[windows mobile] software do geocachingu

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

zyr
Forumator
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

[windows mobile] software do geocachingu

Post autor: zyr »

Tak sobie testuję różne rozwiązania, i żeby później samemu wiedzieć to napiszę co zauważyłem :) Wszystkie opisane spostrzeżenia oparte na testowaniu "na sucho" i dość krótko. Może będę edytował później. Programy testowane na HTC Touch HD.

1. GPS Tuner ( http://www.gpstuner.com/5.4/ )- wersja 5.4 wg mnie nie nadaje się do geocachingu. Mapki świetnie obsługuje, bardzo łatwo się kalibruje, fajnie wyświetla. Czyta GPXy z OCPL. Ale... Dzieła masakrycznie wolno. Punkty wczytuje kilkanaście minut, a plik zawierał raptem 600 keszy. Mapa odświeża się powoli. Może to wina sprzętu, ale konsultowałem to ze snufferem Kefirem i ma podobne odczucia. Z tym, że jemu się program podoba :) Ale jako mapnik. Można dodawać zdjecia i komentarze słowne. W razie potrzeby wyświetlać mapki online. Dla mnie nieprzydatne.
Wersja 6, nowość - podobno jeszcze gorsza. Ale to nie moja opinia, bo nie sprawdzałem :) 5.4 wystarczająco mi się nie podobała.

2. BeeLineGPS (http://www.visualgps.net/BeelineGPS/default.htm) - fajna prosta aplikacja. Działa, czyta GPX GC, prowadzi do kesza pokazuje opis. Mam wersję testową 30 dniową. Ale płacić nie zamierzam, bo to samo mam w:

3. BasicGPS - (http://www.basicgps.co.uk/) - prosta, łatwa i przyjemna aplikacja. Ma kompas, czyta pliki GPX GC z naszymi skrzynkami, poprawnie wyświetla opisy , hinty i logi. Można podciągnąć online mapę google. Dodawać komentarze do znalezień. Zdecydowanie polecam, zwłaszcza że za friko. Jeszcze fajniej działa z GC.com, bo można łączyć się z wap.geocaching.com i od razu logować znalezienia.

4. Russa - aplikacja ciekawa, ładnie wyświetla mapy w formacie img (garmina), jednak trzeba trochę spędzić czasu nad przygotowaniem pojedynczego pliku w GPSmapEdit. Ale do przejścia. Z mapą Filipsa z keszami - naprawdę może być przydatnym programem. Nie udało mi się otworzyć w tej aplikacji opisu skrzynki, ale jeszcze popróbuje.

Podsumowanie:
Najbardziej przydatna wydaje się aplikacja BasicGPS, choć im dłużej się zastanawiam, tym bardziej wydaje mi się, że ręczny garmin + baza filipsa to najlepsze rozwiązanie. Ideałem byłoby gdyby baza filipsa mogła pobierać pozycję z wbudowanego GPSa i wyświetlać skrzynki najbliższe :)
Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Podziękował;: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: marwaldor »

jesli chcesz, przygotuje i podesle Ci mapke wybranego obszaru pod Russe z routingiem - zeby milej było testowac :)
zyr
Forumator

Dzięki, nie ma takiej potrzeby. Russa ciekawa, ale nie dla mnie, do nawigowania po drogach mam już program, teraz szukam takiego do obsługi keszy. Z ewentualnym wyświetlaniem mapy. Teraz próbuję tak przerobić plik loc, aby czytał opis i zdjęcia nie z sieci, ale z bazy filipsa.
Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Hern »

ZYR pisze:Dzięki, nie ma takiej potrzeby. Russa ciekawa, ale nie dla mnie, do nawigowania po drogach mam już program, teraz szukam takiego do obsługi keszy. Z ewentualnym wyświetlaniem mapy. Teraz próbuję tak przerobić plik loc, aby czytał opis i zdjęcia nie z sieci, ale z bazy filipsa.
Wtedy TMJ mógłby sie odwoływać do Bazy Filipsa. Mogłaby być taka opcja przy generowaniu plików LOC na stronce. W ustawieniach konta mamy pole do lokalizacji tej bazy ...
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...
zyr
Forumator

takie jest zamysł. Programów jest dużo więcej. W zasadzie większość pracuje na loc lub GPX
ODPOWIEDZ