Apka do keszowania mapakeszy.pl (windows,ios,android)

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

PanciK.
Nowy na forum
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Apka do keszowania mapakeszy.pl (windows,ios,android)

Post autor: PanciK. »

Ilu keszerów tyle sposobów na keszowanie 😅
Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Podziękował;: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: ronja »

PanciK. pisze: poniedziałek 01 czerwca 2026, 11:35 Ilu keszerów tyle sposobów na keszowanie 😅
Tylko po co je ułatwiać i promować?
Obrazek Obrazek
PanciK.
Nowy na forum

Prawda jest taka, że ludzie i tak będą keszować jak chcą i żadna apka czy funkcja tego nie zmieni. W tym przypadku po prostu staram się ułatwić zabawę w grupie a dobra zabawa to chyba podstawa keszowania :)
Awatar użytkownika
ronja
Forumator

Nie łącz dobrej zabawy z oszukiwaniem, nie ta platforma.
Obrazek Obrazek
PanciK.
Nowy na forum

Jeśli ktoś faktycznie oszukuje w keszowaniu to przede wszystkim oszukuje siebie, bo to zerowa przyjemność logować skrzynkę, której się nie znalazło. Wypad to narzędzie do ułatwiania planowania wyjazdu w większej ekipie a jak tego ludzie będą używać to nie wnikam, bo oszukiwać można równie dobrze z poziomu mapy na oc :wink:
Awatar użytkownika
ronja
Forumator

Streszczę sens moich wpisów: po co to wspierać? Do tej pory kumple łączyli się w team i razem zapylali w krzaki. Niektóre wyprawy chodzą dzisiaj jak dawne legendy :)
Obrazek Obrazek
PanciK.
Nowy na forum

Wleciał kolejny update aplikacji!
- poprawki w jasnym motywie
- poprawiony czas "logowania później"
- poprawione wyszukiwanie po ID na mapie
- no i najwięcej zmian dotyczy trybu offline, poprawiłem zaciąganie danych o keszach, dodałem odpowiedni liczniki, poprawiłem zaciąganie kafelek tak żeby dla każdego kesza były wszystkie kafelki mapy od średniego przybliżenia do najbliższego. Poprawiłem działanie szczegółowego widoku kesza w trybie offline, na minimapie dodałem odległość do skrzynki. Poprawiłem zaciąganie fotek wrzuconych do logów jak i w spojlerach dla trybu offline.
- dodałem możliwość uploadowania zdjęć

Żeby aktualnie utworzone listy/kesze offline poprawnie działały konieczna jest pełna synchronizacja danych -> ZAPISANE KESZE -> ZAPISZ LISTY OFFLINE. To spowoduje ponowne zaciągnięcie wszystkich danych. Dla ~1000 skrzynek cały proces może nawet trwać 20 min, aplikacja musi być widoczna na ekranie oraz pozostać w tym widoku, żeby proces przeszedł do samego końca.

Dzięki wszystkim za feedback tutaj, na fb jak i osobiście na zlocie!
Za ten post autor PanciK. otrzymał podziękowanie:
Kusi_
PanciK.
Nowy na forum

Cześć! Wrzuciłem właśnie nową wersję apki z trzema poprawkami, o których pisaliście mi na pw :)

1. Naprawione dodawanie logów „Znaleziony" i „DNF"
Niektórzy z Was trafiali na dziwną sytuację: wchodzicie na kesza, którego nigdy nie znaleźliście, a przy dodawaniu logu do wyboru był tylko... komentarz. Winowajca znaleziony i wyeliminowany.

2. Koniec z przypadkowym powiększaniem całej apki
Zdarzało się, że przy próbie przybliżenia mapy dwoma palcami skalował się cały interfejs i wszystko się rozjeżdżało. Od tej wersji gest przybliżania działa tylko na mapie reszta aplikacji stoi w miejscu, tak jak powinna.

3. Pusta przestrzeń nad klawiaturą
Czasami przy wpisywaniu logu na telefonie nad klawiaturą pojawiała się pusta przestrzeń i nie było widać, co się pisze. To też już powinno zostać wyeliminowane.

Aktualizacja wgra się sama przy najbliższym otwarciu mapykeszy (po wejściu zobaczycie też okienko „Co nowego?" z podsumowaniem).

Pozdro i udanych łowów!
Sykkel
Bywalec
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Sykkel »

ronja pisze: niedziela 31 maja 2026, 21:30 Czyli wałki na legalu, nie bójmy się prostych określeń :)
Zawsze można to wykorzystać w pokojowych celach ,-)

Dopiero wczoraj znalazłem czas, by sprawdzić tą nowość, w warunkach domowych na razie. Oto kilka uwag, sugestii.
  • W moim przypadku ograniczenie do OC będzie przeszkodą.
  • Nie podobają mi się na mapie te kółka zbiorcze. Jak się oddali mapę do rozmiarów Polski, to jest jedno kółko na cały kraj. Sama idea kółek jest do dyskusji, natomiast jak kółko wskazuje kilka keszy, które rozrzucone są wokół tego kółka i rozdzielczość pozwoliłaby je oznaczyć oddzielnie, to chowanie ich pod kółkiem zupełnie wypacza sens mapy. Kojarzy mi się to od razu z prymitywnymi aplikacjami naszego rządu i innych instytucji publicznych. ;-)
  • Menu z lewej: "Panel, Mama, Wypad..." nie mieszczą mi się na ekranie. Tymczasem bezużyteczne logo powyżej jest nieprzewijalne.
  • Wszystko działa niezwykle szybko.
  • Gdy się poda współrzędne w formie z sekundami, to przyjmuje je bez alertu, ale pokazuje głupoty.
  • Warto byłoby uwzględnić wszystkie trzy powszechne formy.
  • Możliwość pracy w grupie, czat itd. uważam za bardzo dobry pomysł (ale nie testowałem).
To tylko moje spostrzeżenia w pierwszego kontaktu, proszę nie brać tego za krytykę. Bo całość jest rewelacyjna i ładna.
PanciK.
Nowy na forum

kółka można zmienić na tradycyjne markery w filtrach :) Testowałem apkę na różnych urządzeniach w tym słabszych i jeszcze przed optymalizacjami na słabszych "kółka" wypadały lepiej, dlatego zostały jako domyślna opcja (o czym w ogóle zapomniałem i przy najbliższej aktualizacji to zmienię). W każdym razie można to zmienić 2 kliknięciami na mapie :)
ODPOWIEDZ