W pliku DBF - pole CACHEID jest ppolem typu Character (8 znakow) wiec literki moglyby byc ale to - wedlug mnie - nie ma znaczenia, ma to byc pole unikalne, wg niego baza jest indeksowana, wg niego sa wykonywane rozne przeszukiwania, wiec spokojnie moze byc w postaci dziesietnej a nie szesnastkowej.kwieto pisze: Nie jestem pewny, czy ID skrzynki dopuszcza wartości literowe. Zwróć uwagę, że wszystkie ID są w systemie dziesiętnym, nawet te w plikach z GC
GSAK
Moderator: Moderatorzy
- ted69
- Forumator
- Podziękował;: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
- Kontakt:
- Bas
- Forumator
- Podziękował;: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
download_all_GPX_from_OCPL.vbskwieto pisze:które makra?
Krzaczki_logi.gsk
LoadFromOC_2.gsk
LogCache.gsk
Ted1.gsk
Uzupelnienie_CacheID_z_OCPL.gsk
Zamiana_krzaczkow_w_opisach.gsk
Myslalem o kodzie DEC skrzynki, np.:kwieto pisze:Nie jestem pewny, czy ID skrzynki dopuszcza wartości literowe
http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=251
To chyba rzeczywiscie bez znaczenia, bo i tak mozna eksportowac sobie taki gpx jaki sie tylko chce

Skorzystalem z Twojego makra. Najpierw pobralem cala baze (makrem), a pozniej przepuscilem ja przez wszystkie makra (wymienione na poczatku postu). Tak sie teraz zastanawiam, ze moze zrobilem za duzo?kwieto pisze:Masz dwa wyjścia:
1. Zainstalować makro "setHTML" ze strony GSAK:
2. Przepuścić bazę przez moje makro "Zamiana_krzaczkow_w_opisach"
Druga opcja jest o tyle skuteczniejsza...
... obawiam się, że wtedy niestety trzeba usunąć całe formatowanie, tudzież po prostu "wyciąć" emotikony.
Lepiej chyba usunac cale formatowanie i emotikony, ale to subiektywna opinia - inni moga ich potrzebowac.
W plikach gpx (z GC) od Teda sa informacje o obrazkach, ale w opisach sa adresy do www, a nie wzgledne, wiec nie wiem, czy np. Colorado ma taki myk, ze na wszelki wypadek sprawdza, czy w ogole ma plik o takiej nazwie w swoim folderze (byloby pieknie).kwieto pisze:Nie miałem styczności z plikiem GPX zawierającym informacje o zdjęciach...
Chyba przyjrze sie temu dokladniej, ale na przykladzie SmartGPX, bo Colorado nie mam

- ted69
- Forumator
- Kontakt:
W GSAKu, w podgladzie opisu skrzynki (to co standardowo ma sie w dolnej polowie ekranu - jest odsylacz do foto gallery - ale na sztywno wbity jest adres na geocaching.com - pewnie mozna to jakos zmienic, ja na razie sie tym nie bawilem.Bas pisze: W plikach gpx (z GC) od Teda sa informacje o obrazkach, ale w opisach sa adresy do www, a nie wzgledne, wiec nie wiem, czy np. Colorado ma taki myk, ze na wszelki wypadek sprawdza, czy w ogole ma plik o takiej nazwie w swoim folderze (byloby pieknie).
Chyba przyjrze sie temu dokladniej, ale na przykladzie SmartGPX, bo Colorado nie mam
-
- Forumator
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Hmmm... możesz mi podesłać gpx ze skrzynką, w której zostały krzaki? Chodzi mi o plik PRZED importem do GSAK.Bas pisze:Skorzystalem z Twojego makra.
Dziwne, bo akurat wszelkie "quoty" (cudzysłowie) powinny zniknąć, nie wiem czemu makro zignorowało akurat ten jeden?
Jakbyś jeszcze zobaczył gdzieś tego typu "kwiatki" daj znać, a ja poprawię makro.
No i przygotuję drugą wersję, likwidującą emoty i formatowanie tekstu (uprzedzam - nie będzie boldów czy innych takich). Jak zobaczysz jeszcze jakieś znaczniki do usunięcia, również daj znać.
BTW, jeśli uruchomiłeś to: Uzupelnienie_CacheID_z_OCPL.gsk , to nie musisz uruchamiać makra Ted1.gsk - oba robią dokładnie to samo.
W jakiej kolejności uruchamiałeś makra?
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]
- Bas
- Forumator
Kolejnosci nie pamietamkwieto pisze:możesz mi podesłać gpx ze skrzynką, w której zostały krzaki? Chodzi mi o plik PRZED importem do GSAK...
No i przygotuję drugą wersję, likwidującą emoty i formatowanie tekstu (uprzedzam - nie będzie boldów czy innych takich). Jak zobaczysz jeszcze jakieś znaczniki do usunięcia, również daj znać.
W jakiej kolejności uruchamiałeś makra?

