalne z przecinka na kropkę i tyle. W telefonie wystarczyło kropkę wpisać nie zmieniając ustawień systemowych.
Awatar użytkownika
Piking
Nowy na forum

Ok, dzięki chłopaki, jakoś sobie dam radę, a co do tych kropek i przecinków to próbowałem już chyba wszystkich możliwości i dalej ten sam błąd
Ostatnio zmieniony środa 12 sierpnia 2009, 13:40 przez Piking, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Hern »

Piking pisze:Ok, dziki chBopaki, jako[ sobie dam rad, a co do tych kropek i przecinków to próbowaBem ju| chyba wszystkich mo|liwo[ci i dalej ten sam bBd
A może masz problem z kodowaniem ? Twój ostatni post jakby na to wskazuje ...
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...
Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Bas »

Piking pisze:co do tych kropek i przecinków to próbowaBem ju| chyba wszystkich mo|liwo[ci i dalej ten sam bBd
Moze wklej zrzut ekranu lub napisz co wpisujesz...
Awatar użytkownika
Piking
Nowy na forum

Sory, korzystałem z przeglądarki Skyfire na telefonie, a co do tego błędu to nadal to samo
Awatar użytkownika
Mider
Wyjadacz
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Mider »

Mam to samo. BasicGPS nie uruchamia się jeśli w ustawieniach regionalnych jest "," zamiast ".". Niestety nawet po zmianie, ręczne wpisanie kropki powoduje błąd. Jeśli natomiast wczytamy jakieś współrzędne a potem je zmodyfikuję, wszystko jest OK.
Innym błędem jest wczytywanie dużych plików GPX. Wczytuje się tylko pierwsze 20 rekordów. Z tego co wiem, jest to cecha ostatniej wersji programu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Piking
Nowy na forum

Mider pisze:Mam to samo. BasicGPS nie uruchamia się jeśli w ustawieniach regionalnych jest "," zamiast ".". Niestety nawet po zmianie, ręczne wpisanie kropki powoduje błąd. Jeśli natomiast wczytamy jakieś współrzędne a potem je zmodyfikuję, wszystko jest OK.
Dokładnie tak jak piszesz
Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Bas »

czyli przejscie w telefonie na jezyk ang. powinno problem rozwiazac, tak?
zyr
Forumator

Ja mam polski i WM 6.1, nie mam obu wymienionych problemów. Znaczy jeśli stosuję kropki. Keszy mam w tej chwili ponad 600 wgranych i działa.
Awatar użytkownika
Mider
Wyjadacz
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Mider »

A jaką masz wersję BasicGPS'a?
Obrazek
zyr
Forumator

plik oznaczony "b" z 25 czerwca, czyli niby najnowszą.
262.1 bodaj, rano sprawdzę. Mogę jakby co podesłać ten cab który u siebie mam zainstalowany.
ODPOWIEDZ