InfoNarzędzia dla geokeszera

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
sp2ong
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Toruń

Post autor: sp2ong » sobota 16 lutego 2008, 15:50

Blad napewno jest wynikajacy z przeliczania wspolrzednych z jednego ukladu do drugiego i wydawalo mi sie ze owszem AM uzywa 1992 wewnetrznie ale np w menu jest opcja "Pokaz punkt GPS" i nalezy podac wspolrzedne ddmmss czyli stopnie minuty sekundy a wspolrzedne w ukladzie 1992 wygladaja w innym formacie niz ten ktory prosi AM wprowadzic
Waldek
OpenGeoInfo -Serwis informacyjny o Geocaching OC PL http://info.opencaching.pl

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 16 lutego 2008, 15:58

sp2ong pisze:Blad napewno jest wynikajacy z przeliczania wspolrzednych z jednego ukladu do drugiego
chyba nie...
Przy konwersji do uam naszych skrzynek, ktora kiedys zrobilem, skrzynki byly w tych samych miejscach - bez takich przesuniec jak na zdjeciach ciut wyzej.

Obrazek
(z lewej AM, z prawej MapSource)

Wklejalem kiedys (na starym forum) istotny cytat... - moze go znajde..

Awatar użytkownika
sp2ong
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Toruń

Post autor: sp2ong » sobota 16 lutego 2008, 17:13

Chyba uzytkownicy powinni zapytac supportu AM w jakim ukladzie wspolrzednych nalezy podawc wspolrzedne punktu w opcji"Pokaz Punkt GPS" gdzie nalezy podac wspolrzedne punktu i wyjasni cala sprawe bo temat wraca jak bumerang zwlaszcza to samo pytanie dotyczy formularza na stronie automapy http://www.automapa.com.pl/default.asp?pg=MI&lng=PL
Waldek
OpenGeoInfo -Serwis informacyjny o Geocaching OC PL http://info.opencaching.pl

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » sobota 16 lutego 2008, 17:46

Nigdy nie zdarzył mi się problem ze złym wyświetlaniem punktów wprowadzanych do automapy, a korzystam z kolejnych wersji od 3lat.

Jedyny problem to brak możliwości wyświetlenia i wprowadzenia punktu w formacie dd mm.mmm. I tyle.

Pojawiła się ciekawa możliwość bezpośredniego generowania pliku .uam z tekstowego (niestety też w formacie ddmmss.ss)

Nie ma znaczenia układ 1992, zaszyty w programie, bo transformacja z 1992 do WGS jest "prosta" oba układy bazują na tej samej elipsoidzie krasowskiego i żadnych błędów być nie powinno.

korzystałem ostatnio z konwersji z pliku tekstowego do uam, a potem uam zamieniłem na gpx. Z tego co wiem nie ma znaczących błędów, a zrobiłem to przy przeliczaniu punktów do gry terenowej-polref, więc błędy by się pojawiły, a sprawdziłem na kilkunastu punktach - żadnych będów nie ma.

Także wydaje mi się, że błędy o których piszecie, mogły pojawić się z powodu błędnego zaokrąglenia w excelu, lub prozaicznego błędu ludzkiego.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 01 marca 2008, 19:11

Przy okazji aktualizacji bazy Filipsa (poprzez rsync) na karcie w pewnym momencie pojawiaja sie bledy - dzieje sie tak po kilkunastu aktualizacjach.
Formatuje wtedy karte -> odtwarzam dane z backupu -> znowu moge dane aktualizowac. Poczatkowo aktualizacje przebiegaja bezblednie, a pozniej zaczynaja wystepowac problemy z dostepem do pliku (a to obrazek, a to html - plikow nie da sie recznie skasowac mimo zmian atrybutow) i rsync zglasza to (i kontunuuje prace).

Testowalem na dwoch czytnikach kart i na 3 roznych kartach - problem wystepuje.

Nie ma natomiast zadnych problemow z aktualizacja danych na twardym dysku.

Zauwazyliscie cos podobnego?

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » sobota 01 marca 2008, 19:23

mi sie to też zdarzyło raz czy dwa. Bladego nie mam pojęcia dlaczego. Bez formatowania za drugim razem idzie ok.

Natomiast zaczyna mnie przerażać ilość miejsca wykorzystywanego przez baze na karcie

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » sobota 01 marca 2008, 20:16

ZYR pisze: Natomiast zaczyna mnie przerażać ilość miejsca wykorzystywanego przez baze na karcie
Pomysl co sie bedzie dzialo jesienia :)
A takich problemow jak opisujecie jeszcze nie obserwowalem.
Po ilu synchronizacjach bazy zacszynaja wystepowac takie objawy ?
Kilkunastu, kiludziesieciu, powyzej 100 ?
Obrazek . Obrazek

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: starypatyk » sobota 01 marca 2008, 21:22

Bas pisze:Przy okazji aktualizacji bazy Filipsa (poprzez rsync) na karcie w pewnym momencie pojawiaja sie bledy - dzieje sie tak po kilkunastu aktualizacjach.
Formatuje wtedy karte -> odtwarzam dane z backupu -> znowu moge dane aktualizowac. Poczatkowo aktualizacje przebiegaja bezblednie, a pozniej zaczynaja wystepowac problemy z dostepem do pliku (a to obrazek, a to html - plikow nie da sie recznie skasowac mimo zmian atrybutow) i rsync zglasza to (i kontunuuje prace).

