Serwer GeoKretów

Wszystko na ich temat, wnioski, uwagi, rankingi popularności ...

Moderator: Moderatorzy

paprotek
Stały bywalec
Posty: 137
Rejestracja: sobota 25 sierpnia 2012, 22:41

Serwer GeoKretów

Post autor: paprotek » poniedziałek 18 sierpnia 2014, 16:15

Witam,

Na czym właściwie "stoi" serwer geokretów? Nie mam tu na myśli dystrybucji, ale czy jest to hosting, serwer u wujka w stodole itp?

Bo często ma problemy wydajnościowe, więc może wartałoby pomyśleć o 'przygarnięciu' go przez jakąś organizację?

Opencaching (zarówno polski, jak i niemiecki) wydaje się być dość naturalną decyzją. Na pewno profesjonalny serwer + jakaś fajna apka na smartfony by się wydatnie przyczyniła do popularyzacji geokretów :)
ObrazekObrazekObrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35

Re: Serwer GeoKretów

Post autor: Krysiul » poniedziałek 18 sierpnia 2014, 18:18

Z tego co się orientuję, to serwer geokretów stoi u filipsa w domu. Czemu go nie przeniesiono? Też się nad tym zastanawiałem. Może kwestia pieniędzy?
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Re: Serwer GeoKretów

Post autor: filips » wtorek 19 sierpnia 2014, 22:03

czołem,

w istocie wszystko to prawda. i że są problemy, i że u mnie w domu. Nie przeniesiono go jeszcze z powodu braku czasu na cały proces. Owszem, kiedyś były próby przeniesienia gk na oc.pl, ale po jednej nocy polegliśmy. Teraz Szymon - drugi deweloper gk jest mniej aktywny, więc wszystko jest, że tak powiem, na moich barkach.

Generalnie jest to w planach gdzieś tam, ale nie wiem kiedy i jak... Oferta oc.de jest aktualna, ale chyba wolałbym w oc.pl, zawsze to bliżej. Z trzeciej strony nie wiem, czy przenosiny bardzo zwiększą wydajnośc serwisu - wiele algorytmów (np zapytań mysql) była pisana pod kątem małego serwisu, tymczasem gk są już duże przez co częściowo obserowane lagi...)

pozdr,

F.

paprotek
Stały bywalec
Posty: 137
Rejestracja: sobota 25 sierpnia 2012, 22:41

Re: Serwer GeoKretów

Post autor: paprotek » środa 20 sierpnia 2014, 10:17

Hmmm jak bardzo obciąża serwer ta mapka? Ona jest naprawdę super, ale nie musi być wyświetlana po każdym ruchu kreta.

Zdjęcia leżą na tym samym serwerze? Przerzucenie ich na inną maszynę mogłoby też wiele pomóc...

Jakie jest w tym momencie średnie obciążenie (HTTP requests w wybranej jednostce czasu)?

I tak przy okazji, czy jest zapotrzebowanie na drukowanie wielu etykiet naraz? Ja np jak drukuję, to ręcznie kopiuję do pliku HTML 4 krety z kodem QR, bo wtedy ładnie mi pasują po wydrukowaniu do etykiet do laminatora. Miałem nawet już pisać sobie własny util do tego integrujący się z API, ale gdyby więcej osób tego potrzebowało, to może dałoby się taki wydruk zintegrować na stronie?
ObrazekObrazekObrazek Obrazek

Awatar użytkownika
chinczyk
Wyjadacz
Posty: 457
Rejestracja: środa 12 października 2011, 00:20
Lokalizacja: JG
Kontakt:

Odp: Serwer GeoKretów

Post autor: chinczyk » środa 20 sierpnia 2014, 13:40

Mysle ze przy okazji przeprowadzki oc krety mozemy zaadoptowac na oc serwerze

Tapniete z Galaxy Taba
Obrazek

Awatar użytkownika
filips
Forumator
Posty: 2198
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Kontakt:

Re: Serwer GeoKretów

Post autor: filips » czwartek 21 sierpnia 2014, 19:15

paprotek pisze:Hmmm jak bardzo obciąża serwer ta mapka? Ona jest naprawdę super, ale nie musi być wyświetlana po każdym ruchu kreta.
Mapka raczej nie obciąża, jest generowana raz, przy ruchu kreta, potem wyświetlana z kesza. Wąskim gardłem są zapytania sql różnej maści (logowanie kreta, wyświetlanie stron itp).
paprotek pisze:Zdjęcia leżą na tym samym serwerze? Przerzucenie ich na inną maszynę mogłoby też wiele pomóc...

