miplo

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Bas »

ZYR pisze:Trzeba tylko namówić użytkowników :)
Taaak, raz juz dali sie nabic w butelke... Byla jakas inicjatywa (calkiem niedawno na Garniaku ktos agitowal), ale nie wypalila i nie jest to dziwne, bo ludzie sa zrazeni. Zreszta to normalna praktyka: otwieramy serwis, darmowy, zglaszajcie swoje typy/teksty piosenek/inne, a gdy baza danych urosnie -> dostep jest platny. Juz to przerobilem poza miplo.

Jezeli jestem legalnym uzytkownikiem AM i moge korzystac z punktow, ktore za darmo inni zglaszaja, to wszystko jest OK, ale jesli nadal jestem legalnym uzytkownikiem AM i nie mam aktualnej mapy, to juz z miplo korzystac nie moge... wiec nie jest to produkt dla legalnych uzytkownikow AM, a jedynie dla wybranej ich czesci i to nie jest w porzadku. Nikt nie ma pretensji do uzytkownikow AM - w kazdym razie ja nie mam. Efekt jest taki, ze nie mozesz korzystac z wlasnych punktow, ktore tam zglosiles, o ile nie masz waznej "polisy".

OT:
AM mam wazne jeszcze przez rok, wiec nie szukajcie ukrytych tresci 8)
Ostatnio zmieniony piątek 22 sierpnia 2008, 10:28 przez Bas, łącznie zmieniany 2 razy.
kwieto
Forumator
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: kwieto »

ZYR pisze:Punkty do Automapy wprowadzają użytkownicy - w czasach poi mobilne - było to darmowe, obecnie - miplo jest również darmowe - ale dla właścicieli legalnej wersji automapy - skoro nie popieramy i nie używamy oprogramowania pirackiego - nie widzę tu problemu.
Legalność jest tu najmniejszym problemem.
Bardziej chodzi o to, że skorzystać z bazy mogą tylko i wyłącznie posiadacze Automapy. Ja natomiast jestem właścicielem (jak najbardziej legalnego) TomToma oraz Garmina, i do żadnego z tych programów/urządzeń nie mogę wgrać punktów z Miplo.

Nie byłoby to problemem (rozumiem, że serwis "firmowy" nie jest zainteresowany dostarczaniem punktów dla konkurencji), gdyby nie to, że Miplo to w dużym stopniu baza pochodząca z darmowego serwisu mobilne.net , do którego punkty dodawali właściciele różnych programów.
Przejęcie bazy wraz z zablokowaniem możliwości korzystania z punktów przez tych użytkowników budzi moje wątpliwości etyczne...
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

No wlasnie - ja mam podobnie - calkowicie legalny Ozi (w wersji na PC i pocketa), tez na ten stary darmowy kiedys wrzucalem jakies punkty. Teraz widze sporo punktow ktorych nazwy zaczynaja sie na "tedxx" - ale moge je sobie tylko poogladac na ekranie.
Obrazek . Obrazek
zyr
Forumator
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: zyr »

Znaleźć punkty nie jest problemem:
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=2638

Wystarczy chcieć.

Może nam się nie podobać, że za dostęp do miplo ktoś chce pieniędzy (w takiej czy innej formie) Punkty które były w bazie przez przejściem na formę płatną są dostępne, więc nie ma co marudzić. Bodajże na PDA Clubie, między innymi, przed przejściem na miplo, była informacja, że dostęp dla niezarejestrowanych użytkowników będzie zamknięty, był więc czas na ściągnięcie potrzebnych punktów.
W regulaminie poi mobilne było jak wół napisane (mały co prawda, ale zawsze), o prawach autorskich itp. Więc wszystko odbyło się legalnie.
Nie ma czym się denerwować. Gratulować pomysłu autorom mobilne.net trzeba.
Co do wykorzystanie poi z automapy dla TomToma - to nie rozumiem problemu. Ja też nie mogę wykorzystać pracy użytkowników konkurencyjnego sprzętu, ale jest to dla mnie zrozumiałe.
kwieto
Forumator

Bas pisze:Jezeli jestem legalnym uzytkownikiem AM i moge korzystac z punktow, ktore za darmo inni zglaszaja, to wszystko jest OK, ale jesli nadal jestem legalnym uzytkownikiem AM i nie mam aktualnej mapy, to juz z miplo korzystac nie moge...
No więc to jest najbardziej dwuznaczne.
Ciekawostka: nie mam i nigdy nie miałem Automapy. Mimo to miałem konto na www.mobilne.net i zostało ono przeniesione do Miplo. Mogę więc społecznościowo dodawać nowe punkty i tak dalej, natomiast nigdy nie będzie mi dane z tych punktów skorzystać... i to jest nie fair.

