[googlemaps] KLM na stronie WWW

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 81 razy
Kontakt:

[googlemaps] KLM na stronie WWW

Post autor: filips »

cześć,
pytanie z googlemapsa:
czy da się w jakiś prosty sposób osadzić na stronie www mapkę z naniesionym np śladem/punktami z pliku KLM (czy innego XML'a. np GPXa)? Jest plugin do wordpressa który używa geoblog, ale to kobyła. A mi potrzebny jest jakiś prostszy sposób.

?
bebe
Stały bywalec
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Kontakt:

Re: [googlemaps] KLM na stronie WWW

Post autor: bebe »

filips pisze:czy da się w jakiś prosty sposób osadzić na stronie www mapkę z naniesionym np śladem/punktami z pliku KLM (czy innego XML'a. np GPXa)?
Da się.

Sposób najprostszy: Google Maps łyka plik KML w polu wyszukiwania. Trzeba spreparować linka, np.

Kod: Zaznacz cały

http://maps.google.com/maps?f=q&hl=pl&q=http:%2F%2Fb4.net.pl%2Fcokolwiek.kml&ie=UTF8&z=16
następnie zrobić iframe z onym linkiem i powinno być ok. Piszę "powinno", bo wymyśliłem tą metodę po 5 minutach z googlem i nie wiem, czy zadziała. :) Daj znać, czy zadziała. :]
filips pisze:Jest plugin do wordpressa który używa geoblog, ale to kobyła. A mi potrzebny jest jakiś prostszy sposób.
Plugin z wordpressa zawiera kombajn do obsługi gazyliona formatów. Jeśli masz czas i chęci, możesz "grepić źródła" :) i znaleźć fragment odpowiedzialny za zamianę KML'a na wypreparowany iframe z gógielmapą, nie powinno być tego dużo. Problemem jest tylko ogarnąć to wszystko na raz rozumem, bo plugin korzysta z rozmaitych bibliotek, parsera XML, a sam kod jest umiarkowanie przejrzysty.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
filips
Forumator
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 81 razy
Kontakt:

Post autor: filips »

iframe powinno działać, bo niby czemu nie - sprawdzę. Choć myślałem o jakimś bardziej eleganckim rozwiązaniu...

Plugin do WP to istotnie kombajn, dlatego szukałem czegoś lżejszego.

Dzięki i pozdro,
F
ODPOWIEDZ