Testowalem na dwoch czytnikach kart i na 3 roznych kartach - problem wystepuje.

Nie ma natomiast zadnych problemow z aktualizacja danych na twardym dysku.

Zauwazyliscie cos podobnego?
O! Regularnie mam coś takiego u siebie. Do tej pory byłem prawie pewien, że to jakiś problem z moim czytnikiem, ale teraz to myślę, że problem musi tkwić gdzieś indziej.

Zauważyłem też, że problem pojawia się znacznie rzadziej (ale nie ustępuje całkowicie), jeżeli aktualizację karty wykonuję "z dwutaktu", tzn. najpierw robię rsync ze strony filipsa na twardy dysk, a potem rsync z twardego dysku na kartę.

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » sobota 01 marca 2008, 21:54

Kolo 20 razy robilem upgrade bazy i ani razu nie mialem takich przygod.
Karta CF 1 GB - czytnik to przejsciowka PCMCIA.
Obrazek . Obrazek

Dziku

Post autor: Dziku » sobota 01 marca 2008, 22:10

Bas pisze:Przy okazji aktualizacji bazy Filipsa (poprzez rsync) na karcie w pewnym momencie pojawiaja sie bledy(...)
Zauwazyliscie cos podobnego?
starypatyk pisze:O! Regularnie mam coś takiego u siebie. Do tej pory byłem prawie pewien, że to jakiś problem z moim czytnikiem(...)
Mam dokładnie tak samo. Na 3 różnych czytnikach.
Jak zgrywam aktualizuje bazę na twardy dysk i dopiero zgrywam na kartę - problemu nie ma. I też myślałem, że to coś z moimi kartami lub czytnikami...

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 01 marca 2008, 22:11

starypatyk pisze:O! Regularnie mam coś takiego u siebie. Do tej pory byłem prawie pewien, że to jakiś problem z moim czytnikiem...

...problem pojawia się znacznie rzadziej (ale nie ustępuje całkowicie), jeżeli aktualizację karty wykonuję "z dwutaktu"...
Tez myslalem, ze tylko u mnie, ale po sprawdzeniu kart i zmianie czytnika...

Wina lezy po stronie kart... ?

Na twardym dysku - bez problemu
Na pen drivie (patrzylem na 2) - bez problemu

Karty stwarzaja problemy. System plikow i duza ilosc plikow w jednym katalogu? To moglby sprawdzic jedynie Filips ;)
W katalogu obr jest ponad 6500 plikow, ale chyba czesciej wysypuja sie html (2800). Html z kolei sa czesciej aktualizowane.
Czy jest w rsync raportowanie bledow? Jakis komunikat na koncu ilu plikow nie udalo sie zsynchronizowac? Ogladajac migotki w czasie aktualizacji nie sposob tego zarejestrowac.

Wielkosc bazy (pen drive/karta) - 105 MB, a z uwzglednieniem wielkosci klastra 162MB. O klastrach byla mowa juz wczesniej...
Baza... musi byc duza ;)

Awatar użytkownika
Mugin
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: czwartek 28 lutego 2008, 10:02
Lokalizacja: Wawa

Post autor: Mugin » sobota 01 marca 2008, 22:21

Panie i Panowie karta 128 M max 256 i zero problemów z obsługą mnogości plików oraz "0" błędów. Poza tym dużo szybciej się aktualizuje.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=193][img]http://www.opencaching.pl/statpics/193.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Artix
Stały bywalec
Posty: 145
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: WaWa

Post autor: Artix » sobota 01 marca 2008, 22:30

Mam karte 128 mb baze aktualizuje 2 razy w tygodniu na karte, co prawda bez zdjec bo nie mam pojecia jak foty sciagnac, opisy mam uciete, ale o ile ktos rozpoczynajac opis skrzynki zaczyna wlasnie od miejsca ukrycia to moge choc przeczytac :D calosc bazy ponad 3 tys skrzynek to 849 kb :D
[img]http://img486.imageshack.us/img486/2261/forumc1insieme34uo.gif[/img][img]http://www.opencaching.pl/statpics/1056.jpg[/img][img]http://img263.imageshack.us/img263/654/robalqi0.gif[/img]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 01 marca 2008, 22:43

Artix pisze:co prawda bez zdjec bo nie mam pojecia jak foty sciagnac, opisy mam uciete... 3 tys skrzynek to 849 kb :D
Zeby pobrac fotki trzeba zmienic bat (podejrzyj w Notatniku- opis w pliku). 3000 tych plikow nie powinny Ci zajac 900 kB - zobacz ile miejsca zajmowalby jeden plik... Moze 8,49 MB ? Az tak obcina opisy?
U mnie pliki html zajmuja 12,5 MB (z uwzglednieniem rozmiaru klastra 17 MB).

Karta: SD i mini SD z adapterem w zewnetrznym czytniku (pod USB). Moze CF sa bardziej odporne? (Radek tez ma chyba baze na CF, tak?)

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: starypatyk » sobota 01 marca 2008, 22:49

Bas pisze:Karta: SD i mini SD z adapterem w zewnetrznym czytniku (pod USB). Moze CF sa bardziej odporne? (Radek tez ma chyba baze na CF, tak?)
U mnie też problemy pojawiają się na karcie SD, nie próbowałem z kartami CF...

ODPOWIEDZ