Odległości pomiędzy skrytkami.
Moderator: Moderatorzy
-
xmall
- Wyjadacz
- Podziękował;: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Odległości pomiędzy skrytkami.
Dobry wieczór!
Może niezbyt dokładnie przeszukałem dostępne informacje. Na wszelki wypadek zapytam.
We wstępnym formularzu przy zakładaniu skrytki napisane jest
"Czy w najbliższej okolicy znajdują się już inne skrzynki, czy zachowana jest minimalna odległość 150 m?"
W regulaminie nic na ten temat nie znalazłem. Gdzieś kiedyś znalazłem informację, że limit w mieście to 50 m., poza 150.
Wydaje mi się, że było to na Wiki, ale teraz znalazłem tylko viewtopic.php?f=30&t=8924&p=141332&hili ... 3w#p141332
Jak to jest?
Czy są są jakieś niepisane zasady niewchodzenia w paradę odległościami skrzynkom z GC?
Może niezbyt dokładnie przeszukałem dostępne informacje. Na wszelki wypadek zapytam.
We wstępnym formularzu przy zakładaniu skrytki napisane jest
"Czy w najbliższej okolicy znajdują się już inne skrzynki, czy zachowana jest minimalna odległość 150 m?"
W regulaminie nic na ten temat nie znalazłem. Gdzieś kiedyś znalazłem informację, że limit w mieście to 50 m., poza 150.
Wydaje mi się, że było to na Wiki, ale teraz znalazłem tylko viewtopic.php?f=30&t=8924&p=141332&hili ... 3w#p141332
Jak to jest?
Czy są są jakieś niepisane zasady niewchodzenia w paradę odległościami skrzynkom z GC?
- dallas
- Wyjadacz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Re: Odległości pomiędzy skrytkami.
GC nie widzi w OC partnera, więc jesteśmy traktowani przez nich jakbyśmy nie istnieli. Moje zdanie jest takie, że też nie powinniśmy się zbytnio tym przejmować. Ważne, żeby nie pakować pojemnika w tym samym dokładnie miejscu, bo potem robi się bałagan jak jedna zginie i każdy wpisuje się gdzie popadnie. Traci ten, który ma fajny patent. Warto sprawdzić czy teren czysty, a jeżeli już coś jest z GC to znaleźć miejsce które nie będzie przeszukiwanie przypadkiem przez uczestników drugiego serwisu.
- krystiant
- Forumator
- Otrzymał podziękowań: 85 razy
Nie znalazłeś w regulaminie, bo nie ma takiego limitu - co zresztą było napisane w wątku, który podlinkowałeś...xmall pisze: poniedziałek 18 marca 2019, 19:47 W regulaminie nic na ten temat nie znalazłem. Gdzieś kiedyś znalazłem informację, że limit w mieście to 50 m., poza 150.
To zależy tylko od przyzwoitości zakładacza, który jest świadom, że istnieją kesze GC.xmall pisze: poniedziałek 18 marca 2019, 19:47 Czy są są jakieś niepisane zasady niewchodzenia w paradę odległościami skrzynkom z GC?
Poczytaj zanim się zapytasz
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

-
xmall
- Wyjadacz
Ułatwiłeśkrystiant pisze: poniedziałek 18 marca 2019, 21:56 Nie znalazłeś w regulaminie, bo nie ma takiego limitu - co zresztą było napisane w wątku, który podlinkowałeś...
Regulamin, wskazówka przy zakładaniu skrytki i wątek na forum (najmniej miarodajny).
Czyli co? Skrytki co pięć metrów też przejdą?
Niejasne to troszkę
Pozdrawiam
- dallas
- Wyjadacz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Przy zakładaniu jest tylko sugestia. Reszta to zdrowy rozsądek. Myślę, że "co 5 metrów" też by przeszło, gdybyś miał coś wartościowego do pokazania.
Pamietaj, że jest jeszcze czwarty element, najważniejszy - oceny i komentarze odwiedzających. To oni ostatecznie zweryfikują czy skrzynka przy skrzynce jest zrobiona z głową.
Pozdrawiam
Pamietaj, że jest jeszcze czwarty element, najważniejszy - oceny i komentarze odwiedzających. To oni ostatecznie zweryfikują czy skrzynka przy skrzynce jest zrobiona z głową.
Pozdrawiam
- Pawel brasia
- Forumator
- Podziękował;: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 81 razy
A jednak jest: https://wiki.opencaching.pl/index.php?t ... _w_terenie , Xmall miał rację, limit 50/150 m.
-
rapotek
- Wyjadacz
- Podziękował;: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
brasia pisze: wtorek 19 marca 2019, 08:06A jednak jest: https://wiki.opencaching.pl/index.php?t ... _w_terenie , Xmall miał rację, limit 50/150 m.
W cytowanym wcześniej temacie na forum (viewtopic.php?f=30&t=8924&hilit=50+metr%C3%B3w) umieściłem powyższego linka do strony wiki (zobacz viewtopic.php?f=30&t=8924&hilit=50+metr%C3%B3w#p140913).
Poza tym później poruszyłem kwestię niefortunnego, moim zdaniem, brzmienia tej zasady w temacie viewtopic.php?f=30&t=8926. Nawet zbierałem się do zredagowania propozycji zmian w tym zapisie, ale stwierdziłem że leży to w gestii COG, które w końcu przejęło również funkcje "ustawodawcze" od RR.
