eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Sadek.
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: środa 15 stycznia 2014, 06:53
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: Sadek. »

Witam wszystkich!

Niedawno zakupiłem gpsa do geocachingu - eTrexa 30. Wgrałem mapkę UMPpcpl, no i zacząłem wgrywać kesze. Na sam start, żeby za bardzo nie zamulić sprzętu wgrałem 100 keszy w formacie gpx + zdjęcia bezpośrednio na urządzenie (do katalogów GPX i GeocachePhotos). W momencie gdy chciałem rozpocząć przeszukiwanie skrzynek na mapie zaczął się problem. Otóż po kliknięciu na ikonkę ze skrzynką - albo eTrex muli i zawiesza się na 30-60 sekund, po czym możliwe jest dopiero przeglądanie opisu. Czasem potrafi po kliknięciu na ikonkę ze skrzynką w ogóle się zawiesić.
Teraz pytanie - czy jest to kwestia źle zgranych skrzynek (chociaż nie wiem co można było skopać w tym wypadku), czy też firmwaru może - aktualnie mam wersje 2.70 (od producenta), później będę próbował uaktualniać, ale może ktoś z Was już spotkał się z takim problemem i wie jak go rozwiązać.

dzięki z góry za pomoc!
pozdrawiam
Sadek

dzazder
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: sobota 08 września 2012, 21:55
Podziękował;: 76 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Re: eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: dzazder »

Zrozumiałem, że klikasz ikonę na mapie? A jak próbujesz wejść w opis skrzynki przez opcję z menu "Gecaching" to też problem występuje?
U mnie w Dakocie 10 jest długa zwiecha jak próbuję otworzyć zdjęcia - ale zdjęcia otwierają się dopiero po wybraniu takiej opcji, chyba że w eTrex jest inaczej to rozwiązane.

W sumie dobrze by było jakbyś potestował inne opcje: np. plik gpx tylko z jedną skrzynką.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1756
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 254 razy

Re: eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: brasia »

U mnie (etrex20) przy 100-200 skrzynkach potrafi lekko przymulić, ale jest to max kilkanaście sekund i zależy raczej w sposób losowy. Przy otwieraniu opisów/logów też potrafi przymulać, ale to chyba zależy od zawartości tychże, niekiedy otwiera od razu niekiedy kilka sekund. Ze zdjęciami wygląda podobnie. Generalnie im więcej skrzynak tym bardziej muli.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Sadek.
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: środa 15 stycznia 2014, 06:53
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: Sadek. »

dzader: tak dokładnie klikam ikonę na mapie, ale to akurat obeszłem - jak wchodzę przez menu "geocache" to prawie od razu zaczyna mi ładować skrzynkę. Zdjęcia w tym Trexie, tak samo jak u Ciebie w Dakocie - potrzeba trochę więcej czasu na ich otworzenie.
Brasia: to też zauważyłem - niektóre skrzynki (tak jak wyżej pisałem - z menu "geocache" - otwiera mi parę sekund, niektóre trochę dłużej - wygląda na to, że to rzecz losowa.
Do szczęścia brakuje mi tylko wskazówek - jak u Ciebie, Brasia odpalasz wskazówki w swoim eTrexie? (te które na stronie są zaszyfrowane)

Elvis7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 764
Rejestracja: poniedziałek 10 października 2011, 10:29
Podziękował;: 152 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Re: eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: Elvis7 »

Ja mam do Was małe pytanie. Czy na 30 można jakoś podejrzeć spojler z poziomu opisu kesza? Tak jak podgląda się dzienniki, wskazówki?

