InfoNarzędzia dla geokeszera

Wszystko co bazy dotyczy, pytania, wątpliwości, sprzęt itp...

Moderator: Moderatorzy

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » sobota 09 lutego 2008, 16:33

Nie bardzo mam czas aby to sprawdzić, ale czy nie dałoby się zmienić loc w gpx w GPSBabel?
Nie wiem jakie informacje zawiera loc, być może za mało aby tak wytworzony gpx był wystarczający sla softu, ale może warto sprawdzić?

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » sobota 09 lutego 2008, 16:38

Inna sprawa (a moze ta sama), ze juz sam system plikow na karcie nie sprzyja magazynowaniu kilku tysiecy plikow w jednym folderze.
Prawda, choć można sformatować karciochę pamięciochy z odpowiednio małym klastrem (tzn ciut większej wielkości niż ma pojedynczy plik) i wtedy miejsce na karcie się nie marnuje.
Faktycznie gpx generowany np przez Filipa, już po samej wielkości wydaje się okrojony.
To prawda, w pliku GPX można umieścić chyba wszystkie informacje, u mnie jest tylko to co się wyświetla w gps.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 09 lutego 2008, 16:41

sp2ong pisze:faktycznie moze SmartPGX moglby importowac LOC file
Moze sie uda :-)
W srodku loc pobieranego z serwisu niewiele jest informacji o samej skrzynce, np.:

<waypoint>
<name id="GC18GZQ"><![CDATA[Karsibor by Teddy-Teufel]]></name>
<coord lat="53.8552" lon="14.283617"/>
<type>Geocache</type>
<link text="Cache Details">http://www.geocaching.com/seek/cache_de ... 8GZQ</link>
</waypoint>

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 09 lutego 2008, 16:54

filips pisze:można sformatować karciochę pamięciochy z odpowiednio małym klastrem (tzn ciut większej wielkości niż ma pojedynczy plik) i wtedy miejsce na karcie się nie marnuje.
W tym sek, ze nie chodzi o miejsce. Klastry i tak sa male, wiec zysk chyba nie bylby zbyt duzy. Pliki html w bazie maja gl. 4-8 kB, standardowy rozmiar klastra dla kart 1-2GB to 4kB, wiec chyba raczej trzeba zwiekszyc wielkosc - w kazdym razie lepiej, zeby caly plik zmiescil sie tam (tak, jak mowisz). Wtedy powinna poprawic sie wydajnosc. Patrzylem kiedys na znacznie wieksze klastry w NTFS (pod katem plikow video - montaz nieliniowy, wiec pliki ogromne), ale jakiegos ogromnego przyspieszenia nie zauwazylem. Moze przy potrzebie czestego zapisu/odczytu ma to wieksze korzysci...

Widze, ze przy bardzo duzej ilosci plikow dostep do danych na karcie jest utrudniony - kiedys wrzucilem cala baze Filipsa (fotki tez) na karte i odczyt tych informacji byl bardzo wolny (przejscia miedzy kolejnymi plikami html). Po wyrzuceniu bazy (ponad 8 tysiecy plikow) przegladanie innych plikow html, w zupelnie innych folderach odbywa sie szybciej.
To raczej wina N80, choc oczywiscie odczytanie (DIR) folderu, ktory ma kilka tysiecy plikow MUSI trwac, a N80 chyba tak wlasnie robi...

Awatar użytkownika
Artix
Stały bywalec
Posty: 145
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: WaWa

Post autor: Artix » poniedziałek 11 lutego 2008, 09:24

Zapakowałem ostatnio całą baze skrzynek do Garmina Nuvi350 przez POI loadera, super sprawa w czasie jazdy pokazuje mi kierunki do skrzynek i odległości do nich, prawie jak w taxi kiedy wybiera się najblizszego klienta. Po kliknięciu w skrzynke mam opis i tu zaczyna sie problem, o ile ktos na początku zrobił opis skrzynki to jest OK, jeśli najpierw zamieścił historię terenu a potem opis skrzynki to już tego nie mam, bo liczba znaków jest ograniczona do wielkości ekranu choć mam funkcje przewijania go. Tak czy siak, nie dało by się zamieszczać całego opisu ? Dwa ideał by był jak by jeszcze choć spojlak w postaci foty można było też zamieścić. Czasem na podstawie koordów spokojnie można odszukać skrzynki, czasem jednak jest to nie wykonalna.
[img]http://img486.imageshack.us/img486/2261/forumc1insieme34uo.gif[/img][img]http://www.opencaching.pl/statpics/1056.jpg[/img][img]http://img263.imageshack.us/img263/654/robalqi0.gif[/img]

