25.04 Przysiek pod Toruniem: 2,5h po lesie 0/10
27.04 Zbiornik Koronowski: 6h na wodzie i brzegach 0/10
28.04 Zbiornik Żur: 4h na wodzie i brzegach 0/10
WNIOSEK: Komarów chwilowo brak
Pozdrawiam, Plusz
TPK, dokładniej w drodze do "Szlaki Wanogi XXXII - Gołębiewski Dewajtis" i "Kaszubskie drogowskazy II - między Wielkim Kackiem i Osową" zostałem zaatakowany przez 4 komary - 2 killim [ile dostane za to expa ?]
a więc 2/10 bo atakowały zbiorowo
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...
Jar Raduni - 0/10
przynajmniej od Babiego Dołu do Borkowa
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...
Okolice Węgorzewa, Giżycka, Kętrzyna 30.04 do 03.05 0/10, ponad 3 dni włóczenia się po leśnych i bagiennych ostępach i 0 kąsań !!! Albo komarów nie ma, albo zmieniły dietę, albo środki anty... tak dobrze działają
Jak się chodzi albo jedzie to nie ma problemu . Gorzej jak się siedzi w jednym miejscu dłużej niż 5 minut. Więc wszystkie ukąszenia z danego dnia mogą być efektem kilku minut . Taki komarometr jest względny.
szym86 pisze:Najwięcej ich jest w miejscach wilgotnych ?
tak, te owadogryzonie musza miec wode jako pierwsze stadium rozwoju. Im wiecej wody (szczegolnie stojacej) tym wiecej komarzyc. Bo komary=panowie są kulturalni i nie kąsają
jezioro Świerklaniec - komary jak psy, warczą a nie bzyczą, jak siadają na człowieku to można równowagę stracić. Ja w popłochu uciekając przed takim stadem miałam w dodatku ogromne "szczęście" wdepnąć...
Ot kochany geocaching
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.