GSAK

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Bas »

kwieto pisze:chyba mój problem ze skrzynkami dotyczył bazy z GC...
Po wgraniu wersji "czystej" pliku problemy ze znikającą bazą się skończyły

makra dla OC, prawdopodobnie dość skutecznie rozwalają plik z GC
Myslisz, ze makra OC rozwalaja plik z GC? W ktorym miejscu?
U mnie podstawowa baza jest OC. Skrzynek z GC jest kilkaset, a tych, ktore sa TYLKO w GC ok. polowe mniej (swoja droga ciekawe, czy GSAK umialby je odsiac??).
Dobrze byloby miec skrzynki z obu systemow razem. Moze eksportowac bazy poprzez GPX ze skrzynek na GC do OC? Jest ich (w Polsce przynajmniej) o wiele mniej...
@Ted: moze podaj link do strony z makrami w pierwszym poscie, ktory otwiera ten watek? Bedzie latwiej tym, ktorzy zajrza tu pierwszy raz.

A tak w ogole to bardzo podobaja mi sie te makra i mysle, ze czas najwyzszy, zebyscie wypili po chlodnym piwie. Dziekuje :)
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Bas pisze: Skrzynek z GC jest kilkaset, a tych, ktore sa TYLKO w GC ok. polowe mniej (swoja droga ciekawe, czy GSAK umialby je odsiac??).
O ile pamietam, jest makro ktore porownuje skrzynki wg wspolrzednych - i odrzuca podwojne.
@Ted: moze podaj link do strony z makrami w pierwszym poscie, ktory otwiera ten watek? Bedzie latwiej tym, ktorzy zajrza tu pierwszy raz.
Melduje wykonanie zadania :lol:
==================
Znalazlem cos takiego
RemoveDups 3.6 Kai Team 2007-06-23 Remove Waypoints with Duplicate Coordinates
trzebbaby go dokladnie poogladac :)
Ostatnio zmieniony czwartek 22 maja 2008, 10:36 przez ted69, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Forumator

Jeszcze do tego nie dotarlem ;)
Ostatnio ucieszylem sie z mozliwosci odsiania logow powyzej ilosci x. Do statystyk warto miec komplet danych, ale na wycieczce woel miec odsiana baze. Hmmm, wlasciwie baze wolalbym miec zawsze kompletna, ale wtedy plik gpx na wyjsciu bedzie duuuzo wiekszy, wiec to taki kompromis na wyjazdy.
kwieto
Forumator
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: kwieto »

Bas pisze:Myslisz, ze makra OC rozwalaja plik z GC? W ktorym miejscu?
Logi nie powinny sprawiać problemu, podstawowe komplikacje to zapewne makro do przypisania skrzynkom z OC właściwych ID (skrzynki z GC już takie ID mają)
Drugi problematyczny parametr to czyszczenie opisów skrzynek, o których skądinąd wiem, że mogą powodować problemy w Colorado. Co prawda wygląda na to, że najnowszy firmware je zlikwidował, ale teraz z kolei makro które pewne problemy likwidowało, może je zacząć je tworzyć :")

Bas pisze: U mnie podstawowa baza jest OC. Skrzynek z GC jest kilkaset, a tych, ktore sa TYLKO w GC ok. polowe mniej (swoja droga ciekawe, czy GSAK umialby je odsiac??).
Bardzo prosto - kody skrzynek z OC mają na początku OP, a z GC - GC.

Wystarczy że wyfiltrujesz skrzynki o kodach zaczynających się od GC (lub OP) i wszystko.
Bas pisze: Moze eksportowac bazy poprzez GPX ze skrzynek na GC do OC?
To znaczy? Masz na myśli wrzucenie pliku gpx do wspólnej bazy ze skrzynkami OC wewnątrz GSAK?
Bas pisze: A tak w ogole to bartdzo podobaj mi sie te makra i mysle, ze czas najwyzszy, zebyscie wypili po chlodnym piwie. Dziekuje :)
Podziękował
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]
Awatar użytkownika
Bas
Forumator