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Post autor: filips » poniedziałek 11 lutego 2008, 14:46

Artix pisze:Po kliknięciu w skrzynke mam opis i tu zaczyna sie problem, o ile ktos na początku zrobił opis skrzynki to jest OK, jeśli najpierw zamieścił historię terenu a potem opis skrzynki to już tego nie mam, bo liczba znaków jest ograniczona do wielkości ekranu choć mam funkcje przewijania go. Tak czy siak, nie dało by się zamieszczać całego opisu ?
Ok, mogę zamieścić cały opis, choć chyba w innym pliku, bo:
- do "ręcznych" garminów wchodzi i tak pierwszych kilkadziesiąt znaków
- przy całym opisie (czasem dość rozwiniętym) - objętość pliku wzrośnie - jak sądzę - kilka(naście) razy.

Wieczorem sprawdzę.

Fotki chyba trzeba by inaczej jakoś dołączać. Nie mam wiedzy w tym temacie niestety...

Awatar użytkownika
Artix
Stały bywalec
Posty: 145
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: WaWa

Post autor: Artix » poniedziałek 11 lutego 2008, 15:12

Ok, bardzo dziękuje:lol:

ale kurcze jak to zabrzmiało do "ręcznych" garminów jak bym miał co najmniej stacjonarny:lol:
[img]http://img486.imageshack.us/img486/2261/forumc1insieme34uo.gif[/img][img]http://www.opencaching.pl/statpics/1056.jpg[/img][img]http://img263.imageshack.us/img263/654/robalqi0.gif[/img]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » poniedziałek 11 lutego 2008, 18:11

filips pisze:
Artix pisze:... a potem opis skrzynki to już tego nie mam, bo liczba znaków jest ograniczona do wielkości ekranu
Fotki chyba trzeba by inaczej jakoś dołączać.
Nie wiem jakie mozliwosci ma Nuvi350...
Nie ma ograniczenia co do wielkosci opisu? Moze warto to sprawdzic przed dalszymi dzialaniami (do 2048 znakow?).
Fotki w bazie Filipsa sa z calego OC. Sa spiete plikami html - bez nich nie sposob dotrzec do wlasciwego zdjecia.
Nuvi350 czyta html? Pewnie nie [img]images/smiles/icon_sad.gif"%20alt="Sad[/img]
Moze przenumerowac fotki w formacie "OP xxxx-1.jpg" (i numer kolejny dla nastepnych obrazkow). Tylko jak pozniej szybko wyluskac te pozadane z folderu z kilkoma tysiacami innych? Html bylby tu idealny... Jest w przegladarce zdjec jakis filtr?

Mylpka
Nowy na forum
Posty: 11
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Mylpka » piątek 15 lutego 2008, 20:29

Nie wiedziałem, gdzie o to zapytać, nie chciałem zakładać nowego temtu, więc pytam tutaj: chcę założyć skrzynkę, mam AutoMapę i zauważyłem, że używa ona innego formatu GPS niż WSG-84. Aby założyć nową skrzynkę muszę podać koordynaty w tym formacie. Czy jest coś takiego, jak konwertery formatów GPS? Tak, abym mógł wpisać format Automapowy i dostać WSG-84. Będe wdzieczny za podpowiedź.

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » piątek 15 lutego 2008, 21:37

Mylpka pisze:mam AutoMapę...
Czy jest coś takiego, jak konwertery formatów GPS? Tak, abym mógł wpisać format Automapowy i dostać WSG-84.
Jesli masz AM w wersji 3.x, to mozna skorzystac z programu, ktory konwertuje punkty z AM (w formacie uam) do gpx, a przy okazji z ukladu 1992 na WGS84:
[url=http://m_dutkiewicz.republika.pl/uam2gpx.zip]http://m_dutkiewicz.republika.pl/uam2gpx.zip[/url]

Jesli masz AM w wersji 4.x, to chyba nie ma programu takiego typu (inny niz uam format plikow), ale mozna skorzystac z programu Transform lub pliku w Excelu (i ta opcja bedzie dobra do pojedynczych przeliczen) - jest na stronie:
http://zadorski.loonar.pl/gps/index.htm

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » piątek 15 lutego 2008, 21:45

Ja mam wersje AM 3,7 i wspolrzedne wyswietla mi dokladnie takie same jak w oziExplorerze. Nigdzie nie znalazlem w AM opisu jaki to format - ale cyferki sie zgadzaja
Obrazek . Obrazek

Mylpka
Nowy na forum
Posty: 11
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Mylpka » piątek 15 lutego 2008, 21:53

