Nietypowe skrzynki z informacją o odległości i azymucie do prawdziwej lokalizacji

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

randomforest
Nowy na forum
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Nietypowe skrzynki z informacją o odległości i azymucie do prawdziwej lokalizacji

Post autor: randomforest »

Witajcie.
Napisałem poradnik, jak korzystając z różnych narzędzi wyznaczyć fizyczne współrzędne dla nietypowych skrzynek, gdzie podane są fałszywe współrzędne skrzynki wraz z informacją o odległości i azymucie do prawdziwej lokalizacji. Skrzynki takie na pewno występują na Roztoczu i w okolicy 8)

Uwzględniłem narzędzia:
  • c:geo
  • Locus Map w wersji darmowej
  • GC wizard
  • GCC GeoCache Calculator
  • i dla zabawy tzw. "AI".
Poradnik jest zamieszczony na wiki https://wiki.opencaching.pl/index.php?t ... ne_z_OC_PL, w sekcji Inne narzędzia.

Przy okazji pytanie, czy byłoby zainteresowanie poradnikiem, jak używać aplikacji c:geo, w sensie instalacja, podstawowa konfiguracja, praca offline?
Za ten post autor randomforest otrzymał podziękowania (total 5):
maciej.ruteckiPawel brasiaCiachollukas_jaceqkeram58
maciej.rutecki
Bywalec
Podziękował;: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Nietypowe skrzynki z informacją o odległości i azymucie do prawdziwej lokalizacji

Post autor: maciej.rutecki »

Nie wiedziałem nawet, że c:geo ma taką funkcjonalność. Dzięki. :-)
Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: Nietypowe skrzynki z informacją o odległości i azymucie do prawdziwej lokalizacji

Post autor: Pawel brasia »

Fajny poradnik, duży plus za różnorodność. AI to porażka (sam to zauważyłem przy innych zadaniach), tzn. dobrze, że pokazałeś, należy traktować to jako ostrzeżenie by nie używać.
c:geo - może poradnik by mnie do niego przekonał. Do tej pory (oprócz Garmina) używam Locusa, który kilka lat temu w połączeniu z Awaryjniejszym wydał mi się prostszy.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek
lukas_jaceq
Wyjadacz
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: lukas_jaceq »

Pisz, pisz, pozbieraj dane do kupy z różnych poradników i zrób nasz pełny elementarz. Na pewno się przyda niejednemu keszerowi.
ODPOWIEDZ