brasia pisze:Wracając do wyborów, czy są jakieś oddolne, konkretne propozycje zmian w zasadach kandydowania, czy też w samym sposobie przeprowadzenia wyborów?
Są i o tym wiesz, bo Ci pisałem (wiem - nie zdążyłem Ci jeszcze odpisać

).
Przede wszystkim - należy odejść od tego, że to COG ustala zasady własnego wyboru. Co ma zrobić Społeczność, jeśli pewnego pięknego dnia COG ogłosi, że wprowadza dziedziczność COGowania??? W państwie społeczeństwo ma prawo organizacji referendum. Na OC Społeczność nie ma żadnego wpływu na to co się dzieje w OC Team.
Zmiany wprowadzone podczas poprzednich wyborów m.in. miały na celu dyskredytację niektórych keszerów (wiem o jednym - Sebastianie). Myślę, że warto jest wrócić do zasad ustalonych przez odchodzącą RR - był całkiem OK. A w razie potrzeby zmiany tych zasad w przyszłości - ostateczny akceptantem zmian powinna być Społeczność w drodze głosowania.
PS: Prywatnie nie uważam, żeby Sebastian był dobrym kandydatem na COGowicza. Ale uważam, że to Społeczność w drodze głosowania, a nie COG w drodze dyrektywy - powinna o tym decydować kto jest dobrym kandydatem i kto wejdzie do COGu.
Oddajmy OC Społeczności! Co oczywiście nie oznacza, że jestem za likwidacją COG. COG jest potrzebny i chwała wszystkim, którzy uczciwie w nim pracują! Jestem jednak za zwiększeniem przejrzystości działań w stosunku do Społeczności i większym wpływem Społeczności na to co się dzieje w OC Teamie. Społeczność powinna mieć prawo do samodzielnego zarządzenia czegoś na kształt referendum. Na jakich zasadach? Nie wiem - jest to kwestia przedyskutowania i wybrania dobrego rozwiązania.
W ciągu poprzednich dwóch lat Rada Techniczna wprowadziła szereg zmian, by otworzyć się na Społeczność, całkowicie też zostały ujawnione finanse OC. Uważam, że to ogromny krok naprzód i bardzo dobry kierunek.