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1756
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 254 razy

Re: eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: brasia »

Elvis7 pisze:Ja mam do Was małe pytanie. Czy na 30 można jakoś podejrzeć spojler z poziomu opisu kesza? Tak jak podgląda się dzienniki, wskazówki?
No 20 tak, więc na 30 zapewne też. Przeglądasz tak jak zdjęcia do kesza, przy czym aby obejrzeć spoiler pokazuje się graficzne ostrzeżenie i trzeba kliknąć jeszcze raz aby go obejrzeć.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Elvis7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 764
Rejestracja: poniedziałek 10 października 2011, 10:29
Podziękował;: 152 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Re: eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: Elvis7 »

W takim razie ja muszę to jakoś źle robić. Ja nie mam opcji zdjęć... Musze wchodzić do przeglądarki zdjęć

Edit: Azymut mi powiedział co robiłem źle. Ciekawe :) jednak jestem swoistym blondynem.

Awatar użytkownika
lenser1
Bywalec
Posty: 29
Rejestracja: niedziela 22 kwietnia 2012, 08:30
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: lenser1 »

Sadek. mapy masz wgrane na kartę SD czy na pamięć urządzenia?

Sadek.
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: środa 15 stycznia 2014, 06:53
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: Sadek. »

lenser1 pisze:Sadek. mapy masz wgrane na kartę SD czy na pamięć urządzenia?
Mapy mam wgrane na pamięć urządzenia - ale ogólnie to eTrex działa już w miarę sprawnie (lagi są jedynie przy wchodzeniu do dzienników oraz zdjęć), to co aktualnie robię, żeby szybciej pracował:
- korzystam w ten sposób, że szukam skrzynek poprzez menu Geocache i polecenie "znajdź inne"
- nie wchodzę na skrzynki przez mapę - wtedy jest największy zamuł eTrexa.
- szczegółowość mapy ustawiam na niską
Ogólnie to tyle. A lenser - Twoim zdaniem urządzenie będzie szybciej działać, jak mapę wrzucę na kartę?

Awatar użytkownika
lenser1
Bywalec
Posty: 29
Rejestracja: niedziela 22 kwietnia 2012, 08:30
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: lenser1 »

I wszystko jasne :)
Wrzuć mapy na kartę sd i problem zniknie.Etrex będzie śmigał aż milo,wiem bo sam tak miałem.
pozdrawiam

Sadek.
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: środa 15 stycznia 2014, 06:53
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: Sadek. »

lenser1 pisze:I wszystko jasne :)
Wrzuć mapy na kartę sd i problem zniknie.Etrex będzie śmigał aż milo,wiem bo sam tak miałem.
pozdrawiam
Hmm, zrobiłem jak powiedziałeś - ale teraz eTrex w ogóle nie widzi mapy zainstalowanej na karcie SD. Gdzie wejść żeby zmienić mapę na tą którą skopiowałem na kartę SD? Jedyna mapa jaką mogę wgrać to ta bazowa, która została na urządzeniu.

Awatar użytkownika
łowca
Forumator
Posty: 1141
Rejestracja: środa 30 grudnia 2009, 10:15
Podziękował;: 122 razy
Otrzymał podziękowań: 143 razy

Re: eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: łowca »

BO na karcie to mapy musza być w odpowiednim katalogu.
Garmin albo Maps, w zależności od modelu
Obrazek Obrazek
Jeśli hobby koliduje ci z pracą - zmień pracę.

Sadek.
Nowy na forum
Posty: 5
Rejestracja: środa 15 stycznia 2014, 06:53
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: Sadek. »

łowca pisze:BO na karcie to mapy musza być w odpowiednim katalogu.
Garmin albo Maps, w zależności od modelu
Dzięki, zapomniałem właśnie o odpowiednim katalogu - wszystko działa, nadal trochę muli przy zdjęciach, ale za to mam wrażenie że opisy oraz dzienniki szybciej się wczytują. Dzięki za pomoc!!! I mam nadzieję, że do zobaczenia na morsach w Gdańsku w tą sobotę, o ile się wybieracie :)

Awatar użytkownika
lenser1
Bywalec
Posty: 29
Rejestracja: niedziela 22 kwietnia 2012, 08:30
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: eTrex 30 - problem ze skrzynkami

Post autor: lenser1 »

No i fajnie jak wszystko śmiga :D

ODPOWIEDZ