WARS - wita Was

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Kontakt:

WARS - wita Was

Post autor: ted69 »

Mam pytanie - moze ktos wie, gdzie i jak znalesc rozklad jazdy wagonow sypialnych i kuszetek WARSu. Kiedys na ich stronie byla taka lista - teraz nic takiego nie znalazlem.
Dotarlem do TAKIEJ strony ale tamten plik zawiera "wyjatkowo dokladna" informacje
DODATKOWE POŁĄCZENIA WAGONAMI SYPIALNYMI ORAZ Z MIEJSCAMI DO LEŻENIA NA LATO 2009

Bielsko-Biała – Kołobrzeg (przez Katowice, Ostrów Wielkopolski, Poznań, Piłę)

Gdynia – Zakopane (przez Bydgoszcz, Toruń, Kraków)
Gdynia – Krynica (przez Bydgoszcz, Toruń, Łódź, Kraków, Nowy Sącz)
Gdynia – Bielsko-Biała (przez Bydgoszcz, Toruń, Łódź, Katowice)
..................
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Kontakt:

Post autor: picek »

niestety to jest chyba informacja "na telefon"...
Tak jak info czy są wagony rowerowe w danym skladzie. Bo wg netowego rozkladu praktycznie kazdy pociag ma mozliwosc a pozniej sie okazuje ze niekoniecznie.
Swoja droga jak na stronie pkp wejdziesz w rozklad jazdy i wyszukasz sobie polaczenie to tam jest chyba w "szczegolach" o wagonach sypialnych i moze o WARSach tez...
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Niestety - rozklad tez "poprawili". Moge ustawic Dalsze opcje - ale tam sa tylko "bezposredni z kuszeta' czy z sypialnym.
Konkretna sytuacja - polaczenie Bialystok - Wroclaw.
Jest cos takiego - o 20 z Bialego, wagon (do siedzenia) bezposredni do Wroclawia, ale ten wagon w Wawie przeczepiaja do skladu w ktorym jada i kuszety i sypialne. Ale to trzeba kombinowac by na to trafic. Dlatego szukam jakiegos spisu (jak byl kiedys) wagonow i pociagow z kuszetami czy sypialnymi.
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Znalazlem cennik w sieci - http://intercity.pl/pub/files/Przepisy_ ... scowki.pdf
Dzwonilem pzred chwila do informacji kolejowej - ceny kuszetek i sypialnych nie zmienily sie.

Przy okazji zdradze Wam sposob (nie 100% ale ze sporymi szansami powodzenia) na podrozowanie w luksusowych warunkach za niewielka doplata. Kuszety sa albo 6 osobowe albo 4 osobowe. Roznica w cenie tylko 10 zl (50/60) a technicznie wyglada to tak ze steward sklada srodkowe lozka w przedziale. Sposob polega na tym ze kupuje sie wlasnie miejsce w kuszecie 4 osobowej. Wiekszosc ludzi kupi "zwyczajna" kuszete - to znaczy taka Bc-6 wiec przedzial 4-osobowy pozostaje nieobsadzony. Oczywiscie, jesli bedzie duzo chetnych to kupia i te w 4 ale i tak bedzie wygodniej.
Sposob juz sprawdzony - kilka razy jechalem tak ze pozostale przedzialy byly obsadzone prawie w 100% a ja jechalem sam jeden :)
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Highlander »

Pomysł z kuszetą 4-osobową jest dobry tylko wtedy gdy ma się miejsca na dole. Przy złożonych środowych łóżkach wejście na górne jest dość karkołomne. Raz miałem taką sytuację że kupiłem sobie dół, ale przede mną stację wcześniej oba doły zajęły dwie babcie, które stwierdziły że na górę nie wejdą bo nie dadzą rady. Zlitowałem się nad nimi i rozłożyłem sobie jedno ze środkowych łóżek a z górnego zrobiłem sobie półkę bagażową ;)

Warto też zauważyć że za dopłatą 20zł względem kuszety można jechać wagonem sypialnym (kuszeta 6msc 50zł, kuszeta 4msc = 60zł, sypialny 3msc = 70zł), komfort dużo większy, a w cenie ręcznik, mydełko i woda mineralna!
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Maciej eŚ pisze: Warto też zauważyć że za dopłatą 20zł względem kuszety można jechać wagonem sypialnym (kuszeta 6msc 50zł, kuszeta 4msc = 60zł, sypialny 3msc = 70zł), komfort dużo większy, a w cenie ręcznik, mydełko i woda mineralna!
W sypialnym jak sie jedzie w trzy osoby i wszystkie chca siedziec - to strasznie ciasno. Dobry dla rodzinki ale z obcymi jedzie sie nieciekawie.
Jak mi teraz wyjdzie manewr z ta 4-osobowa kuszeta - pochwale sie za kilka dni
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Highlander
Forumator
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Highlander »

Osobiście nigdy się nie spotkałem z sytuacją, żeby ktoś chciał składać łóżka w sypialnym, a jeżdżę często (na trasach Gdańsk - Kraków/Katowice/Wrocław). Ale może to kwestia konkretnej relacji.

Powodzenia z kuszetą!
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Tak jak zakladalem - w obie strony bylem sam w przedziale. W pozostalych bylo po 4/5 osob.
Obrazek . Obrazek
ODPOWIEDZ