Hmm, własnie jestem po zabawach tym programikiem i wyglada na to, że OZi zrobił się dużo ruchliwszy, pozycja z GPS-em na parapecie okna zmienia się dużo częściej niz poprzednio
Jutro pewnie połażę, ale wygląda na kolejny mały sukcesik...dzięki Wam Panowie
A już chciałem gps-a sprzedawać...uff, chyba się obejdzie
Jeszcze raz bardzo dziekuję.
Mam nadzieję, że kiedyś będę mógł się jakoś odwdzięczyć...
Witajcie serdecznie.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiadający OZIEGO, zechciałby przetestować jedną mapkę z rybnetu? Mapka mieści się tutaj: …/maps/poland/topo/Puszcza_Kampinoska_[c]
W moim pockecie nie chce się otworzyć i nie wiem co z tym zrobić:
Błąd: > image file not fund or could not be loaded <
Pliki przemielone przez Image To Ozf oczywiście znajdują się na karcie w pockecie.
Już dawno kupiłem tą mapkę w formie papierowej i nosiłem się z zamiarem oddania do skanowania a tu taki prezent na rybnecie. Niestety nie działa i nie wiem jak sobie z tym poradzić
Będę wdzięczny za każdą pomoc
Odpowiem Ci bez sprawdzania (juz kiedys z tym walczylem)
OZI nie lubi kropek w srodku nazwy pliku
1. Zamien nazwe pliku graficznego z puszcza.kampinoska_40k.ozfx3 na puszcza_kampinoska_40k.png
2. zamien tak samo nazwe pliku MAP
3. (WAZNE) w pliku MAP (to jest zwyczajny plik tekstowy) , trzecia linijka - zamien "." na "_" w nazwie pliku
Na moim serwerku juz poprawilem Obecny plik juz sie otwiera w Ozim (sprawdzilem)
kombinowałem wcześniej ze zmianą formatu i nazwy pliku ale coś musiałem spaskudzić. mylące jest to że wersja PC oziego otwiera mapy z "kropką" bez najmniejszego problemu.
ted69 pisze:Do tego potzrebne jest makro: ConvertOziWPTForPPC
W opcjach makra trzeba sobie ustawic adres, gdzie sie ma pliki HTML (np taki: \CF Card\Litwa\ ) - i to ladnie dziala.
Witaj Ted. Dzięki za wszystkie Twoje podpowiedzi. Bez Ciebie OC przynajmniej w naszych stronach nia miałby sensu.
Ad rem. Co należy zrobić z makrem o którym byłeś łaskaw napisać?
Dodaję, że OZIego używam na MIO P560.
Calineczka pisze:Panowie...pomocy
Łaziłem właśnie z Ozim w PDA po parku pchając wózek z dzieckiem i jestem zawiedziony. (...).mogłem przejśc nawet 60 kroków zanim zmieniły się dane współrzędnych. Dla mnie o wiele za mało...za rzadko uaktualniane. Mogę gdzieś to zmienić?Jak? Komunikacja z samym gps (...)
Witam
jako że miałem niedawno podobny problem, chociaż nie w Ozim a w innym programie, podpowiem: to NIE zależy od modułu. U mnie znalazłem w programie coś w stylu "odległość zaznaczana na drodze" i było tam chyba 40m, wpisałem 3m i mam "na żywo" zmieniane współrzędne po zrobieniu kilku kroków.
To najprawdopodobniej jest gdzieś w ustawieniach programu. Nie mam pocketa - nie sprawdzę, jak to jest w Ozim, ale to nie moduł "szwankuje" a oprogramowanie obsługujące.
Picek, ja nie musiałem bawić się w jakieś ustawienia w Ozim. Tu nie mam wątpliwości, wyraźnie pomogło wyłączenie STATIC NAVIGATION w moim Sirf StarIII, od tej pory zero problemów, czy to w Ozim, czy w TrekBuddy.
Moze byc tak, ze po czesci obydwaj macie racje.
SN wylacza sie w module gps, ale dany program moze opcje SN wlaczac i wylaczac z poziomu pocketa/urzadzenia. Jesli tak wlasnie bedzie nim sterowal, to efekt bedzie ten sam.
W SmartComGPS mam coś takiego jak "próbkowanie trasy", "trasa-przybliżenie" i "wpt przybliżenie". Po ustawieniu tego ostatniego z 30m na 3m i próbkowania trasy na 10m od razu da się szukać skrzynek z normalną dokładnością. Myślałem, że to to powoduje jakieś błędy także u Ciebie. Kończę OT na temat nie-oziego ;]
MieCz pisze:
Co należy zrobić z makrem o którym byłeś łaskaw napisać?
Dodaję, że OZIego używam na MIO P560.
Od jakiegos czasu moje makro przestalo byc potrzebne (kolega trojmiasto tak mnie zalatwil ). Po ustawieniu w swoim profilu na OC PL miejsca gdzie w telefonie czy pockecie przechowywana jest baza filipsa - pliki WPT generowane przez portal wygladaja dokladnie tak samo jak te po moim makrze.
A jesli ktos chce je instalowac, to trzeba je wgrac do katalogu gsak/Macros i pozniej w GSAKu najpierw zainstalowac a pozniej uruchomic.
ted69 pisze:
Od jakiegos czasu moje makro przestalo byc potrzebne (kolega trojmiasto tak mnie zalatwil ). Po ustawieniu w swoim profilu na OC PL miejsca gdzie w telefonie czy pockecie przechowywana jest baza filipsa - pliki WPT generowane przez portal wygladaja dokladnie tak samo jak te po moim makrze.
Nie ma za co .
Jeśli ktoś ma jakieś pytania co do sposobu konfiguracji tego w swoim profilu, proszę o kontakt.
Jest co prawda gorzej niż było, ale za to lepiej niż będzie.