Koniec Bazy tzw. Filipsa
Moderator: Moderatorzy
- filips
- Forumator
- Podziękował;: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 81 razy
- Kontakt:
Koniec Bazy tzw. Filipsa
Cześć, czołem,
niedługo - tj za ok tydzień - planuję definitywne wyłączenie tzw Bazy "nomen omen" Filipsa. Nie przeczę - w czasach, kiedy internet w komórce był rzadkością, a każdy bajt transferu na wagę złota, baza oddawała nieocenione przysługi keszerkom i keszerom miast i wsi. Ale dzisiaj, kiedy bez mrugnięcia okiem mamy dostęp do OC za pomocą różnych aplikacji, taka baza ma jedynie wartość historyczną. Zatem - żegnaj, до побачення, adieu!
pozdrawiam,
nomen-omen Filips
PS: wspominki mile widziane
niedługo - tj za ok tydzień - planuję definitywne wyłączenie tzw Bazy "nomen omen" Filipsa. Nie przeczę - w czasach, kiedy internet w komórce był rzadkością, a każdy bajt transferu na wagę złota, baza oddawała nieocenione przysługi keszerkom i keszerom miast i wsi. Ale dzisiaj, kiedy bez mrugnięcia okiem mamy dostęp do OC za pomocą różnych aplikacji, taka baza ma jedynie wartość historyczną. Zatem - żegnaj, до побачення, adieu!
pozdrawiam,
nomen-omen Filips
PS: wspominki mile widziane
GeoKrety.org - darmowa alternatywa dla travelbugów
Mapa (prawie) wszystkich keszy na świecie ;) - dla garmina
Status WWW geokretów, opencaching, geocaching
Mapa (prawie) wszystkich keszy na świecie ;) - dla garmina
Status WWW geokretów, opencaching, geocaching
- Pawel brasia
- Forumator
- Podziękował;: 41 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Re: Koniec Bazy tzw. Filipsa
A zatem koniec pewnego rozdziału w historii OC. Rozdziału, którego niektórzy nie zrozumieją.
Z bazy korzystałem na długo przed epoka komórek o ekranach większych niż 2 całe, jeszcze na palmtopie. Używałem jeszcze nawigacji samochodowej, więc opisy i zdjęcia tylko z bazy. Później baza to raczej z przyzwyczajenia, Locus i Awaryjniejszy robili robotę.
Dziękuję za stworzenie i obsługę znakomitego narzędzia, które pomogło mi odnaleźć wiele skrzynek.
Swoją drogą próbowałem jakiś czas temu odświeżyć bazę ale nie mogłem się połączyć, myślałem, że już jest nieczynna.
Z bazy korzystałem na długo przed epoka komórek o ekranach większych niż 2 całe, jeszcze na palmtopie. Używałem jeszcze nawigacji samochodowej, więc opisy i zdjęcia tylko z bazy. Później baza to raczej z przyzwyczajenia, Locus i Awaryjniejszy robili robotę.
Dziękuję za stworzenie i obsługę znakomitego narzędzia, które pomogło mi odnaleźć wiele skrzynek.
Swoją drogą próbowałem jakiś czas temu odświeżyć bazę ale nie mogłem się połączyć, myślałem, że już jest nieczynna.
- Za ten post autor Pawel brasia otrzymał podziękowanie:
- KLAB
- krystiant
- Forumator
- Podziękował;: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 76 razy
Ja bazy używałem na nokiach z symbianem (to były czasy, gdy nikt nie miał wątpliwości co lepsze komórka, czy garmin). Kordy w nawigacji, a opis i fotki w telefonie dzięki Filipsowi
Teraz telefon z androidem i c:geo załatwiają wszystko, ale keszowanie też takie bardziej okazyjne...
Teraz telefon z androidem i c:geo załatwiają wszystko, ale keszowanie też takie bardziej okazyjne...
Poczytaj zanim się zapytasz
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13
- Żywcu
- Forumator
- Podziękował;: 61 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
- Kontakt:
Tak jak koledzy wspominają..., technologia idzie dalej ale czy relacje międzyludzkie są lepsze??? - ja nie jestem pewien.
Dzięki wielkie Filips nie tylko za bazę, krety (których nie lubię ale przyczyniły się do "Światowego" otwarcia), kesze, pokazanie że na zloty można jechać z niemowlakiem i patent z pieluchą (jako pochłaniacz wilgoci). To zabrzmiało jak pożegnanie, a nie o to mi chodzi! Wielkie dzięki
Pewnie niewielu pamięta chodzenie z GPS'em bez map (na "strzałkę") i czytanie opisów w maleńkiej Nokii - ja pamiętam. Baza pozwalała uwolnić się od wydruków i notatek. Jednak z sentymentem wspominam tamte czasy, nie tylko że młodszy byłem - wtedy jakoś bardziej się angażowaliśmy (musieliśmy zaplanować działania) w to co robimy.