Jakie jest w tym momencie średnie obciążenie (HTTP requests w wybranej jednostce czasu)?
apache_accesses-week.png
apache_accesses-week.png (35.99 KiB) Przejrzano 3174 razy
paprotek pisze:I tak przy okazji, czy jest zapotrzebowanie na drukowanie wielu etykiet naraz? Ja np jak drukuję, to ręcznie kopiuję do pliku HTML 4 krety z kodem QR, bo wtedy ładnie mi pasują po wydrukowaniu do etykiet do laminatora. Miałem nawet już pisać sobie własny util do tego integrujący się z API, ale gdyby więcej osób tego potrzebowało, to może dałoby się taki wydruk zintegrować na stronie?
Jest zapotrzebowanie, ale na razie nie ma komu tego zaorać...
chinczyk pisze:Mysle ze przy okazji przeprowadzki oc krety mozemy zaadoptowac na oc serwerze
A na kiedy i dokąd planowana jest przeprowadzka?

Awatar użytkownika
chinczyk
Wyjadacz
Posty: 457
Rejestracja: środa 12 października 2011, 00:20
Lokalizacja: JG
Kontakt:

Odp: Serwer GeoKretów

Post autor: chinczyk » sobota 23 sierpnia 2014, 12:19

Jak widac w mediach to wtorek wieczor ale z kretami na spokojnie moge pomoc przeniesc calosc w dowolnym momencie.

Tapniete z Galaxy Taba
Obrazek

areckis
Wyjadacz
Posty: 225
Rejestracja: piątek 14 sierpnia 2015, 12:40

Re: Serwer GeoKretów

Post autor: areckis » wtorek 26 stycznia 2016, 07:48

Nie działa chyba już od wczoraj?

Awatar użytkownika
kacperogps
Nowy na forum
Posty: 16
Rejestracja: sobota 25 października 2014, 00:16

Post autor: kacperogps » wtorek 26 stycznia 2016, 21:45

no jak nie od niedzieli... a mulił już wcześniej... też mogę pomóc jakby co... może trza mocniejsze hosting? fundusze są czy może jaka crowdfundingowa zrzuta?

Awatar użytkownika
kacperogps
Nowy na forum
Posty: 16
Rejestracja: sobota 25 października 2014, 00:16

Post autor: kacperogps » wtorek 26 stycznia 2016, 21:46

kei.pl ma fajne plany hostingowe... klasyczne i ssd

areckis
Wyjadacz
Posty: 225
Rejestracja: piątek 14 sierpnia 2015, 12:40

Re: Serwer GeoKretów

Post autor: areckis » środa 27 stycznia 2016, 07:58

nieaktualne :?
Ostatnio zmieniony piątek 02 marca 2018, 11:47 przez areckis, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1719
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Serwer GeoKretów

Post autor: brasia » środa 27 stycznia 2016, 14:56

RT chyba nie ma tu nic do rzeczy, GoeKrety to osobny serwis i na osobnym serwerze.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

areckis
Wyjadacz
Posty: 225
Rejestracja: piątek 14 sierpnia 2015, 12:40

Re: Serwer GeoKretów

Post autor: areckis » środa 27 stycznia 2016, 15:53

nieaktualne :?
Ostatnio zmieniony piątek 02 marca 2018, 11:47 przez areckis, łącznie zmieniany 1 raz.

Jano
Wyjadacz
Posty: 410
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: Serwer GeoKretów

Post autor: Jano » środa 27 stycznia 2016, 17:27

areckis pisze:Dlaczego? To chyba właśnie RT wie gdzie co leży, ma dostęp do wszystkich serwerów i wie lub może sprawdzić co się z nimi dzieje. Bo jeśli nie RT to kto?
O ile się nie mylę, to krety są na prywatnym serwerze filipsa i jest to serwis niezależny od OC czy GC. "Jurysdykcja" RT tu nie sięga :)
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
kacperogps
Nowy na forum
Posty: 16
Rejestracja: sobota 25 października 2014, 00:16

Post autor: kacperogps » środa 27 stycznia 2016, 21:32

za to jest dobra wiadomość... GK ożyły!

ODPOWIEDZ