Zgadza się, a żeby zrobić takie fotki trzeba pogadać z panem pilnujący terenu bazy znaków nawigacyjnych, na której terenie częściowo jest teraz szaniec. Albo wejść przez dziurę w płocie do drugiej części która należy do miasta.
...Poproszę o kolejną zagadkę
Proszę bardzo, kto to jest i gdzie można go spotkać?
"A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Pomnik stoi pod kościołem:
Osoba na pomniku założyła w swoim majątku samorząd robotników i chłopów, coś w rodzaju komuny, której przekazał wszystko co miał. Twór ten miał nazwę pochodzącą od nazwy miasteczka.
"A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Podpowiedź #1:
Dziś całkiem zapomniany, dawny zespół pielgrzymkowy / odpustowy. Późnobarokowy kościół z klasycystyczną fasadą, otoczony odpustowym dziedzińcem.
Dziedziniec:
Podpowiedź #2:
Ze względu na duże podobieństwo często nazywany młodszym bratem pewnego bardzo znanego sanktuarium maryjnego, oddalonego stąd o 80 km.
Największym skarbem tutejszego kościoła jest słynący łaskami, piętnastowieczny krucyfiks:
ten krucyfiks vx wieczny to mi się kojarzy z klasztorem we Wschowie i tam w kaplicy Św. Krzyża wisi... ale głowy nie dam, tak tylko mi sie skojarzyło...