Zwracam też uwagę, że dodawanie punktów nie przekłada się na żadne korzyści dla użytkownika. Niby są "Miplomile", ale pełnią one jedynie funkcję statystyczną - Kowalski, poza satysfakcją, że ma więcej naliczonych "mil" od Nowaka, nie odnosi z tego tytułu żadnych korzyści.

To już wolę zapłacić jakiemuś serwisowi (np. SCDB.info) i mieć gwarancję, że ściągnę sobie punkty w dowolnym formacie jakiego tylko sobie zażyczę.
A dodawanie punktów jest premiowane - np. przedłużeniem subskrypcji czy nawet dożywotnim darmowym kontem.
Dzięki temu np. liczba fotoradarów w Polsce jest niemal taka sama w Miplo i na SCDB - choć przypuszczam, że SCDB odwiedza o wiele mniej osób z naszego kraju.

Podkreślam - nie neguję pomysłu na "usługę dodaną" a jedynie sposób jej wdrożenia.
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
zyr
Forumator
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: zyr »

Troszkę z przekory się nie zgodzę.
Punkty sprzed ery płatnej mogłeś ściągnąć. Teraz możesz dodawać społecznie i z nich nie korzystać. Ale nie musisz. Gdzie tu problem?
kwieto
Forumator

ZYR pisze:Punkty które były w bazie przez przejściem na formę płatną są dostępne
Tylko dlatego, że zostało to wymuszone na prowadzących serwis, między innymi przez użytkowników PDAclubu. Również dostępność punktów jest zapewniona dzięki dobrej woli PDAclubu (tam są one "zdeponowane"), bo prowadzący Miplo nie zadbali o miejsce na własnym serwerze, które by było przeznaczone na ten cel.
kwieto
Forumator

ZYR pisze:Troszkę z przekory się nie zgodzę.
Punkty sprzed ery płatnej mogłeś ściągnąć. Teraz możesz dodawać społecznie i z nich nie korzystać. Ale nie musisz. Gdzie tu problem?
Jak wyżej - to że mogę ściągnąć punkty nie jest zasługą właścicieli Miplo, ale dość dużej gromady wkurzonych użytkowników, którzy byli gotowi prowadzących Miplo zlinczować, jeśli tamci by tego nie zrobili.
A pierwotnie nie chcieli...

Po prostu nie podoba mi się serwis, u którego podstaw leży "dymanie" użytkowników.
Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Hern »

kwieto pisze:
Bas pisze:Jezeli jestem legalnym uzytkownikiem AM i moge korzystac z punktow, ktore za darmo inni zglaszaja, to wszystko jest OK, ale jesli nadal jestem legalnym uzytkownikiem AM i nie mam aktualnej mapy, to juz z miplo korzystac nie moge...
No więc to jest najbardziej dwuznaczne.
Ciekawostka: nie mam i nigdy nie miałem Automapy. Mimo to miałem konto na www.mobilne.net i zostało ono przeniesione do Miplo. Mogę więc społecznościowo dodawać nowe punkty i tak dalej, natomiast nigdy nie będzie mi dane z tych punktów skorzystać... i to jest nie fair.
.
Nie przesadzaj. NIKT Cię przecież nie zmusza do wpisywania punktów. Jeśli nie chcesz tam konta, możesz je usunąć.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...
Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Bas »

dajcie spokoj...
Tyle juz na ten temat napisano i nadal sie pisze. Nie zmienimy tego, a spierac sie o przegrana z gory sprawe nie ma co...
Jak sie wkurze, to siade i ten format rozpracuje - chocby dla wlasnej satysfakcji. No, chyba ze kupie kiedys NUVI, czy innego Oregona, to bedzie wymierna korzysc 8)
Tak, domyslam sie. Udostepnienie takiej bazy pewnie jest nielegalne i scigane prawem ;)

OT:
Pamietacie Janosika? Zabieral bogatym i dawal sobie, bo... byl biedny 8)

Jesli juz widze jakies rozwiazanie, to z bazy w PDAClub stworzyc serwis POI i udostepnic wszystkim w rozsadnych formatach lub chocby csv. Bylaby baza dla wszystkich, a zalozyciel (PDAClub) bylby wiarygodny. Poki sa sa lokalne inicjatywy, wiec jest to rozproszone...
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Bas pisze: Tak, domyslam sie. Udostepnienie takiej bazy pewnie jest nielegalne i scigane prawem ;)
Dokladnie - nawet linkowanie do ich bazy jest zabronione
2. Użytkownik nie ma prawa:
* linkować, konwertować, publikować: baz danych, map, danych geograficznych oraz wszystkich innych danych dostępnych za pośrednictwem Usług i/lub Produktów;
* rozkodowywać, dekompilować, deasemblować lub modyfikować oprogramowania zwartego w Produkcie;
No to teraz ciekawe jak by prawnicy zareagowali na skarge MIPLO ze na OCPL publikujemy ICH dane czyli wspolrzedne naszych skrzynek :lol:

EDIT
Nie jest to do konca absurdalny pomysl - jak sie popatrzy na jakas skrzynka z OCPL zarejestrowana na MIPLO
Obrazek
to zupelnie nie widac skad to sie wzielo - zadnego odsylacza do naszego serwisu, ani slowa na temat autora/wlasciciela skrzynki - pelne zlodziejstwo. Ale w druga strone - PLAC !!
Do czego zmierzam ? wlasnie do tego zeby postawic warunek - albo nasze skrzynki tam notowane beda mialy odsylacz na nasz serwer, serwis - albo WARA od naszych skrzynek.
Wedlug mnie - opis ogolny dzialo Geocaching
Zabawa w Geocaching, polega na znajdowaniu "skarbów", ukrytych przez innych graczy. Paczki te są ukryte w bardzo przemyślany sposób i nieraz bardzo trudno je odnaleźć, choć stoimy od nich o krok, czasami znalezienie jednej paczki daje nam wskazówki dotyczące następnej , ukrytej w okolicy. Myślicie, że to proste? Więc spróbujcie sami... Wystarczy zalogować się np. na stronie www.opencaching.pl ; www.gpsgames.org lub www.geocaching.com Oczywiście jest możliwość, schowania przez nas paczki a inni niech się męczą. Znalezione skarby możecie zachować dla siebie. Ale pamiętajcie aby pozostawić coś od siebie, dla innych.
jest niewystarczajacy.
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Hern »

Właśnie znalezienie takiego punktu prawie na "moim" kurhanie, zaowocowało przeczytaniem opisu kategorii i.. wyjściem na właściwą stronę. Było to niecałe 2 miesiące temu i szczepionki już nie pomagają ;-)
Pomysł, by POI naszych skrzynek na miplo zawierały adres strony i pewne dane nie jest zły i być może da się zrealizować. Wprawdzie tam punkty wpisują userki, ale są moderatorzy kategorii, którzy POI dopuszczają do publikacji. Potrzebne byłoby jakieś w miarę stanowcze pismo do nich od naszej RR.
Tak BTW ... dane skrzynek są wybitnie NASZE, nie ich ....
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...
Awatar użytkownika
soosa
Wyjadacz
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: soosa »

ja tak szybko swoje trzy grosze - baza cache'ingowa na miplo jest nieaktualna, kalkuluję, że w około 20% - problemem są skrzynki które już nie istnieją.
Przyznam się, że również nie rozumiem społecznościowego charakteru bazy i komercyjnego sposobu jej rozprowadzania.
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

soosa pisze: baza cache'ingowa na miplo jest nieaktualna, kalkuluję, że w około 20% - problemem są skrzynki które już nie istnieją.
Sa tez inne kawiatki - np skrzynka http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=1402
Zmienilem lokalizacje bo pozmienialo sie tam sporo - a na miplo widac te skrzynke w OBU lokalizacjach, pod ta sama nazwa :)
Przy jednej ze skrzynek 3po3 sa tez problemy bo w roznych miejscach sieci jest z roznymi wspolrzednymi i juz kilka osob reklamowalo ze nie moze jej znalesc.
Zastanawiam sie czy taka reklama geocachingu to na pewno jest reklama. Wiem ze sa osoby ktore tak do nas trafily - ale ile osob sie "nacielo" wlasnie przez takie nieautoryzowane dane.
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
soosa
Wyjadacz
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: soosa »

dodatkowym moim zarzutem jest mulenie automapy - "testowałem" kilka wersji AM - najbardziej odpowiadała mi 4.2. Jeśli chodzi o Miplo - z racji inności mojej wersji AM, miałem tylko możliwość testowania "wyciągu" z bazy Miplo - szybkość pracy AM drastycznie spadała - jest to szczególnie dziwne na moim sprzęcie - nie chcę opływać w och achy nad nim, ale ma procesor intela, z najwyższym swojego czasu taktowaniem i jedną z najwyższych swojego czasu wydajnością - nie spotkało mnie dotychczas to z żadnym innym programem.
Z drugiej strony nie dołączałem do żadnego z pozostałych programów tak dużej bazy punktów. Ale baza pointów w Garminie XT (wtedy QUE) też była spora i nawet symptomów spowolnienia nie ma.
W mojej ocenie - Automapa - nawigacja tak (choć też ma błędy na trasach krajowych), geocaching nie. Uzupełnienie Miplo - tak, ale tylko o wybrane kategorie - wszystkie nie, fotoradary we wszystkich kategoriach też nie, geocaching - w ogóle poza klasyfikacją.
Szczęśliwcy co mają inne niż garminowskie urządzonka, mają cień nadziei - większość urządzeń jest na ukrytym systemie Windows Mobile - trochę lektury stron o odpowiedniej tematyce, plus trochę samozaparcia, a można użyć innych aplikacji - QUE czy Ozi'ego.
ODPOWIEDZ