Dzięki wielkie Filips nie tylko za bazę, krety (których nie lubię ale przyczyniły się do "Światowego" otwarcia), kesze, pokazanie że na zloty można jechać z niemowlakiem i patent z pieluchą (jako pochłaniacz wilgoci). To zabrzmiało jak pożegnanie, a nie o to mi chodzi! Wielkie dzięki
Pewnie niewielu pamięta chodzenie z GPS'em bez map (na "strzałkę") i czytanie opisów w maleńkiej Nokii - ja pamiętam. Baza pozwalała uwolnić się od wydruków i notatek. Jednak z sentymentem wspominam tamte czasy, nie tylko że młodszy byłem - wtedy jakoś bardziej się angażowaliśmy (musieliśmy zaplanować działania) w to co robimy.
- krystiant
- Forumator
- Podziękował;: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 76 razy
O to to... a większość młodych pewnie nawet nie wie o czym tu mowa
Poczytaj zanim się zapytasz
- pawelko
- Stały bywalec
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Baza mnie ominęła, kilka razy próbowałem ją okiełznać. Tworzenie własnej z gpx'a za pomocą GSAK dawało zdaje się podobny efekt - offlinowe pliki html czytane w palmtopie (PDA) i innych urządzeniach przenośnych. Baza mnie zawsze intrygowała.
- krcr
- Wyjadacz
- Podziękował;: 54 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Jak nie wie?
https://www.google.com/search?q=sync zwraca o mobilności bankowej i chmurach (obliczeniowych)
A na serio.
Każdy może zobaczyć ile pracy i pasji Filips włożył w swoje projekty Zazdroszczę czasu, chęci, umiejętności i jeszcze raz chęci
I tak jak przedmówcy napiszę, że "show must go on". W obecnych czasach każdy w kieszeni ma lepszą maszynę obliczeniową niż komputery podczas pierwszych lotów kosmicznych. Zewsząd darmowe mega i gigabajty... Wszędzie apki "kliknij i korzystaj".
Niemniej dziękujemy. Uważam, że jak kiedyś zbudują aleję zasłużonych dla OC, to Twój odcisk dłoni (vide Filips) powinien pojawić się jako jeden z pierwszych.
- keram58
- Bywalec
- Podziękował;: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Baza Filipsa to rozdział piękny rozdział w rozwoju OC. Wprawdzie dopiero od 2011 roku zacząłem przygodę z OC ale przyznam, że na początku zdarzało mi się drukować zdjęcia i opis. Szukałem tez przy pomocy Noki, która prowadziła gdzie chciała. Teraz szukam z gps-em i przyznam, że jak go nie mam to brakuje mi go jak ręki a smsrtfon to nie to dla mnie. Serwis się rozwija i super ale przyznaję, że chyba stosunki miedzy ludzkie odwrotnie. To dzięki wielu podobnym Filipsowi ten serwis istnieje i rozwija się. Filips dziękuję i pozdrawiam.
- r00t7
- Centrum Obsługi Geocachera
- Podziękował;: 74 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
od tego się zaczęło - baza filipsa na palmtopie HP z windowsem mobile plus screeny z google satelite to były czasy, to se ne wrati jak to mawiają!
Dzięki Filipsie za kawał historii OC !
Dzięki Filipsie za kawał historii OC !
- shchenka
- Moderator
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
- Kontakt:
Ej, jak to? To już wszędzie są internety?
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]
- ronja
- Forumator
- Podziękował;: 32 razy
- Otrzymał podziękowań: 62 razy
Kawał historii.
Stary, dobry Symbian Baza uratowała mnie kilka razy, gdy padł GPS. Praca z netem w lesie była wtedy o wiele trudniejsza, niż teraz, ale skrzynki udało się odszukać Postęp robi swoje. Wielkie dzięki Filips!
- viciu
- Nowy na forum
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Dziękuję, Filips.
Za ogrom roboty, jaki włożyłeś w bazę.
Korzystało się z niej bardzo przyjemnie.
Jak mawiają poeci: rispekt!
Za ogrom roboty, jaki włożyłeś w bazę.
Korzystało się z niej bardzo przyjemnie.
Jak mawiają poeci: rispekt!
- trojmiasto
- Administrator
- Podziękował;: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Powiedzieć, że dość dawno tu nie zaglądałem, to jak nic nie powiedzieć. Pewnie dostanę złoty szpadel, ale nie godzi się nie podziękować za m.in. Bazę.
Nostalgia: Pamiętam jak powstawał feature dodawania listy keszy do wydruku, dzięki czemu nie trzeba było drukować każdego opisu oddzielnie. Później dodawanie na stronie profilu użytkownika ścieżki do bazy filipsa na urządzeniu mobilnym, żeby linki w gpxie się zgadzały. Dni mijają wolno, lata mijają szybko.
Nostalgia: Pamiętam jak powstawał feature dodawania listy keszy do wydruku, dzięki czemu nie trzeba było drukować każdego opisu oddzielnie. Później dodawanie na stronie profilu użytkownika ścieżki do bazy filipsa na urządzeniu mobilnym, żeby linki w gpxie się zgadzały. Dni mijają wolno, lata mijają szybko.
- Za ten post autor trojmiasto otrzymał podziękowanie:
- filips
Jest co prawda gorzej niż było, ale za to lepiej niż będzie.