Fotozagadki krajowe
Moderator: Moderatorzy
- elektronika
- Wyjadacz
- Podziękował;: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
- Kontakt:
Bardzo ciekawa historia wiaze sie z rzezba psa, wystajaca z elewacji kamienicy umiejscowionej przy zbiegu ulic Sw. Trójcy oraz Okopowej.
Pod koniec XIX stulecia okolice wyzej wspomnianych arterii wygladaly zupelnie inaczej - dominujacy element stanowily nie zniwelowane jeszcze waly obronne. W pobliskiej chacie, mocno zniszczonej uplywem czasu, mieszkal samotny staruszek w towarzystwie oddanego psa. Katastrofa budowlana jaka stala sie udzialem rudery przysypala zwalami gruzu jedynego mieszkanca.
Wierny pies z wielkim poswieceniem uczestniczyl w akcji ratunkowej. Rozgrzebujac sterty desek i kamieni dzielny czworonóg uratowal zycie wlascicielowi, sam natomiast przegral walke z wyczerpaniem. Pies padl martwy poruszajac serca gdanszczan bedacych swiadkami dramatycznych wydarzen.
Więcej ciekawostek: http://www.mlyniec.gda.pl/~emsu/gdansk/ ... iekawostki
W kamienicy zbudowanej w bliskim sasiedztwie zdarzenia utrwalono historie bohaterskiego psa - do dzisiaj na przechodniów z pewnej wysokosci zerka najprawdziwszy przyjaciel czlowieka.
Moge teraz ja?
Pod koniec XIX stulecia okolice wyzej wspomnianych arterii wygladaly zupelnie inaczej - dominujacy element stanowily nie zniwelowane jeszcze waly obronne. W pobliskiej chacie, mocno zniszczonej uplywem czasu, mieszkal samotny staruszek w towarzystwie oddanego psa. Katastrofa budowlana jaka stala sie udzialem rudery przysypala zwalami gruzu jedynego mieszkanca.
Wierny pies z wielkim poswieceniem uczestniczyl w akcji ratunkowej. Rozgrzebujac sterty desek i kamieni dzielny czworonóg uratowal zycie wlascicielowi, sam natomiast przegral walke z wyczerpaniem. Pies padl martwy poruszajac serca gdanszczan bedacych swiadkami dramatycznych wydarzen.
Więcej ciekawostek: http://www.mlyniec.gda.pl/~emsu/gdansk/ ... iekawostki
W kamienicy zbudowanej w bliskim sasiedztwie zdarzenia utrwalono historie bohaterskiego psa - do dzisiaj na przechodniów z pewnej wysokosci zerka najprawdziwszy przyjaciel czlowieka.
Moge teraz ja?
Trzy najgrozniejsze na swiecie sytuacje to: programista z lutownica, sprzetowiec z kompilatorem i uzytkownik z pomyslami.
- elektronika
- Wyjadacz
- Kontakt:
Profesor google się kłania i wyobraźnia. Chociaż widziałem to na żywo to nie skojarzyłem wcześniej. I ja mam zagadke:

Gdzie znajduje się ta płaskorzeźba (nazwa budynku, co to za budynek, ulica, porpzednia i obecna funkcja budynku)
Podpowiedź: Przy budynku jest skrzynka
Powinno być łatwe.
Gdzie znajduje się ta płaskorzeźba (nazwa budynku, co to za budynek, ulica, porpzednia i obecna funkcja budynku)
Podpowiedź: Przy budynku jest skrzynka
Powinno być łatwe.
Trzy najgrozniejsze na swiecie sytuacje to: programista z lutownica, sprzetowiec z kompilatorem i uzytkownik z pomyslami.
- elektronika
- Wyjadacz
- Kontakt:
- ted69
- Forumator
- Podziękował;: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
- Kontakt:
Wroclaw, ul Wisniowa

wieza cisnien
chociaz to Krzyki a ja mieszkalem kolo mostu Szczytnickiego - ale kojarze
EDIT - teraz zdaje sie to restauracja

wieza cisnien
chociaz to Krzyki a ja mieszkalem kolo mostu Szczytnickiego - ale kojarze
EDIT - teraz zdaje sie to restauracja
Ostatnio zmieniony wtorek 01 lipca 2008, 17:32 przez ted69, łącznie zmieniany 1 raz.
- elektronika
- Wyjadacz
- Kontakt:
- elektronika
- Wyjadacz
- Kontakt: