http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=10500
ps: polecam też wziąć ubranie do mocnego wybrudzenia

Moderator: Moderatorzy
Z 12 latka raczej po tunelach.lazic nie bedziecie wiec rower przyda sie jak najbardziejanu pisze:Mam nadzieję że piszę w odpowiednim miejscu.
Mam pytanie dotyczące Twierdzy Modlin.
Chcę się tam wybrać z 12-letnią bratanicą.
Samochodu nie mamy, więc mamy zamiar dojechać tam pociągiem, oczywiście na stację Modlin.
Warto brać tam rowery? Pomogą w przemieszczaniu się czy skrzynki są umieszczone gęsto na małym terenie i rowery będą tylko zawadzać, tym bardziej, że będą tam miejsca, gdzie nie bardzo będzie możliwości bezpiecznego ich zostawienia? Może lepiej zrobić sobie spacer?
Pierwsze moje wycieczki do Twierdzy były właśnie rowerowe. Bardzo dobry środek lokomocji, jeśli się chce zobaczyć dużo w ciągu jednego dnia. A do trudniejszych skrzynek i tak zazwyczaj podchodzi się ze specjalnym sprzętem. Do typowych-łatwiejszych, można podejść od ścieżki bez problemu. Od biedy można na chwilę rowery zostawić spięte u-lockiem w jakimś budynku lub krzakach, ale zazwyczaj nie ma takiej potrzeby. Polecam za to zabrać ze sobą suchy prowiant i picie, w obrębie głównych murów nie ma sklepów, są tylko w części zajętej przez osiedle a i tak nie ma tego za wiele. Jest jeszcze restauracja, ale też tylko od strony stacji, a to dość daleko od drugiego końca twierdzy. Warto też zaopatrzyć się w mapkę twierdzy z zaznaczonymi szlakami i ciekawymi obiektami. Na mapie keszowej nie zawsze jest narysowana ścieżka, a na tej do kupienia na miejscu albo do ściągnięcia w sieci - jest dość czytelnie i schematycznie rozrysowane. Przynajmniej dla początkujących, potem zna się już własne skrótyanu pisze:Mam nadzieję że piszę w odpowiednim miejscu.
Warto brać tam rowery? Pomogą w przemieszczaniu się czy skrzynki są umieszczone gęsto na małym terenie i rowery będą tylko zawadzać, tym bardziej, że będą tam miejsca, gdzie nie bardzo będzie możliwości bezpiecznego ich zostawienia? Może lepiej zrobić sobie spacer?
Ja wiem że nie przystoi rekomendować swoich keszy, dlatego też wykorzystam opcję cytowania tego co polecił r00t7r00t7 pisze:ja polecam tego kesza, można zobaczyć jedną z najlepiej zachowanych cegielni (przynajmniej ja widziałem niewiele więcej lepiej zachowanych)
http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=10500
ps: polecam też wziąć ubranie do mocnego wybrudzenia