Pobiore jeszcze raz cala baze i przepuszcze przez makra...
Wspomniany plik gpx: http://tceglinski.neostrada.pl/942.gpx
Wersja "plain text" bylaby super!
O potencjalnych kwiatkach oczywiscie napisze...
-
- Forumator
Spróbuj, bo u mnie ta skrzynka pojawia się prawidłowo...Bas pisze:Pobiore jeszcze raz cala baze i przepuszcze przez makra...
Tyle że ja nie importowałem skrzynek wg makra Teda, tylko ręcznie, ściągając pliki po 500 sztuk - może tu leży gdzieś problem (tylko nie bardzo wiem jaki)?
Pokombinuję, w każdym razie do wersji "płaskiej" muszę mieć info jak wyglądają wszelkie znaczniki które trzeba wyrzucić (oraz jak wygląda tekst w nich zawarty). Pewnie i tak nie da się wszystkiego załatwić za pierwszym podejściem, ale zawsze byłoby miło zrobić jak najwięcej za jednym zamachem.Bas pisze: Wersja "plain text" bylaby super!
O potencjalnych kwiatkach oczywiscie napisze...
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
- ted69
- Forumator
- Kontakt:
Sciagajac skrzynki moim makrem masz ten plus, ze pozniej masz dla kazdej skrzynki osobno pliki GPX i mozna testowac do woli. Minusem jest czas - trwa to dluzej niz sciaganie po 500 szt.kwieto pisze: Tyle że ja nie importowałem skrzynek wg makra Teda, tylko ręcznie, ściągając pliki po 500 sztuk - może tu leży gdzieś problem (tylko nie bardzo wiem jaki)?
-
- Forumator
Zastanawiam się tylko, dlaczego niektóre skrzynki zostały pominięte przez następne makro.ted69 pisze:Sciagajac skrzynki moim makrem masz ten plus, ze pozniej masz dla kazdej skrzynki osobno pliki GPX i mozna testowac do woli. Minusem jest czas - trwa to dluzej niz sciaganie po 500 szt.
Może GSAK nie zaimportował jeszcze wszystkich, kiedy zostało ono uruchomione?
Nie wiem czy taka sytuacja jest w ogóle wykonalna?
- ted69
- Forumator
- Kontakt:
Ciekawe - a moze zrob taki test, wywal wszystkie dane z bazy, zaimportuj z tego katalogu gdzie byly sciagane GPXy i zapusc jeszcze raz swoje makra - powinno usunac wszystkie "krzaczki"kwieto pisze:Zastanawiam się tylko, dlaczego niektóre skrzynki zostały pominięte przez następne makro.ted69 pisze:Sciagajac skrzynki moim makrem masz ten plus, ze pozniej masz dla kazdej skrzynki osobno pliki GPX i mozna testowac do woli. Minusem jest czas - trwa to dluzej niz sciaganie po 500 szt.
Może GSAK nie zaimportował jeszcze wszystkich, kiedy zostało ono uruchomione?
Nie wiem czy taka sytuacja jest w ogóle wykonalna?
- Bas
- Forumator
Hmmm, napotkalem problem z aktualizacja bazy.
Sciagnalem makrem wszystkie pliki gpx jeszcze raz, ale program wysypuje sie przy probie wczytania. Inne kombinacje tez zawodza.
Zglaszane sa rzne komunikaty, np. taki ze plik gpx taki, a taki jest w uzyciu. Spakowalem je do zipa i dalem archiwum do wczytania - tez sie wysypal.
Jak aktualizujecie baze?
Hmmm, chyba nadszedl czas przeczytac manual
Sciagnalem makrem wszystkie pliki gpx jeszcze raz, ale program wysypuje sie przy probie wczytania. Inne kombinacje tez zawodza.
Zglaszane sa rzne komunikaty, np. taki ze plik gpx taki, a taki jest w uzyciu. Spakowalem je do zipa i dalem archiwum do wczytania - tez sie wysypal.
Jak aktualizujecie baze?

- ted69
- Forumator
- Kontakt:
Wczoraj, testujac makro nie mialem takich przygod. Wyglada na to ze otwiera plik do czytania i nie zamyka. Powinno pomoc zamkniecie GSAKa i uruchomienie go do nowa i wtedy wczytac od poczatku.Bas pisze:Hmmm, napotkalem problem z aktualizacja bazy.
Jak aktualizujecie baze?
- Bas
- Forumator
Nieee, takie rzeczy robilem kilka razyted69 pisze:Powinno pomoc zamkniecie GSAKa i uruchomienie go do nowa i wtedy wczytac od poczatku.

Nawet zdesperowany skasowalem caly folder i wstawilem z kopii zapasowej - nic nie pomoglo.
Re-sync?
A nowe skrzynki jak wczytywac?
Tak, zeby nie wczytywac calosci od poczatku...
- soosa
- Wyjadacz
- Podziękował;: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
dobra... fajnie i świetnie, ale mam jedno pytanie (nie znalazłem tutaj dotychczas odpowiedzi) - czy i jak GSAK może odfiltrować ZNALEZIONE przeze mnie skrzynki? owszem, jest filtr wyszukujący mnie po nicku, i tyle. Zlicza tylko skrzynki założone przeze mnie. Niekoniecznie interesuje mnie odfajczanie każdej znalezionej skrzynki ręcznie. Nie chcę też stosować żadnych masowych zmian (jeśli są) gdyż mam też wystawione komentarze o porażce, nie znalezieniu skrzynki.