Jeżeli to jest tylko sugestia, to po co w ogóle o tym pisać na wiki, po co umieszczać ogłoszenia: viewtopic.php?f=19&t=8690, skoro i tak brak zastosowania się założyciela do tej "sugestii" nie może być np. podstawą do zgłoszenia skrzynki do COG, bo to przecież tylko sugestia?dallas pisze: wtorek 19 marca 2019, 06:52 Przy zakładaniu jest tylko sugestia. Reszta to zdrowy rozsądek. Myślę, że "co 5 metrów" też by przeszło, gdybyś miał coś wartościowego do pokazania.
Pozdrawiam
-
lec
- Nowy na forum
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
a czy musi mnie w jakikolwiek sposób obchodzić GC będąc użytkownikiem serwisu OC -zdecydowanie nie!!!xmall pisze: poniedziałek 18 marca 2019, 19:47 Czy są są jakieś niepisane zasady niewchodzenia w paradę odległościami skrzynkom z GC?
- Pawel brasia
- Forumator
- Podziękował;: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 81 razy
Osobiście muszę przyznać, że temat na forum jakoś mi "uciekł", a widzę, że poruszyłeś ciekawy problem. Jeśli ktoś uważa, że zapis jest zły, to proszę zaproponować zmiany. W gestii COG leży pochylenie się nad propozycją, zatwierdzenie lub nie tych zmian i zmiana danego zapisu. Muszę przeczytać temat na spokojnierapotek pisze: wtorek 19 marca 2019, 08:39 Poza tym później poruszyłem kwestię niefortunnego, moim zdaniem, brzmienia tej zasady w temacie viewtopic.php?f=30&t=8926. Nawet zbierałem się do zredagowania propozycji zmian w tym zapisie, ale stwierdziłem że leży to w gestii COG.
- Za ten post autor Pawel brasia otrzymał podziękowanie:
- rapotek
-
xmall
- Wyjadacz
No nie musilec pisze: wtorek 19 marca 2019, 09:20 a czy musi mnie w jakikolwiek sposób obchodzić GC będąc użytkownikiem serwisu OC -zdecydowanie nie!!!
Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe. Pytam na wszelki wypadek.
Miłego dnia
- krystiant
- Forumator
- Otrzymał podziękowań: 85 razy
No patrz... od października 2016 żyję w błogiej nieświadomości... Co prawda musiałem czytać Twoje ogłoszenie, ale z różnych dyskusji pamiętam, że było mówione, że to zalecenie (ale to mogło być po wstawieniu tekstu do info przy zakładaniu, a przed ogłoszeniem...).brasia pisze: wtorek 19 marca 2019, 08:06A jednak jest: https://wiki.opencaching.pl/index.php?t ... _w_terenie , Xmall miał rację, limit 50/150 m.
Z mojego punktu widzenia to wyglądało zawsze tak: chcę założyć kesza, pomijam to bla, bla, bla dla początkujących, wypełniam formularz i zatwierdzając potwierdzam zgodność z regulaminem, w którym nic nie ma o minimalnych odległościach... Jak się teraz okazuje byłbym w błędzie w moim samozadowoleniu z założenia kesza
Inna sprawa, że w ogłoszeniu jest mowa o zmniejszeniu limitu w mieście do 50m - limitu, którego wcześniej nie było
Poczytaj zanim się zapytasz

-
Sykkel
- Bywalec
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Przepraszam, że odgrzeję zapomniany wątek... Ale w regulaminie stoi teraz taki zapis:
„Minimalna dopuszczalna odległość pomiędzy pojemnikami powinna być taka by znaczniki na mapie nie pokrywały się ze sobą.” Sorry, ale to co najmniej niezrozumiałe; na jakiej mapie i w jakiej skali? Przecież znaczniki w jednej skali mają wielkość miasta a w innej są mniejsze niż kesz.
Pytam nie bez powodu, bo niedawno COG zaakceptował kesza w stepie szerokim że okiem nawet sokolim nie zmierzysz, akurat 135 metrów obok już istniejącego. Rozumiem, że czasem w mieście jest taka potrzeba... ale w polu, gdzie najbliższy inny kesz był 2,5 km na wschód, na północ 5 km, a na zachód jakieś 10 km nie było nic. I nagle ktoś wybrał sąsiedztwo tego. Jakaś konkurencja, czy cóś?
Wracając do pytania: jaka jest wielkość tego znacznika, by można sobie było określić rozsądną odległość?
„Minimalna dopuszczalna odległość pomiędzy pojemnikami powinna być taka by znaczniki na mapie nie pokrywały się ze sobą.” Sorry, ale to co najmniej niezrozumiałe; na jakiej mapie i w jakiej skali? Przecież znaczniki w jednej skali mają wielkość miasta a w innej są mniejsze niż kesz.
Pytam nie bez powodu, bo niedawno COG zaakceptował kesza w stepie szerokim że okiem nawet sokolim nie zmierzysz, akurat 135 metrów obok już istniejącego. Rozumiem, że czasem w mieście jest taka potrzeba... ale w polu, gdzie najbliższy inny kesz był 2,5 km na wschód, na północ 5 km, a na zachód jakieś 10 km nie było nic. I nagle ktoś wybrał sąsiedztwo tego. Jakaś konkurencja, czy cóś?
Wracając do pytania: jaka jest wielkość tego znacznika, by można sobie było określić rozsądną odległość?
-
rapotek
- Wyjadacz
- Podziękował;: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Kiedyś już próbowałem wyjaśnić, że jest to nielogiczne: viewtopic.php?p=145353#p145353 (a dokładniej viewtopic.php?p=145389#p145389)Sykkel pisze: piątek 29 maja 2026, 23:37 Przepraszam, że odgrzeję zapomniany wątek... Ale w regulaminie stoi teraz taki zapis:
Niestety, najwyraźniej trzeba zmienić sposób myślenia, żeby argumenty trafiły.