Lza pisze:Podobno Sosnowiec to najbardziej na południe wysunięta dzielnica Warszawki, więc to oczywistość, że Sosnowiec leży na Mazowszu.
Ja się tak w Krakówku na wszystkim znacie, jak na kartografii, to nie dziwne, żeście stolicy u siebie nie utrzymali
Jeśli góra idzie do Ciebie, a Ty nie jesteś Mahometem - spieprzaj, to lawina! Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Jeśli góra idzie do Ciebie, a Ty nie jesteś Mahometem - spieprzaj, to lawina! Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ależ oczywiście, kolejna prowokacyjna akcja moderatora
Mogę sprawdzić, ale jestem dość mocno przekonany, że "wydzielić" nie jest idiomem "zamknąć"
Za wydzielenie ładnie dziękuję
Ranwers pisze:a się tak w Krakówku na wszystkim znacie, jak na kartografii, to nie dziwne, żeście stolicy u siebie nie utrzymali
Ja tam ze wsi jestem, nie z Krakówka, ani nie z Warszawki. Z takiej prawdziwej wsi. U mnie jest Polska 3-ciej prędkości i moi sąsiedzi kuńmi jeszcze pola orają. A w lokalnej gazecie można przeczytać ogłoszenia wójta, że w tym miesiącu jest akcja "jesienny przegląd klaczy.." albo że będzie zrzucana z samolotów szczepionka na lisy, której nie należy zjadać. Ja się tam panie więc na polityce nie znam. Tym bardziej na kartografii.
A że stolicy nie utrzymali w tym Krakówku, to im raczej na dobre wyszło, jak śpiewał klasyk zespół Pod Budą: bo by się zaraz tam zjawiły...
No niech będzie, że wentyl się robi (bo coś znowu o pierdoły ciśnienie rosło)
Jako, że z innej stolicy pochodzę, się wypowiem z zewnątrz: - negatywne odczucia mam co do Warszafki, Warszawka jest OK
A "SO" jest za rzeką i mnie to nie dotyczy, choć szkoda że tam tą szóstkę trafili (a nie tam, gdzie rulez )
Elvis7 pisze:
U mnie też takie plakaty wiszą- cirka 20 km od granic M. St. Warszawy
Ba ... ostatnio na drodze do jednej mojej skrzyneczki tuża za owym Miastem Stołecznym ktos się osobówką w błocie po klamki zarył więc z tą stołecznością i miejskością to tak sobie jest.
A ... jak znajdziecie OP51B7 i powędrujcie na zachód odrobinkę to zobaczycie miasto, że hoho.
1595 Król Zygmunt III Waza przeniósł stolicę z Krakowa do Warszawy. Warszawa posiadała dogodne położenie geografuczne i coraz większe znaczenie w kraju. Jednym z powodów przeniesienia stolicy z Krakowa do Warszawy to był wielki pożar 23 stycznia 1595 r. na Wawelu.
Co znaczniejsze pochówki to do dzisiaj się odbywają na Wawelu, ale czy to jest aby definicja stolicy? Czy to, gdzie właśnie ten dwór królewski/prezydencki siedzi?
Stolica to miejsce gdzie funkcjonują urzędy centralne. Tak jest w Polsce. Koronacja królów w Krakowie nie była związana przypadkiem z brakiem zmian w kościelnej hierarchii w Polsce? No i nie zapominajmy, że w oficjalnych dokumentach II RP Kraków, Płock, Poznań i bodaj Wilno (tego nie jestem pewien) były określane jako Miasta Stołeczne dla poszanowania tradycji i historii. Obecnie od 2003 roku te miasta mogą ponownie tej nazwy używać.