Ja pewne mam - miałem w ręku Mantę 60 oraz podobnych rozmiarów Akirę.
Sprzęt chodzi pod kontrolą Windows 5.0 CE - to daje dość duże pole manewru - można nagrywać inne programy ale na dwa sposoby:
- ingerencja w soft (odblokowywanie nawigacji software'owo - utrata gwarancji ale zyskujemy coś na wzór prawie w pełni funckjonalnego PDA)
- inne ominięcia (np. w Mancie wystarczy karta SD z katalogiem EKSPLORER.EXE) i już można szaleć

W Akirze trochę więcej zabawy ale też można.
Taka "odblokowana" nawigacja umożliwia nam wgrywanie innych programów nawigacyjnych, w tym świetnego i darmowego Garmina QUE (minus taki (w przypadku Garmina QUE), że trzeba forwardować i transponować sygnał GPSu bo w nawigacjach windowsowych obowiązuje inny system kodowania sygnału).
Plusy
+ gigant to cena - nawigacja o ekranie od 2,7" to wydatek od 200,00 PLN wzwyż
+ po odblokowaniu prawie pełna funkcjonalność PDA, możliwość dogrywania dodatkowego oprogramowania, w tym obsługi mutlimediów, innych programów nawigacyjnych, obsługi bazy filipsa

+ mały rozmiar, możliwość instalacji na rowerze, cena powoduje brak żalu z zagubionego sprzętu
+ na allegro dostać można mocowania rowerowe do popularnych modeli nawigacji
+ stosunkowo szybki fixing, szczególnie w Mantach/Akirach które korzystają z chipa Sirf Atlas,
+ stosunkowo długo działające baterie
Minusy
- nie każdy sprzęt da się odblokować (albo się da ale ja nie próbowałem), Garminy, TomTomy, Mio - chodzą na własnych systemach operacyjnych, nie dają możliwości wgrania alternatywnego oprogramowania.
- standardowe oprogramowanie w najtańszych modelach jest słabej jakości - zwykle okrojona Mapamap.
- nie wszystkie modele odblokujesz bez ingerencji w soft,
- przy ingerencji w soft utrata gwarancji (oczywiście można przywracać z backupu, ale nie przy każdej awarii nawigacji się to uda)
- przy ingerencji w soft można uśmiercić nawigację
Na co zwracać uwagę?
- jeśli chce się wgrywać dodatkowe oprogramowanie, należy przede wszystkim wyszukiwać sprzętu z systemem Windows Mobile - od wersji 5.0 CE w zwyż (nie w dół, bo starsze wersje nie mają pewnych funkcjonalności i bibliotek).
- pamiętać, że system WM nie jest gwarantem, że uda nam się odblokować, ale daje taką nadzieję.
- poszukać na necie informacji o możliwości odblokowania.
- trik z katalogiem EKSPLORER.EXE nie działa na każdej nawigacji wyposażonej w Windows Mobile.
Przy wszystkich działaniach prosi się o poszanowanie praw autorskich - oczywiście w portfel i duszę nie zaglądam.
To tak po krótce w temacie - może ktoś coś jeszcze dorzuci