ja coś takiego próbuję ogarnąć wraz z moim telefonem, w którym GPSa nie ma, ale znalazłem ciekawy programik Szwędraczek się nazywa [więcej info na stronie programu]. Choć jeszcze nie rozkminiłem jak ten program działa w terenie, to w chwili wolnego mam zamiar to uczynić. Oczywiście mapki trzeba będzie samemu przygotować, ale to nie jest większy problem.shchenka pisze:moduł BT
EDIT:
szybkie info co to jest ten programik, ze stronki:
Szwędraczek jest zestawem dwóch aplikacji, które z telefonu komórkowego oraz odbiornika GPS i komputera tworzą w pełni funkcjonalny zestaw do nawigacji satelitarnej. Szwędraczek nie jest kolejnym programem z myślą tylko o kierowcach, lecz przeznaczony jest dla każdej osoby, która gdzieś chce się przemieścić. Idealnie sprawdzi się przy zwiedzaniu nowego miasta, na wycieczce w górach, przy przemierzaniu bezdroży, na żaglówce lub w samolocie. Użytkownik sam przygotowuje za pomocą aplikacji stacjonarnej i później wybiera w telefonie mapy, które go interesują. Dużą zaletą jest to, że program operuje mapami bitmapowymi a nie wektorowymi. Dla obszaru Polski zdobycie cyfrowej mapy topograficznej jest bardzo trudne. Każdy doświadczony turysta doceni to, że dzięki Szwędraczkowi będzie mógł mieć przy sobie zawsze swoje ulubione mapy.