Wielkie dzięki Bas! Pomogło. Oczywiście wciskam przycisk "Piwo":-)

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » piątek 15 lutego 2008, 23:26

Mylpka pisze:Wielkie dzięki Bas! Pomogło. Oczywiście wciskam przycisk "Piwo":-)
Dzieki za piwo. Tak teraz zerkam jeszcze raz i chyba jedynie sluszna jest wersja 1 (dla AM v 3.x), bo w programach/Excelu trzeba chyba wprowadzac wspolrzedne w ksztalcie np. 645148 i 282535. Wazne, ze dziala ;-)
ted68 pisze:Ja mam wersje AM 3,7 i wspolrzedne wyswietla mi...
Nigdzie nie znalazlem w AM opisu jaki to format - ale cyferki sie zgadzaja
Zerknalem na te same wspolrzedne wpisane z MapSource (WGS84) do AutoMapy (uklad 1992) - jest odchylenie, choc byc moze dlatego, ze nie ma pelnej dokladnosci miejsc po przecinku...(?)
(na zrzucie dane z czterech naroznikow Polski + centrum)

Obrazek

wiec w takim razie z danymi idealnie zgodnymi, choc juz nie geocaching ;-)

Obrazek

Awatar użytkownika
sp2ong
Forumator
Posty: 2199
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Toruń

Post autor: sp2ong » sobota 16 lutego 2008, 13:40

Mylpka pisze:Nie wiedziałem, gdzie o to zapytać, nie chciałem zakładać nowego temtu, więc pytam tutaj: chcę założyć skrzynkę, mam AutoMapę i zauważyłem, że używa ona innego formatu GPS niż WSG-84. Aby założyć nową skrzynkę muszę podać koordynaty w tym formacie. Czy jest coś takiego, jak konwertery formatów GPS? Tak, abym mógł wpisać format Automapowy i dostać WSG-84. Będe wdzieczny za podpowiedź.
Automapa przechowuje współrzędne w pliku UAM w formacie układu 1992 ale wyświetla je na mapie w WGS84 więc jeśli zaznaczysz punkt na mapie w AM czyli dodasz POI i później obejrzysz jego własności to będziesz miał współrzędne punktu w WGS84 tyle ze w formacie:

Stopnie Minuty Sekundy (gdzie sekundy są w układzie dziesiętnym)
np 52° 38' 0.695''

Natomiast wprowadzanie współrzędnych w OC PL masz w formacie:

Stopnie i następnie Minuty i sekundy sa w formacie np 52° 38.695'

wiec dane z AM należy minuty przekonwertować na format tzn wartość z w naszym przykładzie 38+0.695 = 38.695 i masz gotowe dane do OC PL

Po drugie warto uzywajac takich systemow jak AM itpzastosowac procedure usredniania wspolrzednych opisanych TUTAJ metoda pierwsza.

Przy okazji moze komus przyda sie:

Przykład przeliczania współrzędnych:

* Weźmy np. współrzędną: 50 ° 36 ' 28 ” (stopnie-minuty-sekundy)
1. Należy ilość minut podzielić przez 60
36 minut = 36/60 = 0.6 stopnia
2. Ilość sekund podzielić przez 3600
28 sekund = 28/3600 = 0.0078 stopnia
3. Dodając to co otrzymaliśmy powyżej do ilości stopni otrzymujemy:
50 ° + 0.60 ° + 0.0078 ° = 50.60777
* Po zaokrągleniu do 2 miejsc po przecinku dostajemy wartość: 50.61
Waldek
OpenGeoInfo -Serwis informacyjny o Geocaching OC PL http://info.opencaching.pl

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: Bas » sobota 16 lutego 2008, 15:28

sp2ong pisze:jeśli zaznaczysz punkt na mapie w AM czyli dodasz POI i później obejrzysz jego własności to będziesz miał współrzędne punktu w WGS84
Gdyby tak bylo, to na zdjeciach, ktore umiescilem ciut wyzej punkty powinny byc w tym samym miejscu (ew. znacznie blizej) - wstawialem je wlasnie wg takiej metody.

No, i nie jestem przekonany (choc moze i tak jest?) do takiej filozofii, zeby wspolrzedne punktow trzymac w bazie w ukladzie 1992, na potrzeby mapy konwertowac je do WGS84, a po ewentualnej edycji znowu konwertowac do 1992. To jednak znacznie wiecej niz tylko format prezentowanych danych.

Musze tu poszperac w szpargalach, bo sam juz nie wiem jak jest... a dobrze byloby wiedziec ;-)

ODPOWIEDZ