Apka do keszowania mapakeszy.pl

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

PanciK.
Nowy na forum
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Apka do keszowania mapakeszy.pl

Post autor: PanciK. »

Obrazek
https://www.mapakeszy.pl
Cześć wszystkim,
od jakiegoś czasu tworzę aplikację webową do OpenCaching i chciałbym zaprosić chętne osoby do testów.

Projekt powstał z myślą o praktycznym użyciu w terenie: szybki dostęp do mapy, sprawne działanie przy słabym internecie, sensowna obsługa offline i narzędzia dla ekip podczas wspólnych wypadów.

Najważniejsze funkcje:

-mapa keszy z filtrami (typy, statusy, znalezione, moje, ignorowane),
-wyszukiwarka (kesze + miejscowości),
-szybki podgląd kesza w modalu i przejście do szczegółów,
-logowanie offline („zaloguj później”) i późniejsza synchronizacja,
-kolejka logów + szablony logów,
-listy keszy (online/offline),
-import GPX/ZIP (w tym obsługa spoilerów),
-tryb offline do pracy bez zasięgu,
-zapisane pozycje, kompas/azymut i szybka nawigacja.

Duży nacisk położyłem na moduł Wypad:
-wspólna mapa i czat ekipy,
-podział keszy między uczestników,
-podgląd pozycji członków na żywo,
-oznaczanie keszy znalezionych przez uczestników (z możliwością cofania globalnie lub pojedynczo),
-poprawiona obsługa waypointów, żeby nie mieszały się z właściwymi keszami na mapie.

Aplikacja działa w przeglądarce, ale można też ją zainstalować jako aplikację (PWA) na:
komputerze (Windows/macOS/Linux) (na pasku przeglądarki -> kliknięcie ikonki komputera)
Androidzie (wystarczy kliknąć przycisk zainstaluj, albo w przeglądarce "..." dodaj do ekranu/zainstaluj)
iPhonie. (otwarcie w przeglądarce, udostepnij-> dodaj do ekranu)
Instalacja nie jest wymagana, wszystko działa również bezpośrednio z poziomu przeglądarki.

Zapraszam do korzystania podczas keszowania jak i do testów . Za każdy feedback (co działa dobrze, co jest nieintuicyjne, czego brakuje), będę bardzo wdzięczny.
Za ten post autor PanciK. otrzymał podziękowanie:
maciej.rutecki
Szemkel74
Bywalec
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Apka do keszowania mapakeszy.pl

Post autor: Szemkel74 »

No jestem pod wrażeniem! Na razie klikam stacjonarnie. Jest świetnie!
Obrazek
ObrazekObrazek
PanciK.
Nowy na forum

Dzięki! Mam nadzieję, że będzie działać bez zarzutu :)
200e200w
Stały bywalec
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: 200e200w »

Rzuciłem okiem i wygląda naprawdę arcyciekawie! Wielkie brawa i podziękowania bo to może być bardzo przydatne narzędzie!

Zauważyłem tylko, że mapa pokazuje również skrzynki zarchiwizowane - czy jest to zamierzone, czy nie?

EDIT: Dopiero po napisaniu posta zauważyłem, że można odfiltrować zarchiwizowane skrzynki...
Kusi_
Nowy na forum
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Kusi_ »

Jak dla mnie super w szczególności design który jest o wiele lepszy od c:geo i locusa. Mechanika wypadów też jest fajna, tylko szkoda że nie można dodawać jakiś waypointów, a no i jak w wypadzie przypisze się już komuś kesza to nie można zmienić z powrotem na nieprzypisane.
PanciK.
Nowy na forum

Dzięki za odzew! :D Jeśli chodzi o waypointy w wypadzie to już mam ogarnięte, natomiast zmiana z powrotem na nieprzypisane rzeczywiście by się przydała, więc zapisuję do listy 'to do' :) Na dniach podegram nową wersję z poprawkami i rozbudową pewnych widoków :)
Za ten post autor PanciK. otrzymał podziękowanie:
Kusi_
PanciK.
Nowy na forum

Wleciała nowa aktualizacja, która poprawia kilka znanych mi mniejszych błędów oraz:
- dodałem waypointy do wypadu, każdy z uczesników może je dodawać
- w wypadzie można teraz ustawić kesza jako nieprzypisanego
- poprawiłem działanie trybu offline, kesze których wszystkie dane offline zapisane są na urządzeniu mają ikonkę dyskietki :) Jeśli wcześniej utworzyliście jakieś listy keszy z gpxów to po przełączeniu w tryb offline mogą pojawić się rozbieżności, dlatego najlepiej je usunąć i dodać na nowo
- dodałem minimapę w szczegółowym widoku kesza, żeby nie musieć skakać między mapą a logami/spojlerami podczas szukania :)
Baton123
Centrum Obsługi Geocachera
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Baton123 »

A czy istnieje opcja pobierania wszystkich skrzynek z określonej sprawności? Lub wszystkich niezdobytych?
PanciK.
Nowy na forum

Z poziomu mapy możesz wyfiltrować sobie same kesze nieznalezione i następnie również z poziomu mapy zapisać je na liście jak i offline (pierwszy kafelek od góry po prawej stronie na mapie). Zapisujesz wtedy wszystkie kesze, które są widoczne. Ich ilość można zmienjszać/zwiększać w ustawieniach :)
ODPOWIEDZ