kwieto pisze:Masz na myśli wrzucenie pliku gpx do wspólnej bazy ze skrzynkami OC wewnątrz GSAK?
Baza OC jest ogromna, a baza GC mala (dla Polski). Moze w bazie GC zrobic co trzeba, eksportowac ja do GPX i wczytac do bazy OC?
Po dolaczeniu nowych skrzynek w OC mozna skasowac skrzynki z GC i po uaktualnieniu makarami danych znowu importowac baze GC przygotowana wczesniej?
kwieto pisze:Bardzo prosto - kody skrzynek z OC mają na początku OP, a z GC - GC. Wystarczy że wyfiltrujesz skrzynki o kodach zaczynających się od GC (lub OP) i wszystko
Nie o to chodzi.
Sa skrzynki zarejestrowane w obydwu serwisach. Trzeba odsiac duplikaty (te same wspolrzedne skrzynek), a nie wszystkie skrzynki z danego serwisu.
ted69 pisze:RemoveDups...
trzebbaby go dokladnie poogladac
Tak, to chyba bedzie to.
kwieto
Forumator

Bas pisze: Baza OC jest ogromna, a baza GC mala (dla Polski). Moze w bazie GC zrobic co trzeba, eksportowac ja do GPX i wczytac do bazy OC?
Po dolaczeniu nowych skrzynek w OC mozna skasowac skrzynki z GC i po uaktualnieniu makarami danych znowu importowac baze GC przygotowana wczesniej?
Dużo roboty...
I to za każdym razem powtarzalnej.
Póki nie ma sensownego rozwiązania na aktualizację bazy (de facto teraz polega to na zastąpieniu wszystkich starszych plików skrzynek nowszymi), IMO jest za dużo babrania się, jeśli np. tuż przed wyjazdem chcesz sobie zaktualizować tylko skrzynki z danego regionu.
Bas pisze: Nie o to chodzi.
Sa skrzynki zarejestrowane w obydwu serwisach. Trzeba odsiac duplikaty (te same wspolrzedne skrzynek), a nie wszystkie skrzynki z danego serwisu.
A.
To makro podane przez Teda powinno załatwić sprawę.
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
kwieto
Forumator

Wspomniane wyżej makro działa (254 zduplikowane skrzynki), problem w tym, że... usuwa ono skrzynki według zasady "starszeństwa".

Czyli po przejściu maka nie wiadomo czy skasował on skrzynkę z GC czy z OC

Obecnie (kazałem zachować starsze) mam 414 skrzynek z GC (mówię o aktywnych) zamiast 500. czyli między 1/3 a 1/2 wszystkich zduplikowanych skrzynek została usunięta z GC, w przypadku reszty wycięte zostały kody OC.

Tak się zastanawiam, jak to przerobić, nie wiem czy da się kazać wyciąć skrzynki z początkiem "GC" (skoro baza z OC jest większa, to powinna mieć wyższy priorytet(?)).
Może należałoby sprawdzać dodatkowo logi i zostawiać tę, której ostatni log jest młodszy (mamy wtedy bardziej aktualne informacje o ew. kłopotach ze skrzynką)
Awatar użytkownika
Bas
Forumator

Dla mnie baza w OC ma wyzszy priorytet. Skasowalbym w duplikatach skrzynki z GC bez wzgledu na date ostatniego wpisu ;)
(jeszcze do tego makra nie zagladalem...)
angelo
Wyjadacz
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: angelo »

...
Ostatnio zmieniony sobota 11 lipca 2009, 21:42 przez angelo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bas
Forumator

angelo pisze:do uruchomienia oczywiście w powershellu
Oczywiscie.
Oczywiscie kazdy juz ma zainstalowany PowerShell, a co najwazniejsze dla kazdego jest oczywiste z czym sie PowerShell je. Z tak oczywistym warunkiem jak odpowiedni sytem operacyjny i obecnosc SP2 oczywiscie.
Oj, Angelo Angelo...
angelo
Wyjadacz

...
Ostatnio zmieniony sobota 11 lipca 2009, 21:42 przez angelo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

W poniedzialek, po dluuuuuugim weekendzie - wystawie kolejna paczke GPXow :)
Obrazek . Obrazek
angelo
Wyjadacz

...
Ostatnio zmieniony sobota 11 lipca 2009, 21:43 przez angelo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

angelo pisze:W wyexportowanym pliku GPX nie widzę różnic między skrzynką którą zaznaczył poprawnie jako znalezioną, a taką której nie rozpoznał...
A mozesz podac przyklad (najlpiej nr dziesietnie) dwoch skrzynek znalezionych przez Ciebie ale roznie traktowanych przez GSAKa ?
Obrazek . Obrazek
angelo
Wyjadacz

...
Ostatnio zmieniony sobota 11 lipca 2009, 21:43 przez angelo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